Najczęściej zadawane pytania

Z kim mogę kontaktować się w przypadku pytań lub wątpliwości dotyczących produktów? +


Wyślij do nas e-mail za pośrednictwem naszego formularza kontaktowego online, napisz maila na bok@mocokow.pl lub zadzwoń na numery naszej infolinii: +48 570 31 00 00 lub +48 570 32 00 00. Staramy się odpowiadać na Wasze pytania w jak najkrótszym czasie. Więcej w zakładce Skontaktuj się z nami.

Który Instant Pot® jest najlepszy? +


Na to pytanie nie da się odpowiedzieć jednoznacznie. Każdy z szybkowarów jest bardzo dopracowanym urządzeniem, a różnice pomiędzy nimi dotyczą głównie zakresu możliwości oraz pojemności garnka wewnętrznego. Dlatego należy przeanalizować, jakie funkcjonalności mogą nam się najbardziej przydać oraz dla jak dużej ilości osób będziemy zazwyczaj gotować. Należy wziąć pod uwagę to jakie urządzenia już posiadamy w kuchni oraz w jakich warunkach chcielibyśmy z niego korzystać — czy tylko we własnej kuchni, czy może na wyjazdach, imprezach, czy po prostu w różnych kuchniach z powodu częstych zmian miejsca zamieszkania. Przeczytaj nasze opisy serii szybkowarów, a jeśli nadal masz problem z podjęciem decyzji, zachęcamy do kontaktu z naszymi konsultantami.

Gdzie mogę kupić mój Instant Pot®? +


Wejdź na stronę naszego sklepu, w którym znajdziesz zarówno wielofunkcyjne szybkowary, jak i inne sprzęty, które świetnie sprawdzą się w prowadzeniu zdrowej, nowoczesnej kuchni: https://www.mocsokow.pl/

Czym są oznaczenia 7 w 1, 9 w 1, 11 w 1 itp.? +


Elektryczne multicookery Instant Pot® dzielą się na serie, które różnią się głównie ilością funkcjonalności, jakie w sobie zawierają. W skrócie można to określić ilością urządzeń, jakie jest w stanie zastąpić pojedynczy Instant Pot®.

Dla przykładu Instant Pot® Duo™ 7 w 1 zastępuje następujące urządzenia:

1-szybkowar, 2-wolnowar, 3-parowar, 4-urządzenie do gotowania ryżu, 5-patelnię do podsmażania, 6-urządzenie do jogurtu i 7- bemar (do utrzymania ciepła lub podgrzewania żywności).

Co to znaczy, że Instant Pot® jest „SMART”? +


„SMART” oznacza inteligentne programy gotujące szybkowarów Instant Pot®. Wykorzystują domyślnie zaprogramowane instrukcje gotowania różnymi metodami do przygotowywania potraw jak za dotknięciem jednego przycisku. Urządzenie automatycznie kontroluje parametry gotowania, przez co po włączeniu danego programu, praktycznie nie wymaga już obsługi.

Instant Pot® zapamiętuje również zmiany wprowadzane w każdym inteligentnym programie przed jego włączeniem, aby dostosowywać się do indywidualnych potrzeb każdego użytkownika. Jednocześnie zmiany parametrów gotowania wprowadzane w trakcie trwania konkretnego programu nie są zapisywane na stałe.

Chciałbym złożyć duże zamówienie. Z kim mogę skontaktować się w celu wyceny? +


Umożliwiamy negocjowanie cen urządzeń przy zakupie większej ilości sprzętów. W tym celu skontaktuj się z naszym biurem obsługi klienta telefonicznie lub mailowo.

Czy urządzenia Instant Pot® są bezpieczne? +


Tak! Marka Instant szczyci się tym, że projektuje najlepsze w swojej klasie urządzenia, które są wygodne, niezawodne i przede wszystkim bezpieczne.

Wszystkie szybkowary elektryczne Instant Pot® są wyposażone w co najmniej 10 mechanizmów gwarantujących twoje poczucie bezpieczeństwa.

Urządzenia Instant Pot® są certyfikowane przez UL, czyli najbardziej rygorystyczną organizację zajmującą się zgodnością bezpieczeństwa w Ameryce Północnej.

Czy muszę zakupić jakiekolwiek akcesoria, zanim zacznę korzystać z urządzenia Instant Pot®? +


Nie! Wszystko, czego potrzebujesz do gotowania, znajdziesz w dostarczonym pudełku.

Oczywiście w stale powiększającej się ofercie posiadamy również dodatkowe gadżety, które mogą ułatwić i uprzyjemnić korzystanie z szybkowarów. Odwiedź nasz sklep, aby sprawdzić, co obecnie oferujemy.

