Kremowo-pikantne noodle Instant
Makarony to kulinarna miłość niejednego z nas. Azjatyckie noodle chow mein (zwykle podawane w zupie w stylu ramen) przypadną dodatkowo do gustu wielu miłośnikom orientalnych smaków. Nasza propozycja to nowe podejście do szybkiego azjatyckiego noodle w podwójnej wersji Instant. Użycie Instant Pot-a zapewnia doznanie kremowego rozpływania w ustach, a pikantne przyprawy nadają daniu wyrazistego charakteru.
Rodzaj potrawy |
Kolacja, lunch, dodatki |
Rodzaj kuchni |
Azjatycka/nowoczesna |
Stopień trudności |
Łatwy |
Kategoria |
Dodatki do dań |
Czas |
5-15 minut |
Rodzaje diet |
Tradycyjna |
Technika kulinarna |
Smażenie (Soute) |
Główne składniki |
Makaron chow main, ser mozzarella, chili, śmietana, furikake, sos ostrygowy, |
Czas przygotowywania |
3 minuty |
Czas gotowania |
10 minut |
Ilość porcji |
1 porcja |
LISTA SKŁADNIKÓW
- 1 opakowanie makaronu błyskawicznego typu noodle (chow mein) plus opakowanie przypraw (jeśli jest dołączone) lub przyprawa azjatycka/ramen
- 1 ½ szklanki wody
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 3 łyżki ostrego chili
- 1/3 szklanki gęstej śmietanki
- 1 szklanka startej mozzarelli
- gotowa posypka Furikake lub prażony sezam
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
-
Wybierz opcję Smażenia (Sauté) na średnim poziomie mocy grzania przez 15 minut na swoim garnku elektrycznym Instant Pot. Poczekaj chwilę, aż się rozgrzeje.
-
Dodaj wodę i pozostaw na 1-2 minuty, aż na powierzchni zaczną tworzyć się małe bąbelki.
-
Włóż makaron instant na środek naczynia wewnętrznego. Dodaj paczkę przypraw, sos ostrygowy i chili, wymieszaj. Odstaw makaron na 1 minutę, a następnie odwróć. Pozostaw na kolejne 30 sekund, aż makaron wchłonie wodę.
-
Gdy tylko makaron zmięknie, dokładnie wymieszaj zawartość. Gdy sos się zagotuje, dodaj śmietanę i ser. Gotuj sos, aż zgęstnieje, przez mniej więcej kolejne 3-5 minut. Sos po odparowaniu nabierze ciemniejszego koloru i odpowiedniej lepkości. W czasie gotowania ciągle mieszaj, aby zapobiec przywarciu zawartości do dna garnka.
-
Przełóż danie do dużej głębokiej miski i posyp furikake (sub prażonym sezamem) i dodatkowym chilli, jeśli preferujesz wyższy poziom ostrości.
Smacznego!