Makaron z kurczakiem i groszkiem cukrowym w sosie orzechowym

Aromatyczny makaron z orzechami, kurczakiem i groszkiem cukrowym to klasyczne danie kuchni tajskiej. Doskonale nadaje się do wykonania metodą powolnego gotowania w urządzeniu Instant Pot. Ta technika kulinarna sprawi, że danie zachowa znacznie więcej składników odżywczych oraz zyska wyjątkową głębię smaku.

Rodzaj potrawy

Danie Główne

Rodzaj kuchni

Azjatycka

Stopień trudności

Średni 

Kategorie

Ryż i makarony

Czas

powyżej 2 godzin

Dieta

Bez nabiału

Technika kulinarna

Wolne gotowanie (Slow Cook)

Główne składniki

Kurczak, makaron, masło orzechowe

Czas przygotowywania

11 minut

Czas gotowania

2 godziny

Ilość porcji

6 porcji

SKŁADNIKI
  • 0,7 kg piersi z kurczaka pokrojonej w nieduże kawałki
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego czosnku
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanej czerwonej papryki
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2 1/2 szklanki strączków groszku cukrowego
  • 1 szklanka marchewki pokrojonej w drobne słupki
  • 350 g makaronu spaghetti (1 opakowanie)
  • 1/2 szklanki posiekanej szalotki
  • 1/4 szklanki orzeszków ziemnych prażonych na sucho, niesolonych, posiekanych
  • Limonki pokrojone w ćwiartki (do podania) - opcjonalnie

     

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. W misce wymieszaj kawałki kurczaka, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 1 łyżkę sosu teriyaki, 1 łyżeczkę czosnku i czerwoną paprykę.
  2. Naciśnij przycisk Sauté na Instant Pot i poczekaj 2 minuty, aż naczynie odpowiednio się nagrzeje. Do wewnętrznego garnka 6-litrowego Instant Pot wlej olej i wrzuć zamarynowane kawałki kurczaka. Podsmażaj około 6 minut, tak aby mięso zarumieniło się ładnie ze wszystkich stron.
  3. Następnie wlej 0,5 szklanki buliony, aby odkleić wszystko z dna naczynia i wyłącz tryb Sauté. 
  4. Wymieszaj w misce pozostałą 1 1/2 szklanki bulionu, masło orzechowe, pozostałą 1 łyżkę mąki kukurydzianej, pozostałą 1 łyżkę sosu teriyaki i pozostałą 1 łyżeczkę czosnku dolej całość do garnka Instant Pot.
  5. Zamknij i zablokuj pokrywę Instant Pot. Przekręć uchwyt uwalniania pary do pozycji „Odpowietrzanie” (Vent/Venting). Naciśnij [Slow Cook] (Wolne gotowanie)  i użyj opcji [Adjust] (Dostosuj), aby wybrać tryb „More” (Więcej). Używając przycisków [-] lub [+], ustaw czas gotowania na 1 godzinę 30 minut.
  6. Kiedy czas gotowania dobiegnie końca, otwórz pokrywę (wcześniej prawidłowo ją rozszczelniając), dodaj groszek i marchew. Powtórz procedurę powolnego gotowania, wybierając czas gotowania 30 minut. Kiedy czas gotowania się skończy, groszek powinien być miękki, ale nadal lekko chrupiący.
  7. Podczas gotowania groszku i marchewki w osobnym garnku ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, najlepiej nie dodając soli ani tłuszczu, a następnie odcedź. Dodaj ugotowane spaghetti do mieszanki w szybkowarze i dokładnie wymieszaj.
  8. Posyp świeżo posiekaną szalotką i podprażonymi orzeszkami ziemnymi. Polecamy podawanie z ćwiartkami limonki. 

Smacznego!

Makaron z kurczakiem i groszkiem cukrowym w sosie orzechowym
Makaron z kurczakiem i groszkiem cukrowym w sosie orzechowym