Bakłażan w sosie kolendrowym
W tym południowoindyjskim przysmaku bakłażany gotowane są w świeżym, soczystym sosie z kolendry. Ten rodzaj curry zachwyca swoim bogatym smakiem i aromatem. Jako dodatek do dania sprawdzi się ryż lub pieczywo.
Rodzaj potrawy |
Przystawka |
Rodzaj kuchni |
Indyjska |
Stopień trudności |
Łatwy |
Kategoria |
Wegańskie i wegetariańskie |
Czas |
15-30 minut |
Rodzaje diet |
Bezmleczna, bezglutenowa, niskowęglowodanowa, wegańska, wegetariańska |
Technika kulinarna |
Podsmażanie (Sauté), gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook) |
Główne składniki |
Bakłażan, świeża kolendra |
Czas przygotowywania |
10 minut |
Czas gotowania |
5 minut |
Ilość porcji |
3-4 porcje |
LISTA SKŁADNIKÓW
- Około 1.5 kg bakłażanów
- 1/2 łyżki nasion kuminu
- 1/2 łyżki gorczycy
- 2 łyżki olej
- 1/4 szklanki wody (w razie potrzeby)
Do zmielenia: - 1 pęczek świeżej kolendry
- zielona papryczka chili do smaku
- sól
- około 2,5 cm świeżego korzenia imbiru
- 2 łyżki koncentratu z tamaryndowca
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Wszystkie składniki wymienione jako do „zmielenia”, włóż do pojemnika blendera lub młynka i zmiel na jednolitą masę. W razie potrzeby możesz użyć dodatku niewielkiej ilości wody.
- Umyj bakłażany, pokrój na dość duże kawałki i głęboko ponacinaj ich miąższ. Posmaruj bakłażany połową pasty z kolendry, tak aby powchodziła do ponacinanych szczelin.
- Włącz tryb Sauté Instant Pot na wysokim poziomie grzania i dodaj olej. Gdy garnek rozgrzeje się, dodaj kmin i gorczycę i podsmażaj przez chwilę. Wyłącz tryb podsmażania.
- Poukładaj kawałki bakłażanów na dnie garnka, a następnie polej pozostałą pastą z kolendry. Wlej ¼ - ½ szklanki wody i ewentualnie delikatnie zamieszaj powstały sos.
- Zamknij garnek pokrywą i ustaw przełącznik pary w pozycji uszczelniania (Seal/Sealing). Włącz tryb gotowania pod ciśnieniem na 5 minut.
- Po ugotowaniu odczekaj 2 minuty, a następnie użyj szybkiego uwalniania pary i sprawdź, czy poziom ugotowania jest dla Ciebie odpowiedni.
- Podawaj z dodatkiem masła ghee oraz ryżu lub pieczywa.
Smacznego!
