Chili fasolowo-grzybowe

Chili to danie kuchni meksykańskiej, które jest wyjątkowo popularne w krajach obu ameryk. Bazą tego jednogarnkowego dania są nasiona roślin strączkowych, warzywa i wyraziste przyprawy oraz mięso, ale można przyrządzić go na wiele różnych sposobów. Poniższy przepis na chili fasolowo-grzybowe to wersja wegańska, równie pełna smaku i wysokoodżywczych składników co wersje tradycyjne.

Rodzaj potrawy

Danie Główne

Rodzaj kuchni

Amerykańska

Stopień trudności

Łatwy

Kategorie

Wegańskie i wegetariańskie

Czas

15-30 minut

Rodzaje diet

Bezmleczna, bezglutenowa, niskotłuszczowa, wegańska, wegetariańska

Technika kulinarna

Gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook)

Główne składniki

Fasola, grzyby, pomidory

Czas przygotowywania

5 minut

Czas pieczenia

16 minut

Ilość porcji

4-6 porcji

LISTA SKŁADNIKÓW
  • 3 szklanki posiekanej cebuli
  • 8 ząbków czosnku — drobno posiekanych
  • 800 g pokrojonych grzybów
  • 2 puszki krojonych pomidorów (800 g)
  • 1 puszka kukurydzy (400 g)
  • 3 puszki czerwonej fasoli (1200 g) - razem z zalewą
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka mielonego kuminu (kmin rzymski)
  • 1/2 łyżki wędzonej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki wędzonej ostrej papryki w proszku
  • - Składniki na wegański „parmezan”
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • 1 szklanka płatków drożdżowych nieaktywnych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Używając funkcji patelni sauté w Instant Pot, podsmaż cebulę do zarumienienia, co powinno zająć około 10 minut, możesz dodać niewielką ilość wody, aby zapobiec przywieraniu.
  2. Dodaj czosnek i smaż przez kolejne dwie minuty.
  3. Wyłącz funkcję sauté i dodaj wszystkie pozostałe składniki z wyjątkiem kukurydzy, a następnie ustaw tryb gotowania pod wysokim ciśnieniem na 6 minut.
  4. Po zakończeniu trybu gotowania uwolnij ciśnienie, dodaj odcedzoną kukurydzę do garnka i wymieszaj.
  5. Podawaj danie posypane wegańskim „parmezanem”.
  6. Aby zrobić udawany parmezan, umieść wszystkie składniki w blenderze wysokoobrotowym i miksuj do uzyskania proszku, przechowuj w lodówce.

Smacznego!

Chili fasolowo-grzybowe
Chili fasolowo-grzybowe