Podczas gotowania w szybkowarze żywność przywiera do naczynia wewnętrznego — jak temu zapobiec? +


Nie używaj składników zaraz po ich wyciągnięciu z lodówki. Najlepiej przygotować je na 10-15 minut przed rozpoczęciem gotowania, tak aby nabrały temperatury pokojowej.

Aby składniki mniej przywierały na programie podsmażania, należy pamiętać, aby przed wrzuceniem żywności poczekać na wystarczające rozgrzanie naczynia. W tym celu możesz zbliżyć dłoń do krawędzi garnka i jeśli poczujesz bijące od niego ciepło, możesz wlać olej lub masło. Następnie włóż jeden kawałek do tłuszczu, aby przetestować nagrzanie. Jeśli zobaczysz i usłyszysz skwierczenie, możesz rozpocząć smażenie całości przygotowanych składników.

Zmniejsz poziom grzania! Utrzymuj temperaturę na średnim do średnio-wysokim poziomie podczas smażenia jak na patelni lub metodą gorącego powietrza. Do gotowania na wolnym ogniu i dłuższego gotowania w szybkowarze używaj minimalnego niezbędnego poziomu grzania. Jednym ze sposobów sprawdzenia, czy patelnia nie jest za gorąca, jest wykonanie testu masła. Do garnka włóż łyżkę masła, tak aby pokryło jego dno. Jeśli masło się pieni i brązowieje, to znaczy, że dno garnka służące za patelnię jest zbyt gorące.

Utrzymuj naczynie wewnętrzne oraz inne elementy szybkowaru w czystości, zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. To nie jedynie kwestia zachowania estetycznego wyglądu, ale również dbanie o jak najdłuższą żywotność i wydajność sprzętu. Pozostałości z poprzedniego gotowania są częstą przyczyną przywierania, nawet na powierzchniach o zwiększonej odporności na przywieranie. Czasami gorąca woda z płynem do naczyń może nie usunąć przyschniętych pozostałości czy tłustych osadów, które nagromadziły się z czasem. Dlatego zalecamy okresowe używanie środka czyszczącego do stali nierdzewnej lub stosowanie mycia za pomocą octu.

Aby odpowiednio przygotować naczynie przed użyciem, dobrze jest przetrzeć jego powierzchnię cienką warstwą oleju lub innego tłuszczu spożywczego. Zazwyczaj najlepszym wyborem poziomu temperatury gotowania jest jej średni zakres. Stosowanie najwyższych temperatur przez długie okresy czasu może doprowadzić do powstania przebarwień i skrócenia żywotności powłok nieprzywierających. Jeśli konieczne są wyższe temperatury, możesz najpierw rozgrzewać garnek na średnim poziomie przez kilka minut, a następnie podwyższyć przed samym smażeniem. Dla zachowania dobrego stanu powłok nieprzywierających ważne jest używanie odpowiednich narzędzi do mieszania czy przewracania żywności w garnku. Preferowane są te wykonane z silikonu lub drewna. Przybory metalowe mogą być używane z zachowaniem odpowiedniej ostrożności, o ile nie mają one ostrych krawędzi mogących porysować powierzchnię.

Mycie stalowego garnka w zmywarce nie wpływa na jakość powłoki zapobiegającej przywieraniu, ale może mieć niewielkie oddziaływanie na uchwyty czy inne wystające elementy. Po umyciu w zmywarce można zregenerować powłokę poprzez przetarcie cienką warstwą tłuszczu lub oleju.

Przyrządzanie potraw z frytkownicą powietrzną - wskazówki i porady! +


Pokrywa do smażenia gorącym powietrzem będąca elementem urządzeń Instant Pot® Duo Crisp™ + Air Fryer oraz Instant Pot® Pro Crisp™ + Air Fryer poszerza możliwości standardowych szybkowarów Instant Pot®. Mocny wentylator pneumatyczny zainstalowany w pokrywie zapewnia wysoką wydajność systemu cyrkulacji gorącego powietrza. Dzięki niemu jedzenie zostaje przyrumienione i zyskuje charakterystyczny smak i chrupkość porównywalne do smażenia w głębokim oleju praktycznie bez dodatku tłuszczy. Ten rodzaj „smażenia” bardziej przypomina pieczenie w piekarniku z termoobiegiem, lecz dzięki mniejszej przestrzeni, w której krąży gorące powietrze oraz wyższej temperaturze jego podgrzania, uzyskany efekt chrupkości jest znacznie intensywniejszy.

