Cały kurczak pieczony w ziołach i cytrynie
Jeśli potrzebujesz błyskawicznego dania, którym nakarmisz całą rodzinę, to kurczak w całości jest świetnym rozwiązaniem! W szybkowarze Instant Pot upieczesz go w około 25 minut. Odpowiednie przyprawy i plasterki cytryn dodadzą mu pysznego smaku i aromatu. Jeśli odpowiada ci brak spieczonej skórki, bo i tak nie lubisz jej jeść to ugotowanie całego kurczaka w programie pod ciśnieniem to świetne rozwiązanie dla Ciebie. Jednak jeśli Twoim przysmakiem jest przypieczona skórka i posiadasz pokrywę smażenia gorącym powietrzem, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby po wykonaniu poniższego przepisu poddać go 15-minutowemu podpiekaniu!
Rodzaj potrawy |
Danie główne |
Rodzaj kuchni |
Amerykańska |
Stopień trudności |
Średni |
Kategoria |
Potrawy z drobiu |
Czas |
30-60 minut |
Rodzaje diet |
Low carb, paleo, bezglutenowa, keto |
Technika kulinarna |
Gotowanie pod ciśnieniem |
Główne składniki |
Kurczak, wywar, cytryny |
Czas przygotowywania |
20 minut |
Czas gotowania |
25 minut |
Ilość porcji |
4-6 porcji |
LISTA SKŁADNIKÓW
- Cały, wypatroszony i opłukany kurczak o wadze do 2 kg
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła lub masła klarowanego/ghee, roztopionego
- 1 łyżeczka różowej soli himalajskiej lub kłodawskiej nieoczyszczonej
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 szklanka bulionu (wywaru drobiowego)
- 1/2 cytryny pokrojonej w plasterki
- 1/2 białej cebuli przekrojonej na ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- Kilka gałązek świeżych ziół (lub ewentualnie suszonych): tymianku, rozmarynu, naci pietruszki i świeżej szałwii.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Natrzyj pierś kurczaka oliwą z oliwek i masłem/ghee i dopraw całego kurczaka solą i pieprzem.
- Rozgrzej Instant Pot, używając ustawienia Sauté (podsmażanie) i włóż kurczaka piersią do dołu do.
- Podsmażaj kurczaka przez około 2 minuty lub do momentu, gdy skórka stanie się złocisto-brązowa, ale nie przypalona. Wyjmij kurczaka z naczynia do gotowania na talerz.
- Poddaj dno garnka deglazurowaniu poprzez wlanie bulionu.
- Powkładaj do środka oraz zagłębień kurczaka plasterki cytryn, kawałki cebuli, ząbki czosnku oraz gałązki świeżych ziół.
- Umieść stalowy stojak w naczyniu Instant Pot, tak aby stanowił podstawkę z uchwytami ułatwiającą późniejsze wyciąganie gotowego kurczaka z garnka. (Jest to opcjonalne, ale może znacznie ułatwić tę czynność).
- Włóż kurczaka z powrotem do naczynia Instant Pot i zamknij pokrywę oraz w razie potrzeby uszczelnij ją przestawiając przełącznik zaworu na pozycję Seal.
- Ustaw tryb gotowania wysokim ciśnieniem (High) oraz czas gotowania na 20 minut.
- Kiedy czas gotowania dobiegnie końca, pozwól na naturalne uwolnienie ciśnienia, a następnie sprawdź, czy kurczak jest już gotowy. Możesz to zrobić poprzez użycie termometru kulinarnego, który wbity w udko kurczaka powinien wskazywać min. 77oC.
- Jeśli uznasz, że to konieczne, ponownie ustaw w szybkowarze wysokie ciśnienie i gotuj przez kolejne 5 do 10 minut. Możesz zastosować szybkie uwalnianie pary i ponownie sprawdzić temperaturę.
- Przełóż kurczaka na talerz lub deskę do krojenia, przykryj folią i pozostaw na chwilę, aby mięso doszło.
- Kurczaka pokrojonego na porcje podawaj polanego bulionem zaraz przed podaniem.
Smacznego!
