Domowy hummus
Dostępność hummusu na sklepowych półkach jest coraz większa. Niestety zazwyczaj w składzie znaleźć możemy konserwanty i inne niezdrowe dodatki, a również ich smak nie może się równać temu przygotowanemu na świeżo. Także cenowo jego samodzielne wykonanie wychodzi taniej, dlatego dobrze pokusić się o zrobienie go samodzielnie. Robienie hummusu z Instant Pot znacznie ułatwi i przyśpieszy etap gotowania ciecierzycy. Będzie oczywiście dodatkowo wymagać użycia dobrej jakości blendera.
Rodzaj potrawy |
Przystawka |
Rodzaj kuchni |
Kuchnia Bliskiego Wschodu |
Stopień trudności |
Łatwy |
Kategorie |
Przystawki |
Czas |
1-2 godziny |
Dieta |
Bez nabiału, wegańska, wegetariańska, niskowęglowodanowa |
Technika kulinarna |
Gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook) |
Główne składniki |
Ciecierzyca, czosnek, tahini |
Czas przygotowywania |
5 minut |
Czas gotowania |
50 minut |
Ilość porcji |
4 porcje |
SKŁADNIKI
- 2 szklanki suchej ciecierzycy
- 3 obrane i rozgniecione ząbki czosnku
- 1 łyżka tahiny (pasty z sezamu)
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek (część do polania przed podaniem)
- posiekana natka pietruszki do dekoracji przed podaniem
- Opcjonalnie do podania: chleb pita, marchew, papryka, kiszone ogórki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
-
Włóż ciecierzycę czosnek i łyżkę oleju do garnka wewnętrznego Instant Pot. Dodaj 5 szklanek wody i wymieszaj. Zamknij szczelnie pokrywę, upewniając się, że zawór jest obrócony do pozycji uszczelnienia (Seal/Sealing).
-
Wybierz program dedykowany nasionom roślin strączkowych, naciskając przycisk Bean/Chili i ustaw czas na 50 minut.
-
Po zakończeniu gotowania koniecznie pozostaw urządzenie do naturalnego uwolnienia pary przez 10 minut. Po 10 minutach przekręć zawór do pozycji odpowietrzania (Vent/Venting), aby uwolnić pozostałe ciśnienie.
-
Po zwolnieniu całego ciśnienia ostrożnie zdejmij pokrywę. Umieść durszlak na dużej misce w zlewie. Odsącz ciecierzycę do durszlaka, a pozostały płyn z gotowania ciecierzycy zgromadzony w misce zachowaj do późniejszego użycia.
-
Po odcedzeniu połącz ciecierzycę z solą, pieprzem, 3 łyżkami oliwy z oliwek, łyżką tahiny i 1/4 szklanki płynu gotowania z ciecierzycy w blenderze lub innym rozdrabniającym robocie kuchennym. Użyj trybu pulsacyjnego, aby wstępnie rozdrobnić ciecierzycę, a następnie ustaw tryb na wysokie obroty, aż zawartość osiągnie pożądaną gładką konsystencję.
-
Przed podaniem przełóż do miski, polej dodatkową porcją oliwy z oliwek i posyp świeżo posiekaną natką pietruszki oraz sproszkowaną czerwoną papryką. Podawaj z bułką pita lub innym pieczywem oraz dowolnymi warzywami np. marchewką, papryką czy kiszonymi ogórkami.
WSKAZÓWKA: Aby spróbować różnych smaków hummusu, rozważ dodanie w fazie miksowania pieczonej czerwonej papryki, ostrego sosu paprykowego lub świeżych ziół.
Smacznego!
