Prosta zupa z indyka i dzikiego ryżu
Błyskawiczna zupa danie to idealna potrawa na okres jesienno-zimowy. Tę zupę z indykiem i ryżem przygotujesz bardzo szybko, a pozostałą pracę wykona za Ciebie szybkowar Instant Pot. W przepisie do przygotowania zupy sugerujemy użycia surowej piersi z indyka, jednak możesz użyć dowolnej innej części mięsa indyka. Możesz również użyć ugotowanego wcześniej rosół na indyku oraz wykorzystać mięso z tego wywaru. Podany przepis jest na dużą ilość zupy (8 porcji).
Rodzaj potrawy |
Zupa, danie jednogarnkowe |
Rodzaj kuchni |
Nowoczesna |
Stopień trudności |
Łatwy |
Kategoria |
Zupy, gulasze i buliony |
Czas |
30-60 minut |
Rodzaje diet |
Tradycyjna, niskotłuszczowa |
Technika kulinarna |
Gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook), Smażenie (Soute) |
Główne składniki |
Pierś z indyka, wywar, dziki ryż, marchew, seler |
Czas przygotowywania |
20 minut |
Czas gotowania |
50 minut |
Ilość porcji |
8 porcji |
LISTA SKŁADNIKÓW
- 2 łyżki masła
- 2 średnie marchewki obrane i pokrojone
- 2 łodygi selera naciowego posiekanego
- 1 średnia cebula obrana i posiekana
- 2 ząbki czosnku obrane i posiekane
- 1 łyżeczka przyprawy do drobiu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 szklanka suchego dzikiego ryżu
- 2,5 kg mięsa z piersi indyka z kością
- 4 szklanki (2l) bulionu z kurczaka
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
-
Naciśnij przycisk podsmażania Sauté na Instant Pot® i włóż masło do roztopienia. Dodaj marchewkę, seler i cebulę. Podsmażaj, aż warzywa będą miękkie, około 4-5 minut. Potem dodaj czosnek, przyprawę do drobiu, sól, pieprz i ryż i gotuj, aż czosnek zacznie pachnieć, około 1 minuty.
-
Dodaj pierś z indyka do garnka. Naciśnij przycisk Cancel, wlej bulion, zamknij pokrywę, ustaw uwalnianie pary w pozycji zamkniętej (Seal/sealing), wybierz tryb gotowania pod ciśnieniem (Pressure Cook) i ustaw czas na 45 minut.
-
Gdy minutnik wyda sygnał dźwiękowy, zastosuj szybkie uwalnianie ciśnienia, otwórz pokrywę i dobrze zamieszaj. Naciśnij przycisk Cancel. Przenieś pierś z indyka na deskę do krojenia i pozwól jej nieco ostygnąć, a następnie rozdrobnij mięso, odrzucając kości. Umieść posiekanego indyka z powrotem w garnku.
-
Ponownie wybierz tryb smażenia Sauté. Połącz wodę ze skrobią kukurydzianą i wymieszaj w garnku. Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając, aż zgęstnieje, około 3-4 minut. Naciśnij przycisk Cancel i wymieszaj ze śmietaną. Podawaj na gorąco.
Smacznego!

