Lazania z włoską kiełbasą

Lazania to danie klasycznie przygotowywane w piekarniku, w końcu jest to zapiekanka makaronowa. Wykonanie lazanii w garnku Instant Pot z pewnością da inne rezultaty, lecz tym przepisem chcemy udowodnić, że równie pyszne. Nawet jeśli uzyskana zapiekanka nie będzie przypieczona, zrekompensuje nam to jej szybsze przygotowanie.

Rodzaj potrawy

Danie Główne

Rodzaj kuchni

Włoska

Stopień trudności

Średni 

Kategoria

Dla dzieci, ryż i makarony

Czas

30-60 minut

Rodzaje diet

Tradycyjna

Technika kulinarna

Gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook)

Główne składniki

Makaron, kiełbasa, ser

Czas przygotowywania

15 minut

Czas gotowania

30 minut

Ilość porcji

4-6 porcji

LISTA SKŁADNIKÓW
  • 1 opakowanie makaronu lasagne
  • 800 g słodkich włoskich kiełbasek
  • 900 g startego sera mozzarella
  • 900 g sera ricotta
  • 2 szklanki sosu marinara (lub innego sosu pomidorowego)
  • 450 g brązowych pieczarek pokrojonych w plastry
  • 3 ząbki czosnku posiekane lub przeciśnięte
  • 1 szklanka wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Włącz tryb Sauté i rozgrzej naczynie Instant Pot. Na niedużej ilości oleju lekko podsmaż pokrojoną drobno kiełbasę, pieczarki i czosnek. Dodaj sosu pomidorowego i wymieszaj. Przelej sos do innego naczynia. 
  2. Na dno garnka wlej szklankę wody. Stojak do gotowania na parze postaw na dnie garnka Instant pot i posmaruj go niewielką ilością oleju. 
  3. Układaj kolejno warstwy makaronu, sosu pomidorowego, sera ricotta oraz sera mozzarella. Jako ostatnią warstwę daj ser.
  4. Zamknij pokrywę i ustaw tryb gotowania pod ciśnieniem (Pressure Cook) na 30 minut.
  5. Po zakończeniu gotowania pozwól na naturalne obniżenie ciśnienia. Wyciągnij lazanię i poczekaj chwilę przed podaniem, by nieco ostygła.

Smacznego!

Lazania z włoską kiełbasą
Lazania z włoską kiełbasą