Chili fasolowo-grzybowe
Chili to danie kuchni meksykańskiej, które jest wyjątkowo popularne w krajach obu ameryk. Bazą tego jednogarnkowego dania są nasiona roślin strączkowych, warzywa i wyraziste przyprawy oraz mięso, ale można przyrządzić go na wiele różnych sposobów. Poniższy przepis na chili fasolowo-grzybowe to wersja wegańska, równie pełna smaku i wysokoodżywczych składników co wersje tradycyjne.
Rodzaj potrawy |
Danie Główne |
Rodzaj kuchni |
Amerykańska |
Stopień trudności |
Łatwy |
Kategorie |
Wegańskie i wegetariańskie |
Czas |
15-30 minut |
Rodzaje diet |
Bezmleczna, bezglutenowa, niskotłuszczowa, wegańska, wegetariańska |
Technika kulinarna |
Gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook) |
Główne składniki |
Fasola, grzyby, pomidory |
Czas przygotowywania |
5 minut |
Czas pieczenia |
16 minut |
Ilość porcji |
4-6 porcji |
LISTA SKŁADNIKÓW
- 3 szklanki posiekanej cebuli
- 8 ząbków czosnku — drobno posiekanych
- 800 g pokrojonych grzybów
- 2 puszki krojonych pomidorów (800 g)
- 1 puszka kukurydzy (400 g)
- 3 puszki czerwonej fasoli (1200 g) - razem z zalewą
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka mielonego kuminu (kmin rzymski)
- 1/2 łyżki wędzonej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki wędzonej ostrej papryki w proszku
- - Składniki na wegański „parmezan”
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca
- 1 szklanka płatków drożdżowych nieaktywnych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Używając funkcji patelni sauté w Instant Pot, podsmaż cebulę do zarumienienia, co powinno zająć około 10 minut, możesz dodać niewielką ilość wody, aby zapobiec przywieraniu.
- Dodaj czosnek i smaż przez kolejne dwie minuty.
- Wyłącz funkcję sauté i dodaj wszystkie pozostałe składniki z wyjątkiem kukurydzy, a następnie ustaw tryb gotowania pod wysokim ciśnieniem na 6 minut.
- Po zakończeniu trybu gotowania uwolnij ciśnienie, dodaj odcedzoną kukurydzę do garnka i wymieszaj.
- Podawaj danie posypane wegańskim „parmezanem”.
- Aby zrobić udawany parmezan, umieść wszystkie składniki w blenderze wysokoobrotowym i miksuj do uzyskania proszku, przechowuj w lodówce.
Smacznego!