Klopsiki wieprzowe w sosie śmietanowym

Klopsiki to świetnie prezentujące się danie pełne wysokowartościowego białka. Z użyciem wielofunkcyjnego Instant Pota jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Potrawa ta będzie odpowiednia dla osób na dietach takich jak bezglutenowa, paleo czy diety niskowęglowodanowe.

Rodzaj potrawy

Kolacja

Rodzaj kuchni

Nowoczesna

Stopień trudności

Łatwy

Kategoria

Mięso

Czas

30-60 minut

Rodzaje diet

Low carb, paleo, bezglutenowa, keto

Technika kulinarna

Gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook)

Główne składniki

Wieprzowina, jajko, kwaśna śmietana, 

Czas przygotowywania

25 minut

Czas gotowania

25 minut

Ilość porcji

4-6 porcji

LISTA SKŁADNIKÓW
  • 0,6 kg mielonej wieprzowiny
  • 2 paski posiekanego boczku
  • 1 jajko
  • 1/2 posiekanej średniej cebuli
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • 1 ząbek przeciśniętego czosnku
  • 1/4 łyżeczki rozgniecionej świeżej ostrej papryki 
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 1 łyżka sosu tamari lub sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju z awokado lub oleju kokosowego
  • 1 1/2 szklanki wody lub wywaru z kurczaka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2/3 szklanki kwaśnej śmietany
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. W misce wymieszaj mieloną wieprzowinę, boczek, jajko, cebulę, mąkę migdałową, czosnek, pieprz, sól morską i sos tamari.
  2. Z mieszanki mokrymi dłońmi formuj klopsiki (około 2 łyżek na jednego) i układaj na płaskiej powierzchni. Z podanej ilości mięsa powinno wyjść około 24 klopsików.
  3. Włącz tryb Sauté na Instant Pot. Gdy wyświetlacz zasygnalizuje “Hot”, oznacza to, że garnek został rozgrzany. Dodaj olej z awokado/kokosowy.
  4. Ostrożnie włóż część klopsików do garnka, tak aby się nie stykały. Po dwóch minutach odwróć je.
  5. Po minucie odwróć je na bok. Po kolejnej minucie wyjmij i przełóż na talerz.
  6. Powtórz powyższe czynności, podsmażając kolejne porcje klopsików. 
  7. Po podsmażeniu całości wlej do garnka wody lub bulionu, aby odkleić i rozpuścić pozostałości klopsików z dna.
  8. Wrzuć wszystkie klopsiki z powrotem do garnka i naciśnij przycisk Cancel, aby zakończyć działanie trybu Sauté.
  9. Zamknij pokrywę i zablokuj ją, przestawiając zawór zwalniania ciśnienia na pozycji uszczelniania (Seal/Sealing).
  10. Wybierz ręczny tryb wyboru ustawień (Manuak) i ustaw wysoki poziom ciśnienia “High”. Czas gotowania ustaw na 7 minut.
  11. Po upływie czasu gotowania naciśnij przycisk Cancel i użyj metody szybkiego zwalniania ciśnienia, a następnie otwórz pokrywę. Powyciągaj same klopsiki na talerz.
  12. Ponownie wybierz tryb Sauté. Do wywaru dodaj masło, śmietanę, sól i pieprz.
  13. Ciągle mieszając, poczekaj około 2 minut, aż sos się zagrzeje. Włóż klopsiki z powrotem do garnka.
  14. Klopsiki podawaj w miseczkach wraz z sosem.

Smacznego!

Klopsiki wieprzowe w sosie śmietanowym
Klopsiki wieprzowe w sosie śmietanowym