Amerykański klasyk - mac'n’cheese, czyli makaron w serze
To klasyczne danie kuchni amerykańskiej składające się z makaronu gotowanego na bulionie połączonego z kremowym, ciągnącym się serem. Można zamiennie stosować różne rodzaje serów takie jak Cheddar, Fonrina, Gruyère czy wędzoną Goudę.
Rodzaj potrawy |
Przystawka / Danie główne |
Rodzaj kuchni |
Amerykańska |
Stopień trudności |
Łatwy |
Kategorie |
Ryże i makarony |
Czas |
poniżej 15 min |
Dieta |
Tradycyjna |
Technika kulinarna |
Gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook) |
Główne składniki |
Makaron, ser, bulion |
Czas przygotowywania |
5 minut |
Czas gotowania |
6 minut |
Ilość porcji |
8 porcji |
SKŁADNIKI
- 450 g makaronu “kolanka”
- 4 szklanki wywaru z kurczaka lub warzywnego
- 3 łyżki masła
- 350 g startego sera Cheddar (około 3 szklanek)
- 60 g startego parmezanu (około 1/2 szklanki)
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 1/2 łyżeczki żółtej musztardy
- 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Połącz makaron, bulion i masło w naczyniu wewnętrznym Instant Pot.
- Zamknij pokrywę i ustaw uwalnianie pary w pozycji zamkniętej (Seal/Sealing).
- Wybierz ustawianie ręczne (Manual) i ustaw czas gotowania na 6 minut pod wysokim ciśnieniem (Pressure Cook).
- Po zakończonym gotowaniu użyj sposobu szybkiego uwalniania pary przełączając przycisk zwalniania pary na Vent/Venting.
- Otwórz garnek i wymieszaj sery, śmietanę, musztardę i pieprz cayenne. Pozostaw na 5 minut, aby ser się rozpuścił, a następnie ponownie wymieszaj i podawaj.
UWAGI DO PRZEPISU
Opcjonalnie możesz przekształcić danie w zapiekankę.
W tym celu przełóż zawartość Instant Pot do naczynia żaroodpornego, posyp równomiernie bułką tartą i zapiekaj przez kilka do kilkunastu minut, aż wierzch nabierze złocistego koloru.
Możesz ten etap wykonać również w swoim Instant Pot, jeśli jesteś posiadaczem wersji Crisp!
Smacznego!