Krem z brokułów
Zupa krem z warzyw, z przewagą brokułów, to świetny pomysł na sycącą i zdrową zupę dla całej rodziny. Poniższy przepis to wersja wegańska i bezglutenowa, tak więc sprawdzi się w wielu dietach eliminacyjnych.
Rodzaj potrawy |
Zupa danie |
Rodzaj kuchni |
Nowoczesna |
Stopień trudności |
Łatwy |
Kategorie |
Zupy, gulasze i buliony |
Czas |
15-30 minut |
Dieta |
Bezmleczna, bezglutenowa, niskotłuszczowa, roślinna, wegańska, wegetariańska |
Technika kulinarna |
Gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook) |
Główne składniki |
Fasola, brokuły, drożdże nieaktywne |
Czas przygotowywania |
5 minut |
Czas gotowania |
10 minut |
Ilość porcji |
4-6 porcji |
SKŁADNIKI
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę marchewki
- 2 średnie główki brokułów (około 3 szklanek posiekanych łodyg i około 3 szklanek małych różyczek)
- 2 1/2 szklanki wody
- 400 g białej fasoli dokładnie wypłukanej i odsączonej (1 puszka)
- 1 łyżka drożdży nieaktywnych opcjonalnie
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- Kilka szczypt czarnego pieprzu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Naciśnij przycisk Sauté (smażenie) na Instant Pot, poczekaj aż naczynie wewnętrzne rozgrzeje się (przez około 2 minuty), a następnie włóż pokrojoną cebulę, czosnek, marchew, brokuły (łodyżki i różyczki), sól i tymianek. Podsmażaj przez 3 minuty, często mieszając, tak aby nic nie przykleiło się do dna garnka.
- Wyłącz Instant Pot, dodaj wodę i zamieszaj. Zamknij i zablokuj pokrywę na miejscu, upewniając się, że przełącznik uwalniania pary znajduje się w pozycji uszczelnienia (Seal).
- Użyj trybu ręcznego (Manual) i ustaw timer na 4 minuty. Gdy odliczanie czasu dobiegnie końca, użyj metody szybkiego uwalniania pary.
- Gdy ciśnienie spadnie całkowicie, zdejmij pokrywkę i wyjmij około połowy różyczek brokułów i umieść je w misce. Użyj do tego celu łyżki cedzakowej i nie przejmuj się jeśli wyciągniesz też trochę innych warzyw.
- Do garnka dodaj białą fasolę i drożdże nieaktywne (jeśli używasz) i pozostaw do ostygnięcia na około 10 minut. Możesz mieszać zupę, aby przyśpieszyć jej stygnięcie.
- Kiedy lekko ostygnie, zmiksuj zupę (bez różyczek brokułów, które zostały wyjęte) w blenderze, do momentu uzyskania preferowanej konsystencji.
- Gdy całość została odpowiednio zmiksowana, wrzuć do garnka pozostawione różyczki brokuła oraz natkę pietruszki. W razie potrzeby dopraw odrobiną czarnego pieprzu i soli do smaku.
Smacznego!
