Marchewkowo-kokosowa zupa krem
Przedstawiamy przepis na wyjątkowo kremową i delikatną w smaku zupę krem z marchewek. To lekkie, zdrowe danie wyłącznie z roślinnych składników, w którym obok marchewki główne skrzypce gra mleczko kokosowe. Do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji przyda się dobry jakościowo blender kielichowy bądź ręczny. Zupa może być podawana tradycyjnie na ciepło lub na zimno jako chłodnik. Potrawa z pewnością zasmakuje niejednemu dziecku, jak również dorosłemu gustującemu w daniach słodkich.
Rodzaj potrawy |
Zupa |
Rodzaj kuchni |
Nowoczesna |
Stopień trudności |
Łatwy |
Kategorie |
Dania dla dzieci; Zupy, gulasze i buliony |
Czas |
15-30 minut |
Dieta |
Bez nabiału, wegańska, wegetariańska |
Technika kulinarna |
Gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook), Sauté |
Główne składniki |
Marchewka, mleko kokosowe |
Czas przygotowywania |
10 minut |
Czas gotowania |
8 minut |
Ilość porcji |
4 porcje |
SKŁADNIKI
- 1/2 średniej cebuli pokrojonej w kostkę
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 8 dużych marchewek obranych i pokrojonych na parocentymetrowe kawałki
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- opcjonalnie śmietanka kokosowa do podania
- posiekana natka pietruszki do podania
- tostowy chleb do podania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
-
Wybierz funkcję sauté, aby podgrzać garnek wewnętrzny Instant Pot. Gdy na wyświetlaczu pojawi się napis „Hot” (gorące), dodaj olej, cebulę i czosnek. Smaż, aż cebula zmięknie. Naciśnij przycisk Cancel, aby wyłączyć funkcję sauté.
-
Dodaj marchewki, mleko kokosowe, bulion, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj. Zamknij i zabezpiecz pokrywę, upewniając się, że zawór jest obrócony do pozycji uszczelnienia (Seal/sealing). Wybierz tryb gotowania pod ciśnieniem (Pressure Cook) i ustaw czas na 8 minut.
-
Po zakończeniu gotowania przekręć zawór do pozycji odpowietrzania (Vent/Venting), aby obniżyć ciśnienie. Po zwolnieniu całego ciśnienia ostrożnie zdejmij pokrywę.
-
Wymieszaj zupę. Miksuj z użyciem dowolnego blendera do uzyskania pożądanej gładkości. Podawać na ciepło lub na zimno ze śmietanką kokosową, posiekaną natką pietruszki i grzankami.
Smacznego!
