Amerykański klasyk - mac'n’cheese, czyli makaron w serze

To klasyczne danie kuchni amerykańskiej składające się z makaronu gotowanego na bulionie połączonego z kremowym, ciągnącym się serem. Można zamiennie stosować różne rodzaje serów takie jak Cheddar, Fonrina, Gruyère czy wędzoną Goudę.

Rodzaj potrawy

 Przystawka / Danie główne

Rodzaj kuchni

Amerykańska

Stopień trudności

Łatwy

Kategorie

Ryże i makarony

Czas

 poniżej 15 min

Dieta

Tradycyjna

Technika kulinarna

Gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook)

Główne składniki

Makaron, ser, bulion

Czas przygotowywania

5 minut

Czas gotowania

6 minut

Ilość porcji

8 porcji

SKŁADNIKI
  • 450 g makaronu “kolanka”
  • 4 szklanki wywaru z kurczaka lub warzywnego
  • 3 łyżki masła
  • 350 g startego sera Cheddar (około 3 szklanek)
  • 60 g startego parmezanu (około 1/2 szklanki)
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 1/2 łyżeczki żółtej musztardy
  • 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Połącz makaron, bulion i masło w naczyniu wewnętrznym Instant Pot.
  2. Zamknij pokrywę i ustaw uwalnianie pary w pozycji zamkniętej (Seal/Sealing).
  3. Wybierz ustawianie ręczne (Manual) i ustaw czas gotowania na 6 minut pod wysokim ciśnieniem (Pressure Cook).
  4. Po zakończonym gotowaniu użyj sposobu szybkiego uwalniania pary przełączając przycisk zwalniania pary na Vent/Venting.
  5. Otwórz garnek i wymieszaj sery, śmietanę, musztardę i pieprz cayenne. Pozostaw na 5 minut, aby ser się rozpuścił, a następnie ponownie wymieszaj i podawaj.
UWAGI DO PRZEPISU

Opcjonalnie możesz przekształcić danie w zapiekankę.

W tym celu przełóż zawartość Instant Pot do naczynia żaroodpornego, posyp równomiernie bułką tartą i zapiekaj przez kilka do kilkunastu minut, aż wierzch nabierze złocistego koloru.

Możesz ten etap wykonać również w swoim Instant Pot, jeśli jesteś posiadaczem wersji Crisp!

Smacznego!

Amerykański klasyk - mac'n’cheese, czyli makaron w serze
Amerykański klasyk - mac'n’cheese, czyli makaron w serze