Bakłażan w sosie kolendrowym

W tym południowoindyjskim przysmaku bakłażany gotowane są w świeżym, soczystym sosie z kolendry. Ten rodzaj curry zachwyca swoim bogatym smakiem i aromatem. Jako dodatek do dania sprawdzi się ryż lub pieczywo.

Rodzaj potrawy

Przystawka 

Rodzaj kuchni

Indyjska

Stopień trudności

Łatwy

Kategoria

Wegańskie i wegetariańskie

Czas

15-30 minut

Rodzaje diet

Bezmleczna, bezglutenowa, niskowęglowodanowa, wegańska, wegetariańska

Technika kulinarna

Podsmażanie (Sauté), gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook)

Główne składniki

Bakłażan, świeża kolendra

Czas przygotowywania

10 minut

Czas gotowania

5 minut

Ilość porcji

3-4 porcje

LISTA SKŁADNIKÓW
  • Około 1.5 kg bakłażanów
  • 1/2 łyżki nasion kuminu
  • 1/2 łyżki gorczycy
  • 2 łyżki olej
  • 1/4 szklanki wody (w razie potrzeby)
    Do zmielenia:
  • 1 pęczek świeżej kolendry 
  • zielona papryczka chili do smaku
  • sól
  • około 2,5 cm świeżego korzenia imbiru
  • 2 łyżki koncentratu z tamaryndowca 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Wszystkie składniki wymienione jako do „zmielenia”, włóż do pojemnika blendera lub młynka i zmiel na jednolitą masę. W razie potrzeby możesz użyć dodatku niewielkiej ilości wody.
  2. Umyj bakłażany, pokrój na dość duże kawałki i głęboko ponacinaj ich miąższ. Posmaruj bakłażany połową pasty z kolendry, tak aby powchodziła do ponacinanych szczelin.
  3. Włącz tryb Sauté Instant Pot na wysokim poziomie grzania i dodaj olej. Gdy garnek rozgrzeje się, dodaj kmin i gorczycę i podsmażaj przez chwilę. Wyłącz tryb podsmażania.
  4. Poukładaj kawałki bakłażanów na dnie garnka, a następnie polej pozostałą pastą z kolendry. Wlej ¼ - ½ szklanki wody i ewentualnie delikatnie zamieszaj powstały sos.
  5. Zamknij garnek pokrywą i ustaw przełącznik pary w pozycji uszczelniania (Seal/Sealing). Włącz tryb gotowania pod ciśnieniem na 5 minut. 
  6. Po ugotowaniu odczekaj 2 minuty, a następnie użyj szybkiego uwalniania pary i sprawdź, czy poziom ugotowania jest dla Ciebie odpowiedni.
  7. Podawaj z dodatkiem masła ghee oraz ryżu lub pieczywa.

Smacznego!

Bakłażan w sosie kolendrowym
Bakłażan w sosie kolendrowym