Gotowanie metodą Sous Vide

  • Podczas gotowania sous vide używaj wysokiej jakości świeżych składników, aby zapewnić najlepszy możliwy smak.
  • Doprawiając solą, lepiej użyć mniej niż normalnie, zwłaszcza do mięs, drobiu i ryb. Zawsze możesz dosolić potrawę do smaku po ugotowaniu.
  • Używaj proszku czosnkowego zamiast surowego czosnku. Surowy czosnek może stać się gorzki i zbyt mocny w smaku w wyniku gotowania sous vide. Czysty i wysokiej jakości proszek czosnkowy zapewnia najlepsze rezultaty. Nie używaj soli czosnkowej zamiast proszku czosnkowego!
  • Obsmaż mięso po ugotowaniu, co pozwoli na wzmocnienie smaku poprzez karmelizację. Po ugotowaniu metodą sous vide wyjmij mięso z woreczka i delikatnie osusz. Następnie lekko podsmaż w garnku wewnętrznym za pomocą programu Sauté lub użyj patelni, palnika do przyrumieniania lub grilla.
  • Grubość kawałka mięsa należy mierzyć po jego zapakowaniu próżniowym.
  • Cieńsze kawałki mięsa gotują się szybciej.
  • Jeśli danie nie zostanie podane i zjedzone w całości od razu, zanurz woreczki w lodowatej wodzie, aby szybko obniżyć temperaturę, a następnie przechowuj w lodówce.
Gotowanie metodą Sous Vide