Makaron Masala
Ciekawa wariacja na temat makaronu połączonego z charakterystycznymi smakami kuchni indyjskiej. To smakowita propozycja łatwego dania jednogarnkowego, która z pewnością podpasuje niejednemu dziecku.
Rodzaj potrawy |
Danie Główne |
Rodzaj kuchni |
Indyjska |
Stopień trudności |
Łatwy |
Kategoria |
Dla dzieci, Ryż i makarony |
Czas |
15-30 minut |
Rodzaje diet |
Bezmleczna, wegańska, wegetariańska, niskotłuszczowa |
Technika kulinarna |
Podsmażanie (Sauté), gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook) |
Główne składniki |
Makaron, pomidory |
Czas przygotowywania |
5 minut |
Czas gotowania |
15 minut |
Ilość porcji |
3-4 porcje |
LISTA SKŁADNIKÓW
- 1 szklanka makaronu pszennego dowolnego kształtu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka nasion kuminu
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- 1 mała posiekana cebula
- 3 pokrojone w kostkę pomidory
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1 łyżeczka curry do wyboru
- 1 łyżka kolendry w proszku
- czerwone chili w proszku do smaku
- sól do smaku
- 1 1/4 szklanki wody lub więcej w razie potrzeby
- świeże liście kolendry do przybrania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
-
Włącz ustawienie podsmażania Sauté na swoim urządzeniu gotującym Instant Pot. Dodaj olej i pozwól mu się rozgrzać.
-
Dodaj kumin i czosnek, podsmażaj przez chwilę. Dodaj cebulę, przemieszaj i dobrze podsmaż (do zeszklenia).
-
Teraz dodaj pomidory i smaż je, aż dobrze zmiękną. Dodaj wszystkie pozostałe przyprawy w proszku i sól. Podsmażaj jeszcze około minuty lub dwóch.
-
Dodaj makaron i wodę (dodaj tyle wody, aby przykryć makaron). Dobrze wymieszaj i wyłącz tryb Sauté.
-
Włącz tryb gotowania pod ciśnieniem na poziomie wysokim (High) na czas 5 minut i zamknij szczelnie pokrywę. Po zakończeniu gotowania zastosuj szybkie uwalnianie pary, jeśli chcesz uzyskać lekko twardy makaron. Możesz też poczekać do naturalnego zmniejszenia ciśnienia (około 10 minut), jeśli wolisz bardziej ugotowany makaron.
-
Danie udekorowane świeżą kolendrą podawaj na gorąco.
UWAGI DO PRZEPISU:
- Czas gotowania może się różnić w zależności od rodzaju użytego makaronu. Przykładowo instrukcja czasu gotowania na opakowaniu informować może, aby gotować makaron przez 10 minut, aby uzyskać konsystencję al dente. W takiej sytuacji należy gotować pod ciśnieniem przez 5 minut (czyli połowę czasu) plus dodatkową minutę, aby uzyskać mocniej ugotowany makaron.
Smacznego!
