Makaron z kurczakiem i groszkiem cukrowym w sosie orzechowym
Aromatyczny makaron z orzechami, kurczakiem i groszkiem cukrowym to klasyczne danie kuchni tajskiej. Doskonale nadaje się do wykonania metodą powolnego gotowania w urządzeniu Instant Pot. Ta technika kulinarna sprawi, że danie zachowa znacznie więcej składników odżywczych oraz zyska wyjątkową głębię smaku.
Rodzaj potrawy |
Danie Główne |
Rodzaj kuchni |
Azjatycka |
Stopień trudności |
Średni |
Kategorie |
Ryż i makarony |
Czas |
powyżej 2 godzin |
Dieta |
Bez nabiału |
Technika kulinarna |
Wolne gotowanie (Slow Cook) |
Główne składniki |
Kurczak, makaron, masło orzechowe |
Czas przygotowywania |
11 minut |
Czas gotowania |
2 godziny |
Ilość porcji |
6 porcji |
SKŁADNIKI
- 0,7 kg piersi z kurczaka pokrojonej w nieduże kawałki
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki sosu teriyaki
- 2 łyżeczki posiekanego świeżego czosnku
- 1/4 łyżeczki sproszkowanej czerwonej papryki
- łyżeczka oleju sezamowego
- 2 szklanki bulionu z kurczaka
- 3 łyżki masła orzechowego
- 2 1/2 szklanki strączków groszku cukrowego
- 1 szklanka marchewki pokrojonej w drobne słupki
- 350 g makaronu spaghetti (1 opakowanie)
- 1/2 szklanki posiekanej szalotki
- 1/4 szklanki orzeszków ziemnych prażonych na sucho, niesolonych, posiekanych
- Limonki pokrojone w ćwiartki (do podania) - opcjonalnie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W misce wymieszaj kawałki kurczaka, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 1 łyżkę sosu teriyaki, 1 łyżeczkę czosnku i czerwoną paprykę.
- Naciśnij przycisk Sauté na Instant Pot i poczekaj 2 minuty, aż naczynie odpowiednio się nagrzeje. Do wewnętrznego garnka 6-litrowego Instant Pot wlej olej i wrzuć zamarynowane kawałki kurczaka. Podsmażaj około 6 minut, tak aby mięso zarumieniło się ładnie ze wszystkich stron.
- Następnie wlej 0,5 szklanki buliony, aby odkleić wszystko z dna naczynia i wyłącz tryb Sauté.
- Wymieszaj w misce pozostałą 1 1/2 szklanki bulionu, masło orzechowe, pozostałą 1 łyżkę mąki kukurydzianej, pozostałą 1 łyżkę sosu teriyaki i pozostałą 1 łyżeczkę czosnku dolej całość do garnka Instant Pot.
- Zamknij i zablokuj pokrywę Instant Pot. Przekręć uchwyt uwalniania pary do pozycji „Odpowietrzanie” (Vent/Venting). Naciśnij [Slow Cook] (Wolne gotowanie) i użyj opcji [Adjust] (Dostosuj), aby wybrać tryb „More” (Więcej). Używając przycisków [-] lub [+], ustaw czas gotowania na 1 godzinę 30 minut.
- Kiedy czas gotowania dobiegnie końca, otwórz pokrywę (wcześniej prawidłowo ją rozszczelniając), dodaj groszek i marchew. Powtórz procedurę powolnego gotowania, wybierając czas gotowania 30 minut. Kiedy czas gotowania się skończy, groszek powinien być miękki, ale nadal lekko chrupiący.
- Podczas gotowania groszku i marchewki w osobnym garnku ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, najlepiej nie dodając soli ani tłuszczu, a następnie odcedź. Dodaj ugotowane spaghetti do mieszanki w szybkowarze i dokładnie wymieszaj.
- Posyp świeżo posiekaną szalotką i podprażonymi orzeszkami ziemnymi. Polecamy podawanie z ćwiartkami limonki.
Smacznego!
