Lazania z włoską kiełbasą
Lazania to danie klasycznie przygotowywane w piekarniku, w końcu jest to zapiekanka makaronowa. Wykonanie lazanii w garnku Instant Pot z pewnością da inne rezultaty, lecz tym przepisem chcemy udowodnić, że równie pyszne. Nawet jeśli uzyskana zapiekanka nie będzie przypieczona, zrekompensuje nam to jej szybsze przygotowanie.
Rodzaj potrawy |
Danie Główne |
Rodzaj kuchni |
Włoska |
Stopień trudności |
Średni |
Kategoria |
Dla dzieci, ryż i makarony |
Czas |
30-60 minut |
Rodzaje diet |
Tradycyjna |
Technika kulinarna |
Gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook) |
Główne składniki |
Makaron, kiełbasa, ser |
Czas przygotowywania |
15 minut |
Czas gotowania |
30 minut |
Ilość porcji |
4-6 porcji |
LISTA SKŁADNIKÓW
- 1 opakowanie makaronu lasagne
- 800 g słodkich włoskich kiełbasek
- 900 g startego sera mozzarella
- 900 g sera ricotta
- 2 szklanki sosu marinara (lub innego sosu pomidorowego)
- 450 g brązowych pieczarek pokrojonych w plastry
- 3 ząbki czosnku posiekane lub przeciśnięte
- 1 szklanka wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Włącz tryb Sauté i rozgrzej naczynie Instant Pot. Na niedużej ilości oleju lekko podsmaż pokrojoną drobno kiełbasę, pieczarki i czosnek. Dodaj sosu pomidorowego i wymieszaj. Przelej sos do innego naczynia.
- Na dno garnka wlej szklankę wody. Stojak do gotowania na parze postaw na dnie garnka Instant pot i posmaruj go niewielką ilością oleju.
- Układaj kolejno warstwy makaronu, sosu pomidorowego, sera ricotta oraz sera mozzarella. Jako ostatnią warstwę daj ser.
- Zamknij pokrywę i ustaw tryb gotowania pod ciśnieniem (Pressure Cook) na 30 minut.
- Po zakończeniu gotowania pozwól na naturalne obniżenie ciśnienia. Wyciągnij lazanię i poczekaj chwilę przed podaniem, by nieco ostygła.
Smacznego!
