Przygotowywanie jogurtów

  • Aby uzyskać bardzo gęsty jogurt, dwukrotnie uruchom cykl „Pasteryzacja”.
  • Aby uzyskać kremowy jogurt w stylu greckim, odcedź płynną serwatkę z jogurtu za pomocą gazy. Ten gęsty jogurt jest idealny jako niskotłuszczowy zamiennik kwaśnej śmietany.
  • Mleko musi osiągnąć temperaturę co najmniej 72°C (161°F) przez 15 sekund, aby nastąpiła pasteryzacja.
  • Jeśli używasz jogurtu naturalnego kupionego w sklepie jako startera, upewnij się, że zawiera aktywne (żywe) kultury bakterii.
  • Aby przyśpieszyć produkcję jogurtu, użyj mleka „ultra-pasteryzowanego”(UHT) i pomiń fazę pasteryzacji.
  • Po zakończeniu fermentacji pozostaw jogurt na noc w lodówce, aby nabrał smaku i odpowiedniej konsystencji.
Przygotowywanie jogurtów