Gęsta zupa-danie z kurczakiem i krewetkami

To jednogarnkowe, nieco orientalne danie, które dobrze sprawdzi się do zamrożenia na później. Smakuje jeszcze lepiej następnego dnia niż świeżo po przyrządzeniu. Można podawać jako samodzielne danie obiadowe lub wzbogacić dodatkiem ryżu. 

Rodzaj potrawy

Danie Główne

Rodzaj kuchni

Amerykańska

Stopień trudności

Łatwy

Kategorie

Zupy, gulasze i buliony

Czas

30-60 min

Dieta

Bez nabiału, tradycyjna

Technika kulinarna

Gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook) 

Główne składniki

 Kurczak, krewetki, warzywa

Czas przygotowywania

20 minut

Czas gotowania

23 minut

Ilość porcji

8 porcji

SKŁADNIKI
  • około 700 g mięsa z udek z kurczaka bez skóry, bez kości, pokrojone na 3 cm kawałki
  • 450 g średnich krewetek (obranych)
  • 800 g pomidorów krojonych (2 puszki) z puszki (bez odsączenia)
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 szklanki wody
  • 1 1/2 szklanki zielonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 1 szklanka cebuli pokrojonej w kostkę
  • 1 szklanka startego selera
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżka przyprawy Old Bay (lub innej przyprawy do owoców morza)
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka ostrego sosu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Odmierz mąkę za pomocą suchej miarki. Podnieś pokrywę  6-litrowego Instant Pot, naciśnij tryb podsmażania [Sauté] i użyj [Adjust], aby wybrać tryb „Normal”.

  2. W naczyniu wewnętrznym szybkowaru połącz ze sobą mąkę i olej; gotuj przez 5 minut, cały czas mieszając za pomocą drewnianej łopatki, aż do zmiany zawartości na kolor ciemno-brązowy. 

  3. Do garnka dodaj paprykę, cebulę, seler i czosnek; gotuj przez 3 minuty, często mieszając. Dodaj 3 szklanki wody, przyprawę Old Bay, proszek czosnkowy, sól, pomidory, kurczaka i liście laurowe. Wyłącz tryb podsmażania szybkowaru.

  4. Zamknij i zablokuj pokrywę Instant Pot. Przekręć uchwyt uwalniania pary do pozycji „Uszczelnianie” (Seal/Sealing). Naciśnij [Manual], wybierz „High Pressure” (Wysokie ciśnienie) i użyj [-] lub [+], aby wybrać 23 minuty czasu gotowania pod ciśnieniem. Kiedy czas gotowania dobiegnie końca, wyłącz szybkowar. Użyj metody naturalnego uwalniania ciśnienia.

  5. Wymieszaj zawartość z ostrym sosem, dodaj krewetki i ponownie wybierz tryb [Sauté] i użyj [Adjust], aby wybrać tryb „More”. Gotuj bez przykrycia przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wyciągnij liście laurowe.

Smacznego!

Gęsta zupa-danie z kurczakiem i krewetkami
Gęsta zupa-danie z kurczakiem i krewetkami