Domowy hummus

Dostępność hummusu na sklepowych półkach jest coraz większa. Niestety zazwyczaj w składzie znaleźć możemy konserwanty i inne niezdrowe dodatki, a również ich smak nie może się równać temu przygotowanemu na świeżo. Także cenowo jego samodzielne wykonanie wychodzi taniej, dlatego dobrze pokusić się o zrobienie go samodzielnie. Robienie hummusu z Instant Pot znacznie ułatwi i przyśpieszy etap gotowania ciecierzycy. Będzie oczywiście dodatkowo wymagać użycia dobrej jakości blendera.

Rodzaj potrawy

Przystawka 

Rodzaj kuchni

Kuchnia Bliskiego Wschodu

Stopień trudności

Łatwy

Kategorie

Przystawki

Czas

1-2 godziny

Dieta

Bez nabiału, wegańska, wegetariańska, niskowęglowodanowa

Technika kulinarna

Gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook)

Główne składniki

Ciecierzyca, czosnek, tahini

Czas przygotowywania

5 minut

Czas gotowania

50 minut

Ilość porcji

4 porcje

SKŁADNIKI
  • 2 szklanki suchej ciecierzycy
  • 3 obrane i rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 łyżka tahiny (pasty z sezamu)
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek (część do polania przed podaniem)
  • posiekana natka pietruszki do dekoracji przed podaniem
  • Opcjonalnie do podania: chleb pita, marchew, papryka, kiszone ogórki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Włóż ciecierzycę czosnek i łyżkę oleju do garnka wewnętrznego Instant Pot. Dodaj 5 szklanek wody i wymieszaj. Zamknij szczelnie pokrywę, upewniając się, że zawór jest obrócony do pozycji uszczelnienia (Seal/Sealing). 

  2. Wybierz program dedykowany nasionom roślin strączkowych, naciskając przycisk Bean/Chili i ustaw czas na 50 minut.

  3. Po zakończeniu gotowania koniecznie pozostaw urządzenie do naturalnego uwolnienia pary przez 10 minut. Po 10 minutach przekręć zawór do pozycji odpowietrzania (Vent/Venting), aby uwolnić pozostałe ciśnienie.

  4. Po zwolnieniu całego ciśnienia ostrożnie zdejmij pokrywę. Umieść durszlak na dużej misce w zlewie. Odsącz ciecierzycę do durszlaka, a pozostały płyn z gotowania ciecierzycy zgromadzony w misce zachowaj do późniejszego użycia.

  5. Po odcedzeniu połącz ciecierzycę z solą, pieprzem, 3 łyżkami oliwy z oliwek, łyżką tahiny i 1/4 szklanki płynu gotowania z ciecierzycy w blenderze lub innym rozdrabniającym robocie kuchennym. Użyj trybu pulsacyjnego, aby wstępnie rozdrobnić ciecierzycę, a następnie ustaw tryb na wysokie obroty, aż zawartość osiągnie pożądaną gładką konsystencję. 

  6. Przed podaniem przełóż do miski, polej dodatkową porcją oliwy z oliwek i posyp świeżo posiekaną natką pietruszki oraz sproszkowaną czerwoną papryką. Podawaj z bułką pita lub innym pieczywem oraz dowolnymi warzywami np. marchewką, papryką czy kiszonymi ogórkami.

    WSKAZÓWKA: Aby spróbować różnych smaków hummusu, rozważ dodanie w fazie miksowania pieczonej czerwonej papryki, ostrego sosu paprykowego lub świeżych ziół.

Smacznego!

Domowy hummus
Domowy hummus