Curry ze szpinakiem i pieczarkami
Curry to najpopularniejsze i najbardziej uniwersalne danie kuchni indyjskiej. Można przyrządzać rozmaite smakowo wersje tego dania, które są zarówno pyszne, jak i pożywne. Nasza dzisiejsza propozycja to curry ze szpinakiem i pieczarkami, które tak jak inne tego typu dania można podawać z ulubionym ryżem lub z pieczywem.
Rodzaj potrawy |
Przystawka / dodatek do dania głównego |
Rodzaj kuchni |
Indyjska |
Stopień trudności |
Łatwy |
Kategoria |
Dodatki, Wegańskie i wegetariańskie |
Czas |
15-30 minut |
Rodzaje diet |
Bezmleczna, bezglutenowa, wegańska, wegetariańska, niskotłuszczowa |
Technika kulinarna |
Podsmażanie (Sauté), gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook) |
Główne składniki |
Szpinak, pieczarki, pomidory |
Czas przygotowywania |
5 minut |
Czas gotowania |
15 minut |
Ilość porcji |
4-5 porcji |
LISTA SKŁADNIKÓW
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku zmiażdżone
- 1 cebula posiekana
- 1 łyżeczka nasion kuminu
- 3 drobno pokrojone pomidory
- 1 ostra papryczka (jalepeno) pokrojona
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- czerwone chili w proszku do smaku
- 1 łyżka kolendry w proszku
- 1 łyżeczka garam masala
- sól dla smaku
- 250 g posiekanego szpinaku
- 230 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 3/4 szklanki wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
-
Włącz Instant Pot w trybie Sauté i ustaw poziom temperatury na High (wysoki). Wlej olej i poczekaj, aż się rozgrzeje.
-
Dodaj nasiona kuminu i czosnek, lekko podsmaż. Następnie dodaj cebulę i papryczkę jalapeno i smaż przez 2-3 minuty.
-
Dodaj pomidory i smaż do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodaj przyprawy w proszku i smaż jeszcze przez 1 minutę.
-
Dodaj szpinak, pieczarki, sól i wodę. Dobrze wymieszaj.
-
Przełącz z trybu Soute na tryb gotowania pod ciśnieniem (Pressure Cook) na 3 minuty i zamknij pokrywę w pozycji uszczelniania (Seal/Sealing).
-
Po skończeniu gotowania możesz użyć trybu szybkiego uwalniania pary lub poczekać około 10 minut do naturalnego obniżenia ciśnienie (warzywa będą bardziej miękkie).
-
Jeśli uznasz, że sos jest zbyt rzadki, możesz ponownie włączyć tryb Saute i mieszając od czasu do czasu poczekać na uzyskanie pożądanej konsystencji.
-
Podawaj na gorąco z ryżem, pieczywem lub innymi dodatkami.
UWAGI DO PRZEPISU:
- Jeśli nie dysponujesz sproszkowaną kolendrą i garam masala, możesz też użyć gotowej przyprawy curry w proszku.
Smacznego!