Tabela ustawień programów
Program |
Dostępny w modelach |
Ustawianie czasu |
Efekt przygotowania potrawy |
Uwagi |
Bean/Chili (Fasola/Chili) |
Duo, Duo Plus 6 i 8, Duo Evo Plus, Pro |
Less (Mniej) |
Dość twarde |
Wybierz ustawienie na podstawie wybranej konsystencji fasoli lub ręcznie dostosuj czas gotowania. Podczas gotowania fasoli lub roślin strączkowych zawsze używaj NU, aby zmniejszyć ciśnienie. |
Normal (Normalny) |
Miękkie |
|||
More (Więcej) |
Bardzo miękkie |
|||
Cake (Pieczenie ciast) |
Duo Plus 6 i 8, Duo Evo Plus, Pro |
Less (Mniej) |
Lekkie ciasta |
Ustaw czas pieczenia zgodnie z przepisem. |
Normal (Normalny) |
Cięższe wilgotne ciasta |
|||
More (Więcej) |
Serniki |
|||
Egg (Jaja) |
Wszystkie serie |
Less (Mniej) |
Ugotowane na miękko |
Wstępnie ustawione czasy są przeznaczone dla bardzo dużych jaj. Dostosuj czas gotowania, aby uwzględnić różne wielkości jaj. Po ugotowaniu wrzuć jaja do kąpieli z zimną wodą, aby zapobiec przegotowaniu. |
Normal (Normalny) |
Delikatnie ugotowane |
|||
More (Więcej) |
Ugotowane na twardo |
|||
Meat/Stew (Mięso/Gulasz) |
Wszystkie serie |
Less (Mniej) |
Ugotowane, ale zwarte |
Wybierz ustawienie na podstawie wybranej tekstury mięsa lub ręcznie dostosuj czas gotowania. Pozostaw mięso, aby „odpoczęło” przez 5–30 minut, w zależności od rozmiaru. Dzięki zachowaniu soków mięso będzie delikatne i soczyste. |
Normal (Normalny) |
Dobrze ugotowane |
|||
More (Więcej) |
Bardzo dobrze ugotowane (odchodzące od kości) |
|||
Multigrain (Gotowanie ziaren) |
Wszystkie o pojemnościach 6 i 8 |
Less (Mniej) |
Brązowy ryż, dziki ryż, czarna fasola, ciecierzyca itp. |
Wybierz “Less” lub “Normal” w zależności od typu gotowanych ziaren i pożądanej tekstury. Program rozpoczyna się od 45 minut namaczania w ciepłej wodzie, a następne 60 minut to gotowanie ciśnieniowe. |
Normal (Normalny) |
Brązowy ryż, dziki ryż, fasola mung itp. |
|||
More (Więcej) |
Twarde ziarna lub mieszanka ziaren i fasoli |
|||
Porridge (Owsianka) |
Wszystkie serie |
Less (Mniej) |
Owsianka z płatków owsianych |
Ustaw czas gotowania zgodnie z przepisem. Zawsze używaj naturalnego rozprężania szybkowaru, gdy gotujesz składniki, które pęcznieją. |
Normal (Normalny) |
Kleik/pudding z białego ryżu |
|||
More (Więcej) |
Kleik/pudding ryżowy z dodatkiem innych ziaren |
|||
Poultry (Drób) |
Duo 6 i 8, Duo Evo Plus, Pro |
Less (Mniej) |
Ugotowane, ale zwarte |
Wybierz ustawienie na podstawie wybranej tekstury mięsa lub ręcznie dostosuj czas gotowania. Pozostaw mięso drobiowe, aby „odpoczęło” przez 5–10 minut, w zależności od rozmiaru. Dzięki zachowaniu soków mięso będzie delikatne i soczyste. |
Normal (Normalny) |
Dobrze ugotowane |
|||
More (Więcej) |
Bardzo dobrze ugotowane (odchodzące od kości) |
|||
Pressure Cook(Gotowanie pod ciśnieniem) |
Wszystkie serie |
Ustawienia własne |
Programowanie ręczne |
Naciśnij “Pressure Level”, aby przełączać między wysokim (High) a niskim (Low) ciśnieniem. Użyj przycisków − / +, aby dostosować czas gotowania. Zastosuj się do konkretnego przepisu, aby osiągnąć pożądane rezultaty gotowania. |
