Azjatycka wieprzowina z makaronem

Danie kuchni azjatyckiej wykonane w nowoczesnym szybkowarze to wyjątkowo dobre połączenie. Gotowanie pod ciśnieniem sprawi, że smaki składników idealnie się połączą, a danie ma szansę zostać Twoim ulubionym.

Rodzaj potrawy

Danie główne

Rodzaj kuchni

Kuchnia Azjatycka

Stopień trudności

Średni 

Kategoria

Ryże i makarony

Czas

1-2 godziny

Rodzaje diet

Niskowęglowodanowa, niskotłuszczowa, niskosodowa

Technika kulinarna

Podsmażanie (Sauté), gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook), gotowanie na parze (Steam)

Główne składniki

Makaron, wieprzowina

Czas przygotowywania

30 minut

Czas gotowania

60 minut

Ilość porcji

6 porcji

LISTA SKŁADNIKÓW
  • 1 łyżka oleju
  • 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 3 czerwone chili serrano posiekane;
  • 3/4 szklanki Azjatyckiego sosu sezamowego 
  • 1/3 szklanki Amerykańskiego sosu do steków
  • 6 przeciśniętych ząbków czosnku 
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 340 g surowego makaronu ryżowego
  • 350 g różyczek brokuła
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Rozgrzej olej w garnku Instant Pot za pomocą funkcji Sauté. Włóż mięso do rozgrzanego oleju i podsmażaj około 5 minut z każdej strony do równomiernego zarumienienia z każdej ze stron.
  2. Jedną papryczkę chili pokrój na cienkie plasterki i pozostaw do późniejszego wykorzystania. Pozostałe papryczki drobno posiekaj. 
  3. Zrób marynatę poprzez wymieszanie posiekanych papryczek z sosem amerykańskim, czosnkiem i imbirem. Polej nią mięso i zamknij szybkowar pod ciśnieniem. Włącz tryb gotowania pod ciśnieniem (Pressure Cook) i nastaw na wysoki poziom ciśnienia (High) na 1 godzinę 5 minut.
  4. Użyj szybkiego sposobu uwalniania pary przed otwarciem pokrywy. Za pomocą szczypiec wyjmij kawałek mięsa z naczynia i odłóż do lekkiego ostygnięcia. 
  5. Odlej tłuszcz pozostały w garnku i przetrzyj jego dno.
  6. Mięso posiekaj na niewielkie kawałki i umieść w średniej misce. Polej sosem azjatyckim i dokładnie wymieszaj.
  7. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, z pominięciem dodawania soli.
  8. Do szybkowaru wlej jedną szklankę wody, wstaw ruszt do gotowania na parze i ułóż na nim różyczki brokuła. Zamknij i zablokuj pokrywę. Używając funkcji gotowania na parze (Steam), gotuj przez 2 min. Użyj metody szybkiego uwalniania pary (Quick Release) przed otwarciem pokrywy. Wyjmij brokuły z szybkowaru.
  9. Na półmisku do podania ułóż kolejno makaron, mięso i brokuły. Udekoruj pozostałą pokrojoną papryczką i posiekaną świeżą kolendrą.

Smacznego!

Azjatycka wieprzowina z makaronem