Ghee
W tym południowoindyjskim przysmaku bakłażany gotowane są w świeżym, soczystym sosie z kolendry. Ten rodzaj curry zachwyca swoim bogatym smakiem i aromatem. Jako dodatek do dania sprawdzi się ryż lub pieczywo.
Rodzaj potrawy |
Przystawka |
Rodzaj kuchni |
Indyjska |
Stopień trudności |
Łatwy |
Kategoria |
Dodatki |
Czas |
15-30 minut |
Rodzaje diet |
Dieta Bezglutenowa, niskowęglowodanowa, paleo, wegetariańska |
Technika kulinarna |
Podsmażanie (Sauté) |
Główny składnik |
Masło |
Czas przygotowywania |
2 minuty |
Czas gotowania |
12 minut |
LISTA SKŁADNIKÓW
- 2 kostki masła (lub inna dowolna ilość)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
-
Ustaw Instant Pot w trybie sauté na niskim poziomie grzania (Low).
-
Do garnka Instant Pot włóż masło o temperaturze pokojowej i poczekaj, aż masło całkowicie się rozpuści.
-
Zwiększ poziom grzania na średni (Medium), tak aby masło w naczyniu zaczęło się gotować.
-
Z początku, gdy masło zacznie się gotować, może pojawić się sporo piany. Należy delikatnie przemieszać masło od czasu do czasu.
-
Po kilku minutach piana zacznie się powoli redukować, a następnie na powierzchni zaczną pojawiać się białe cząstki mleka (oznacza to, że masło zaczyna się klarować).
-
Kontynuuj gotowanie i mieszaj od czasu do czasu, aż zobaczysz, że masło stanie się przejrzyste, a białe drobinki opadną na dno garnka lub oblepią jego boki.
-
Gdy masło osiągnie złoto-żólty odcień, możesz wyłączyć grzanie. Wyciągnij garnek Instant i odstaw do ostudzenia. W tym czasie temperatura nadal będzie oddziaływać na białkowe składniki mleka, które mogą zmienić kolor na ciemniejszy.
-
Odcedź osad z mleka, używając do tego celu sitka, gazy lub filtrów do kawy. Przelej do słoika i po ostygnięciu przechowuj w temperaturze pokojowej. Po ostudzeniu masło zyska stałą, ziarnistą konsystencję.
- Ghee można przechowywać w temperaturze pokojowej.
- Przygotowanie ghee w garnku Instant zajmie około 10 do 12 minut, więc uważnie obserwuj masło podczas gotowania, aby zapobiec jego przypaleniu.