Krem z brokułów

Zupa krem z warzyw, z przewagą brokułów, to świetny pomysł na sycącą i zdrową zupę dla całej rodziny. Poniższy przepis to wersja wegańska i bezglutenowa, tak więc sprawdzi się w wielu dietach eliminacyjnych.

Rodzaj potrawy

Zupa danie

Rodzaj kuchni

Nowoczesna

Stopień trudności

Łatwy

Kategorie

Zupy, gulasze i buliony

Czas

15-30 minut

Dieta

Bezmleczna, bezglutenowa, niskotłuszczowa, roślinna, wegańska, wegetariańska

Technika kulinarna

Gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook)

Główne składniki

Fasola, brokuły, drożdże nieaktywne

Czas przygotowywania

5 minut

Czas gotowania

10 minut

Ilość porcji

4-6 porcji

SKŁADNIKI
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli 
  • 2 posiekane ząbki czosnku 
  • 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę marchewki
  • 2 średnie główki brokułów (około 3 szklanek posiekanych łodyg i około 3 szklanek małych różyczek)
  • 2 1/2 szklanki wody
  • 400 g białej fasoli dokładnie wypłukanej i odsączonej (1 puszka)
  • 1 łyżka drożdży nieaktywnych opcjonalnie
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • Kilka szczypt czarnego pieprzu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Naciśnij przycisk Sauté (smażenie) na Instant Pot, poczekaj aż naczynie wewnętrzne rozgrzeje się (przez około 2 minuty), a następnie włóż pokrojoną cebulę, czosnek, marchew, brokuły (łodyżki i różyczki), sól i tymianek. Podsmażaj przez 3 minuty, często mieszając, tak aby nic nie przykleiło się do dna garnka.
  2. Wyłącz Instant Pot, dodaj wodę i zamieszaj. Zamknij i zablokuj pokrywę na miejscu, upewniając się, że przełącznik uwalniania pary znajduje się w pozycji uszczelnienia (Seal).
  3. Użyj trybu ręcznego (Manual) i ustaw timer na 4 minuty. Gdy odliczanie czasu dobiegnie końca, użyj metody szybkiego uwalniania pary.
  4. Gdy ciśnienie spadnie całkowicie, zdejmij pokrywkę i wyjmij około połowy różyczek brokułów i umieść je w misce. Użyj do tego celu łyżki cedzakowej i nie przejmuj się jeśli wyciągniesz też trochę innych warzyw.
  5. Do garnka dodaj białą fasolę i drożdże nieaktywne (jeśli używasz) i pozostaw do ostygnięcia na około 10 minut. Możesz mieszać zupę, aby przyśpieszyć jej stygnięcie.
  6. Kiedy lekko ostygnie, zmiksuj zupę (bez różyczek brokułów, które zostały wyjęte) w blenderze, do momentu uzyskania preferowanej konsystencji.
  7. Gdy całość została odpowiednio zmiksowana, wrzuć do garnka pozostawione różyczki brokuła oraz natkę pietruszki. W razie potrzeby dopraw odrobiną czarnego pieprzu i soli do smaku.

Smacznego!

Krem z brokułów
Krem z brokułów