Marchewkowo-kokosowa zupa krem

Przedstawiamy przepis na wyjątkowo kremową i delikatną w smaku zupę krem z marchewek. To lekkie, zdrowe danie wyłącznie z roślinnych składników, w którym obok marchewki główne skrzypce gra mleczko kokosowe. Do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji przyda się dobry jakościowo blender kielichowy bądź ręczny. Zupa może być podawana tradycyjnie na ciepło lub na zimno jako chłodnik. Potrawa z pewnością zasmakuje niejednemu dziecku, jak również dorosłemu gustującemu w daniach słodkich.

Rodzaj potrawy

Zupa 

Rodzaj kuchni

Nowoczesna

Stopień trudności

Łatwy

Kategorie

Dania dla dzieci; Zupy, gulasze i buliony

Czas

15-30 minut

Dieta

Bez nabiału, wegańska, wegetariańska

Technika kulinarna

Gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook), Sauté 

Główne składniki

Marchewka, mleko kokosowe

Czas przygotowywania

10 minut

Czas gotowania

8 minut

Ilość porcji

4 porcje

SKŁADNIKI
  • 1/2 średniej cebuli pokrojonej w kostkę
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 8 dużych marchewek obranych i pokrojonych na parocentymetrowe kawałki
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • opcjonalnie śmietanka kokosowa do podania
  • posiekana natka pietruszki do podania
  • tostowy chleb do podania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Wybierz funkcję sauté, aby podgrzać garnek wewnętrzny Instant Pot. Gdy na wyświetlaczu pojawi się napis „Hot” (gorące), dodaj olej, cebulę i czosnek. Smaż, aż cebula zmięknie. Naciśnij przycisk Cancel, aby wyłączyć funkcję sauté.

  2. Dodaj marchewki, mleko kokosowe, bulion, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj. Zamknij i zabezpiecz pokrywę, upewniając się, że zawór jest obrócony do pozycji uszczelnienia (Seal/sealing). Wybierz tryb gotowania pod ciśnieniem (Pressure Cook) i ustaw czas na 8 minut.

  3. Po zakończeniu gotowania przekręć zawór do pozycji odpowietrzania (Vent/Venting), aby obniżyć ciśnienie. Po zwolnieniu całego ciśnienia ostrożnie zdejmij pokrywę.

  4. Wymieszaj zupę. Miksuj z użyciem dowolnego blendera do uzyskania pożądanej gładkości. Podawać na ciepło lub na zimno ze śmietanką kokosową, posiekaną natką pietruszki i grzankami.

Smacznego!

Marchewkowo-kokosowa zupa krem
Marchewkowo-kokosowa zupa krem