Cały kurczak pieczony w ziołach i cytrynie

Jeśli potrzebujesz błyskawicznego dania, którym nakarmisz całą rodzinę, to kurczak w całości jest świetnym rozwiązaniem! W szybkowarze Instant Pot upieczesz go w około 25 minut. Odpowiednie przyprawy i plasterki cytryn dodadzą mu pysznego smaku i aromatu. Jeśli odpowiada ci brak spieczonej skórki, bo i tak nie lubisz jej jeść to ugotowanie całego kurczaka w programie pod ciśnieniem to świetne rozwiązanie dla Ciebie. Jednak jeśli Twoim przysmakiem jest przypieczona skórka i posiadasz pokrywę smażenia gorącym powietrzem, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby po wykonaniu poniższego przepisu poddać go 15-minutowemu podpiekaniu!

Rodzaj potrawy

Danie główne

Rodzaj kuchni

Amerykańska

Stopień trudności

Średni

Kategoria

Potrawy z drobiu

Czas

30-60 minut

Rodzaje diet

Low carb, paleo, bezglutenowa, keto

Technika kulinarna

Gotowanie pod ciśnieniem

Główne składniki

Kurczak, wywar, cytryny

Czas przygotowywania

20 minut

Czas gotowania

25 minut

Ilość porcji

4-6 porcji

LISTA SKŁADNIKÓW
  • Cały, wypatroszony i opłukany kurczak o wadze do 2 kg
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła lub masła klarowanego/ghee, roztopionego
  • 1 łyżeczka różowej soli himalajskiej lub kłodawskiej nieoczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 szklanka bulionu (wywaru drobiowego)
  • 1/2 cytryny pokrojonej w plasterki
  • 1/2 białej cebuli przekrojonej na ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • Kilka gałązek świeżych ziół (lub ewentualnie suszonych): tymianku, rozmarynu, naci pietruszki i świeżej szałwii.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Natrzyj pierś kurczaka oliwą z oliwek i masłem/ghee i dopraw całego kurczaka solą i pieprzem.
  2. Rozgrzej Instant Pot, używając ustawienia Sauté (podsmażanie) i włóż kurczaka piersią do dołu do.
  3. Podsmażaj kurczaka przez około 2 minuty lub do momentu, gdy skórka stanie się złocisto-brązowa, ale nie przypalona. Wyjmij kurczaka z naczynia do gotowania na talerz.
  4. Poddaj dno garnka deglazurowaniu poprzez wlanie bulionu.
  5. Powkładaj do środka oraz zagłębień kurczaka plasterki cytryn, kawałki cebuli, ząbki czosnku oraz gałązki świeżych ziół.
  6. Umieść stalowy stojak w naczyniu Instant Pot, tak aby stanowił podstawkę z uchwytami ułatwiającą późniejsze wyciąganie gotowego kurczaka z garnka. (Jest to opcjonalne, ale może znacznie ułatwić tę czynność).
  7. Włóż kurczaka z powrotem do naczynia Instant Pot i zamknij pokrywę oraz w razie potrzeby uszczelnij ją przestawiając przełącznik zaworu na pozycję Seal.
  8. Ustaw tryb gotowania wysokim ciśnieniem (High) oraz czas gotowania na 20 minut.
  9. Kiedy czas gotowania dobiegnie końca, pozwól na naturalne uwolnienie ciśnienia, a następnie sprawdź, czy kurczak jest już gotowy. Możesz to zrobić poprzez użycie termometru kulinarnego, który wbity w udko kurczaka powinien wskazywać min. 77oC.
  10. Jeśli uznasz, że to konieczne, ponownie ustaw w szybkowarze wysokie ciśnienie i gotuj przez kolejne 5 do 10 minut. Możesz zastosować szybkie uwalnianie pary i ponownie sprawdzić temperaturę.
  11. Przełóż kurczaka na talerz lub deskę do krojenia, przykryj folią i pozostaw na chwilę, aby mięso doszło.
  12. Kurczaka pokrojonego na porcje podawaj polanego bulionem zaraz przed podaniem.

Smacznego!

Cały kurczak pieczony w ziołach i cytrynie
Cały kurczak pieczony w ziołach i cytrynie