Prosta zupa z indyka i dzikiego ryżu

Błyskawiczna zupa danie to idealna potrawa na okres jesienno-zimowy. Tę zupę z indykiem i ryżem przygotujesz bardzo szybko, a pozostałą pracę wykona za Ciebie szybkowar Instant Pot. W przepisie do przygotowania zupy sugerujemy użycia surowej piersi z indyka, jednak możesz użyć dowolnej innej części mięsa indyka. Możesz również użyć ugotowanego wcześniej rosół na indyku oraz wykorzystać mięso z tego wywaru. Podany przepis jest na dużą ilość zupy (8 porcji).

Rodzaj potrawy

Zupa, danie jednogarnkowe

Rodzaj kuchni

Nowoczesna

Stopień trudności

Łatwy

Kategoria

Zupy, gulasze i buliony

Czas

30-60 minut

Rodzaje diet

Tradycyjna, niskotłuszczowa

Technika kulinarna

Gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook), Smażenie (Soute)

Główne składniki

Pierś z indyka, wywar, dziki ryż, marchew, seler

Czas przygotowywania

20 minut

Czas gotowania

50 minut

Ilość porcji

8 porcji

LISTA SKŁADNIKÓW

  • 2 łyżki masła
  • 2 średnie marchewki obrane i pokrojone
  • 2 łodygi selera naciowego posiekanego
  • 1 średnia cebula obrana i posiekana
  • 2 ząbki czosnku obrane i posiekane
  • 1 łyżeczka przyprawy do drobiu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 szklanka suchego dzikiego ryżu
  • 2,5 kg mięsa z piersi indyka z kością
  • 4 szklanki (2l) bulionu z kurczaka
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Naciśnij przycisk podsmażania Sauté na Instant Pot® i włóż masło do roztopienia. Dodaj marchewkę, seler i cebulę. Podsmażaj, aż warzywa będą miękkie, około 4-5 minut. Potem dodaj czosnek, przyprawę do drobiu, sól, pieprz i ryż i gotuj, aż czosnek zacznie pachnieć, około 1 minuty.

  2. Dodaj pierś z indyka do garnka. Naciśnij przycisk Cancel, wlej bulion, zamknij pokrywę, ustaw uwalnianie pary w pozycji zamkniętej (Seal/sealing), wybierz tryb gotowania pod ciśnieniem (Pressure Cook) i ustaw czas na 45 minut.

  3. Gdy minutnik wyda sygnał dźwiękowy, zastosuj szybkie uwalnianie ciśnienia, otwórz pokrywę i dobrze zamieszaj. Naciśnij przycisk Cancel. Przenieś pierś z indyka na deskę do krojenia i pozwól jej nieco ostygnąć, a następnie rozdrobnij mięso, odrzucając kości. Umieść posiekanego indyka z powrotem w garnku.

  4. Ponownie wybierz tryb smażenia Sauté. Połącz wodę ze skrobią kukurydzianą i wymieszaj w garnku. Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając, aż zgęstnieje, około 3-4 minut. Naciśnij przycisk Cancel i wymieszaj ze śmietaną. Podawaj na gorąco.

Smacznego!

Prosta zupa z indyka i dzikiego ryżu
Prosta zupa z indyka i dzikiego ryżu