Słownik pojęć
5-5-5 lub 6-6-6 to skrótowy zapis metody gotowania jajek w szybkowarze Instant Pot®. Odnosi się do następującej procedury: 5 minut gotowania pod zwiększonym ciśnieniem, 5 minut naturalnego uwalniania pary (czyli zmniejszania ciśnienia) i 5 minut zimnej kąpieli wodnej przed obieraniem.
Baza (korpus) szybkowaru w jego wnętrzu znajduje się mikroprocesor odpowiadający za zaprogramowane funkcje urządzenia oraz element grzewczy niezbędny do procesu gotowania.
Bardzo ważne jest, aby unikać dostania się do jego wnętrza wilgoci, dlatego nie wolno wkładać żadnych produktów spożywczych czy innych rzeczy bezpośrednio do środka urządzenia, bez włożonego wcześniej stalowego naczynia wewnętrznego. Zarówno korpus jak i pokrywę multicookera należy chronić i trzymać z dala od zewnętrznych źródeł grzania, ponieważ może to spowodować ich uszkodzenie.
Burn (Przypalenie) to ostrzeżenie przed możliwym przypaleniem potrawy. Oznacza, że w naczyniu wewnętrznym może znajdować się niewystarczająca ilość wody/wywaru lub jedzenie przywarło do dna garnka z powodu dużej gęstości, lub oddzielenia się części płynnej na powierzchni.
Dwa rodzaje ustawień podwyższonego ciśnienia w wielu programach gotowania ze zwiększonym ciśnieniem jest możliwość wybrania jednego z dwóch poziomów ustawień ciśnienia — niższego (Low) lub wyższego (High).
Funkcja opóźnionego startu (Delay Start) umożliwia ustawienie czasu, po którym urządzenie uruchomi się i rozpocznie wybrany wcześniej program gotowania.
Garnek wewnętrzny ze stali nierdzewnej czyli naczynie, do którego bezpośrednio wkłada się składniki potrawy i gotuje po włożeniu do korpusu szybkowaru. Wykonane jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej klasy spożywczej 304 (18/8), bez powłoki chemicznej, zgodnej z normami bezpieczeństwa żywności FDA. Jego 3-warstwowe dno zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła zarówno podczas gotowania w szybkowarze jak i niezależnie od niego na płytach grzewczych czy w piekarniku. Można myć w zmywarce.
HP (High Pressure) tryb wysokiego podwyższonego ciśnienia.
LP (Low Pressure) tryb niskiego podwyższonego ciśnienia.
Kolektor kondensacyjny to pojemnik znajdujący się z tyłu większości urządzeń serii Instant Pot®, który służy do wychwytywania wody skraplającej się w wyniku kondensacji pary powstającej podczas gotowania.
Naturalne uwalnianie pary (NU lub NUP) to sposób na obniżanie ciśnienia w szybkowarze po gotowaniu, polegający na pozostawieniu go do naturalnego ostygnięcia, aż do momentu, gdy zawór pływakowy opadnie, co następnie umożliwi otwarcie pokrywy.
Może to zająć od 10 do 40 minut, a nawet dłużej, w zależności od ilości jedzenia w szybkowarze. Po zakończeniu procesu gotowania szybkowar przejdzie w tryb utrzymywania ciepłej potrawy (Keep Warm), jeśli został włączony.
Osłona przeciwblokująca to okrągła metalowa część wyglądająca jak nakrętka z 5 otworami, którą umieszcza się na spodniej stronie pokrywy. Została zaprojektowana w celu zapobiegania przedostawaniu się cząsteczek żywności do zaworu spustowego pary, który służy do uwalniania podwyższonego ciśnienia z wnętrza szybkowaru. Należy ją wyjąć i wyczyścić po każdym użyciu, zwłaszcza po przygotowaniu żywności, która ma wyjątkową tendencję do rozpryskiwania. Aby zdjąć osłonkę, popchnij jej bok w kierunku krawędzi pokrywy za pomocą kciuka i unieś. Może to wymagać włożenia niewielkiego wysiłku, ale powinno poskutkować wyskoczeniem osłonki przeciwblokującej.
Pierścień uszczelniający to silikonowa uszczelka mająca swoje miejsce w prowadnicy na spodzie pokrywy. Pierścień uszczelniający musi być na swoim miejscu, aby szybkowar osiągnął wymagane ciśnienie. Wykonany z wysokiej jakości silikonu żaroodpornego. Pierścień uszczelniający ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania Instant Pot®, musi być zawsze prawidłowo umieszczony na spodzie pokrywki. Używaj tylko oryginalnych pierścieni uszczelniających Instant Pot®, użycie nieoryginalnych zamienników może unieważnić Twoją gwarancję.
Pot-in-Pot (PIP) oznacza umieszczenie kolejnego naczynia we wnętrzu stalowego garnka Instant Pot w celu przygotowania potrawy, np. podczas pieczenia ciast.
Programy gotowania ciśnieniowego użyj programu Pressure Cook lub Manual (w zależności od modelu), aby ustawić wybrany przez siebie czas i/lub poziom ciśnienia podczas gotowania ciśnieniowego.
Przełącznik lub przycisk uwalniania pary zawór, który uszczelnia lub uwalnia parę podczas gotowania ciśnieniowego. Upewnij się, że przełącznik/przycisk znajduje się w pozycji Seal/Sealing (Uszczelnianie), jeśli chcesz, aby szybkowar został zamknięty i gotował pod ciśnieniem. To normalne, że podczas zwiększania ciśnienia niewielkie ilości pary wydostają się przez zawór. Przełączenie do pozycji Vent/Venting poskutkuje wydostaniem się pary i obniżeniem ciśnienia. Zawór uwalniania pary nie blokuje się szczelnie, po prawidłowym zamontowaniu pozostaje luźno osadzony na rurce uwalniania pary, ale powinien pozostać na swoim miejscu po odwróceniu pokrywy.
Szybkie uwalnianie pary (SU lub SUP) obróć przełącznik uwalniania pary lub naciśnij przycisk szybkiego uwalniania do pozycji Vent/Venting (Odpowietrzanie), aby wypuścić parę i szybko obniżyć ciśnienie, co spowoduje opadnięcie zaworu pływakowego. Nie używaj metody szybkiego uwalniania pary (SU) podczas gotowania produktów bogatych w skrobię (np. zupy, gulasze, chili, makarony, owsianki) lub takich, które pęcznieją po ugotowaniu (np. fasola i kasze). Takie dania mogą rozpryskiwać więc, zamiast tego należy stosować Naturalne uwalnianie pary (NU lub NUP).
Stojak do gotowania na parze to swego rodzaju statyw wykonany ze stali nierdzewnej, który umieszcza się wewnątrz stalowego garnka wewnętrznego. Służy głównie do umożliwiania położenia składników, które chcemy ugotować na parze powyżej linii wody.
Wstępne uruchomienie testowe pierwsze uruchomienie urządzenia z użyciem samej wody, służące zapoznaniu się z działaniem Instant Pot® i upewnieniu się, że szybkowar działa prawidłowo.
Zawór pływakowy (Float Velve) to niewielki, srebrny lub czerwony wystający element, który zapewnia wizualną kontrolę wartości ciśnienia w szybkowarze. Może on znajdować się w 2 pozycjach: gdy jest wysunięty, oznacza to, że wnętrze szybkowaru jest zamknięte pod ciśnieniem, a kiedy opada i zrównuje się z poziomem pokrywy — oznacza, że ciśnienie spadło do normalnego poziomu i można otworzyć szybkowar.