Klopsiki wieprzowe w sosie śmietanowym
Klopsiki to świetnie prezentujące się danie pełne wysokowartościowego białka. Z użyciem wielofunkcyjnego Instant Pota jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Potrawa ta będzie odpowiednia dla osób na dietach takich jak bezglutenowa, paleo czy diety niskowęglowodanowe.
Rodzaj potrawy |
Kolacja |
Rodzaj kuchni |
Nowoczesna |
Stopień trudności |
Łatwy |
Kategoria |
Mięso |
Czas |
30-60 minut |
Rodzaje diet |
Low carb, paleo, bezglutenowa, keto |
Technika kulinarna |
Gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook) |
Główne składniki |
Wieprzowina, jajko, kwaśna śmietana, |
Czas przygotowywania |
25 minut |
Czas gotowania |
25 minut |
Ilość porcji |
4-6 porcji |
LISTA SKŁADNIKÓW
- 0,6 kg mielonej wieprzowiny
- 2 paski posiekanego boczku
- 1 jajko
- 1/2 posiekanej średniej cebuli
- 2 łyżki mąki migdałowej
- 1 ząbek przeciśniętego czosnku
- 1/4 łyżeczki rozgniecionej świeżej ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- 1 łyżka sosu tamari lub sosu sojowego
- 2 łyżki oleju z awokado lub oleju kokosowego
- 1 1/2 szklanki wody lub wywaru z kurczaka
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2/3 szklanki kwaśnej śmietany
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W misce wymieszaj mieloną wieprzowinę, boczek, jajko, cebulę, mąkę migdałową, czosnek, pieprz, sól morską i sos tamari.
- Z mieszanki mokrymi dłońmi formuj klopsiki (około 2 łyżek na jednego) i układaj na płaskiej powierzchni. Z podanej ilości mięsa powinno wyjść około 24 klopsików.
- Włącz tryb Sauté na Instant Pot. Gdy wyświetlacz zasygnalizuje “Hot”, oznacza to, że garnek został rozgrzany. Dodaj olej z awokado/kokosowy.
- Ostrożnie włóż część klopsików do garnka, tak aby się nie stykały. Po dwóch minutach odwróć je.
- Po minucie odwróć je na bok. Po kolejnej minucie wyjmij i przełóż na talerz.
- Powtórz powyższe czynności, podsmażając kolejne porcje klopsików.
- Po podsmażeniu całości wlej do garnka wody lub bulionu, aby odkleić i rozpuścić pozostałości klopsików z dna.
- Wrzuć wszystkie klopsiki z powrotem do garnka i naciśnij przycisk Cancel, aby zakończyć działanie trybu Sauté.
- Zamknij pokrywę i zablokuj ją, przestawiając zawór zwalniania ciśnienia na pozycji uszczelniania (Seal/Sealing).
- Wybierz ręczny tryb wyboru ustawień (Manuak) i ustaw wysoki poziom ciśnienia “High”. Czas gotowania ustaw na 7 minut.
- Po upływie czasu gotowania naciśnij przycisk Cancel i użyj metody szybkiego zwalniania ciśnienia, a następnie otwórz pokrywę. Powyciągaj same klopsiki na talerz.
- Ponownie wybierz tryb Sauté. Do wywaru dodaj masło, śmietanę, sól i pieprz.
- Ciągle mieszając, poczekaj około 2 minut, aż sos się zagrzeje. Włóż klopsiki z powrotem do garnka.
- Klopsiki podawaj w miseczkach wraz z sosem.
Smacznego!