Rice (Ryż) |
Wszystkie serie |
Less (Mniej) |
Delikatnie twardy |
W zależności od objętości oraz rodzaju ryżu czas gotowania może wynosić od 8 do 15 minut. Po ugotowaniu odczekaj 10 minut, a następnie użyj szybkiego rozprężania, lub pozwól na naturalne rozprężanie szybkowaru. |
Normal (Normalny) |
Normalnie ugotowany |
|||
More (Więcej) |
Bardzo miękka konsystencja |
|||
Sauté (Smażenie) |
Wszystkie serie |
Less (Mniej) |
Duszenie, zagęszczanie i redukcja płynów. |
Przełączenie wyświetlacz z komunikatu “Hot” na “On” wskazuje, że szybkowar osiągnął odpowiednią temperaturę gotowania/smażenia. Ze względów bezpieczeństwa 30 minut to maksymalny czas gotowania/smażenia i nie może zostać zwiększony. |
Normal (Normalny) |
Podsmażanie lub smażenie jak na patelni. |
|||
More (Więcej) |
Opiekanie lub zarumienianie mięsa. |
|||
Slow Cook (Wolne gotowanie) |
Wszystkie serie |
Less (Niska) |
Odpowiada ustawieniu LOW w większości wolnowarów z kontrolowaną temperaturą |
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi wolnego gotowania.
|
Normal (Normalny) |
Odpowiada ustawieniu MED w niektórych wolnowarach z kontrolowaną temperaturą |
|||
More (Więcej) |
Odpowiada ustawieniu HIGH w większości wolnowarów z kontrolowaną temperaturą |
|||
Soup/Broth (Zupa/Wywar) |
Wszystkie serie |
Less (Mniej) |
Zupa bez mięsa |
Wywar pozostaje klarowny z powodu braku ruchu płynu zachodzącego normalnie w trakcie wrzenia. Z powodu dużej zawartości płynu, dla zup zawsze używaj NU (naturalne uwalnianie pary) w celu zmniejszenia ciśnienia. |
Normal (Normalny) |
Zupa z mięsem |
|||
More (Więcej) |
Wywar na kościach |
|||
Steam (Gotowanie na parze) |
Wszystkie serie |
Less (Mniej) |
Warzywa |
Użyj załączonego stojaka do gotowania na parze, aby umieścić jedzenie ponad powierzchnią wody/płynu. Użyj metody szybkiego rozprężania szybkowaru, aby zapobiec rozgotowaniu. |
Normal (Normalny) |
Owoce morza i ryby |
|||
More (Więcej) |
Mięso |
|||
Sterylize (Sterylizacja) |
Duo Plus, Duo Evo Plus, Pro |
Less (Mniej) |
Bez etapu sterylizacji parą pod ciśnieniem. |
Odpowiedni dla szkła hartowanego i tworzyw sztucznych odpornych na wysokie temperatury. |
Normal (Normalny) |
Sterylizacja butelek dla niemowląt, słoiczków, sztućców i przetworów na bazie kwaśnych owoców (np. soki) oraz warzyw. |
Konserwowanie w gorącej wodzie pod wysokim ciśnieniem. |
||
More (Więcej) |
Konserwowanie w gorącej wodzie pod bardzo wysokim ciśnieniem. |
|||
Yogurt (Jogurty) |
Duo, Duo Plus, Duo Evo Plus, Pro |
Less (Mniej) |
Niższa temperatura fermentacji (np. Jiu Niang, czyli słodki sfermentowany kleisty deser ryżowy) |
Domyślny czas fermentacji to 24:00 godziny. Dostosuj czas zgodnie z przepisem.. Domyślny czas fermentacji to „08:00” godzin. Dostosuj według potrzeb do „99:30” godzin. |
Normal (Normalny) |
Ustawienie do fermentowania mleka po dodaniu starterowych kultur bakterii |
Po zakończeniu programu wyświetlacz pokaże: „yogt”. |
||
More (Więcej) |
Tryb pasteryzacji mleka |
Podczas trwania programy wyświetlacz pokazuje: „boiL”. Po zakończeniu programu wyświetlacz pokaże: „yogt”. |