Czy smażenie gorącym powietrzem jest zdrowszą opcją przygotowywania posiłków niż smażenie na głębokim tłuszczu? +


Tak! Jak już wspomnieliśmy, taki rodzaj obróbki kulinarnej pod względem technologicznym jest znacznie bliższy pieczeniu w piekarniku, przy jednoczesnym zachowania większości cech sensorycznych tradycyjnego smażenia. Dlatego jest zdrowszy sposób przygotowywania posiłków, a jednocześnie daje efekty w postaci wyjątkowo smacznych posiłków czy dodatków do dań. Podczas smażenia we frytkownicy powietrznej można nie dodawać żadnego tłuszczu, ale w celu uniknięcia nadmiernego wysuszenia składników, najlepiej jest dodać niewielką ilość oleju (zazwyczaj wystarczą 2 łyżki).

Dzięki smażeniu gorącym powietrzem możesz uzyskać piękne złote frytki, chrupiące skrzydełka z kurczaka, paluszki rybne, paluszki z cukinii, grzyby i wiele więcej.

Jakie pokarmy najlepiej sprawdzają się do przygotowania we frytkownicy powietrznej (Air Fryer)? +


W szybkowarze z frytkownicą powietrzną można przyrządzić przeróżne potrawy!

Jak sama nazwa wskazuje, możesz używać jej do tych produktów, które tradycyjnie smaży się we frytkownicy wypełnionej tłuszczem, czyli frytki, skrzydełka czy paluszki serowe. Możesz testować dowolne dania, które do tej pory smażyłeś na patelni, np. kiełbaski, steki, kotlety, jak również te, które zazwyczaj przygotowuje się w piekarniku np. pizze, ciasta i ciasteczka.

Dzięki możliwości ustawienia niskich temperatur urządzenie może zastąpić również suszarkę do żywności, z której pomocą wyczarujesz różnego rodzaju zdrowe przekąski takie jak chipsy z jarmużu, buraków, batatów czy owoców, jak również roladki z tzw. skóry owocowej (wysuszona pulpa z owoców) czy też pomidorowej. Wysuszyć możesz również mięso, co jest świetną tradycyjną metodą jego konserwacji.

Czy są jakieś potrawy, których nie można ugotować we frytkownicy powietrznej (Air Fryer)?

Wszystko, co można ugotować w tradycyjnym piekarniku, można ugotować w tym urządzeniu, ale aby uzyskać najlepsze rezultaty, pamiętaj o wkładaniu niezbyt dużych ilości składników jednocześnie i układaniu ich w jednej warstwie i w odpowiednich odległościach od siebie. Upewnij się, że jest pozostawione miejsce na swobodne krążenie gorącego powietrza.

Unikaj potraw panierowanych w cieście, lepiej sprawdzi się panierka z jajka i bułki tartej czy innego sypkiego składnika.

Czy muszę wstępnie rozgrzewać frytkownicę? +


Wstępne rozgrzewanie jest zalecane, gdyż wkładanie składników od razu do wysokiej temperatury sprawia, że efekt końcowy jest z reguły smaczniejszy i bardziej estetyczny. Nie powinno to nastręczać trudności, gdyż rozgrzanie frytkownicy jest znacznie szybsze niż tradycyjnego piekarnika.

Co mogę upiec we frytkownicy powietrznej Air Fryer? Czy potrzebuję specjalnego naczynia do pieczenia?

Każde naczynie nadające się do użytkowania można użyć również we frytkownicy, pod warunkiem, że ma ono odpowiednie wymiary i pozostawia odstęp od krawędzi korpusu umożliwiający prawidłową cyrkulację powietrza.

Moje jedzenie nie jest chrupiące - co robię źle? +


Twoja frytkownica powietrzna została zaprojektowana tak, aby uzyskać rezultaty smażenia w głębokim tłuszczu bez zanurzania składników w oleju, ale może zachodzić potrzeba wykonania dodatkowych czynności:

  • Osuszaj wilgotne produkty spożywcze (takie jak np. frytki ziemniaczane lub paluszki z cukinii) czystym ręcznikiem kuchennym lub ręcznikiem papierowym.
  • Wymieszaj składniki z maksymalnie dwoma łyżkami oleju.
  • Przed włożeniem produktów pamiętaj o wystarczającym rozgrzaniu frytkownicy.
  • Odwróć lub przemieszaj jedzenie w koszu, gdy urządzenie wyda taki komunikat.
  • Podczas beztłuszczowego smażenia powietrzem zawsze przestrzegaj zaufanego przepisu.