Sałatka z dynią i syropem klonowym

Ta sałatka z dyni to proste i zdrowe danie dla smakoszy słodko-ostrych smaków. W tym przepisie poznasz nie tylko ciekawe i pyszne połączenie smakowe. Dowiesz się również, jak dzięki urządzeniom od Instant przygotować idealną dynię - delikatną, pełną smaku, z zarumienioną na wierzchu i aromatyczną.

Rodzaj potrawy

Lunch, sałatka, danie warzywne

Rodzaj kuchni

Tradycyjna

Stopień trudności

łatwy

Kategoria

Dodatki do dań

Czas

15-30 minut

Rodzaje diet

Wegańska, wegetariańska

Technika kulinarna

Gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook), Smażenie beztłuszczowe (Air Fry)

Główne składniki

Dynia, jarmuż, tahina, syrop klonowy

Czas przygotowywania

10 minut

Czas gotowania

30 minut

Ilość porcji

4 porcje

LISTA SKŁADNIKÓW

  • 1,2 kg obranej dyni, bez pestek, pokrojonej
  • 2 łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2-3 szklanki jarmużu poszarpanego na kawałki, bez łodyg
  • prażone pestki dyni do dekoracji

Sos tahini:

  • ⅛ szklanki tahini
  • 3 łyżeczki syropu klonowego
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 2-3 łyżki wody
  • ½ ząbka czosnku (przeciśniętego)
  • 1 łyżeczka soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Umieść dynię w koszyku do gotowania na parze szybkowaru Instant Pot i wlej wodę do garnka.

  2. Zamocuj pokrywę do gotowania pod ciśnieniem i wybierz opcję gotowania pod ciśnieniem Pressure Cook. Ustaw czas na 3 minuty i naciśnij Start. Po zakończeniu programu gotowania dyni należy szybko zwolnić ciśnienie.

  3. Podczas gotowania dyni, przygotuj sos tahini. W misce wymieszaj tahini, syrop klonowy, sok z limonki, wodę, czosnek i sól. Mieszaj energicznie, aż dressing się połączy i utworzy kremową, płynną konsystencję. Możesz dodać jeszcze maksymalnie 1 łyżkę wody więcej, aby uzyskać bardziej lejącą konsystencję, ponieważ ilość potrzebnej wody może się różnić w zależności od marki tahini. Odłóż dressing na bok.

  4. Gdy dynia będzie gotowa, wyjmij ją z garnka Instant Pot i umieść w misce. Dodaj płatki chili, olej, syrop klonowy, sok z limonki i mieszaj kawałki dyni, aż równomiernie pokryją się przyprawami.

  5. Umieść kawałki dyni w koszu frytkownicy.

  6. Zamknij frytkownicę Air Fryer i wybierz opcję smażenia gorącym powietrzem Air Fry, ustawiając temperaturę na 200°C i timer na 15 minut. Być może konieczne będzie poprzewracanie kawałków w trakcie pieczenia, aby wszystko równomiernie się zarumieniło. 

  7. Podczas gdy kawałki dyni się przyrumieniają, umyj dokładnie jarmuż w dużej ilości wody. Do liści jarmużu dodaj sok z limonki, szczyptę soli i odrobinę oleju.

  8. Mieszaj, lekko ugniatając przez 5 minut, aby zmiękczyć surowy jarmuż – jest to niezbędne, aby jarmuż był smaczny. W razie potrzeby dopraw do smaku większą ilością soli.

  9. Ułóż jarmuż na talerzu. Na wierzch połóż prażoną dynię i polej solidną porcją sosu tahini. Na koniec posyp prażonymi pestkami dyni.

Smacznego!

Sałatka z dynią i syropem klonowym
Sałatka z dynią i syropem klonowym