Pieczeń w stylu włoskim
Tradycyjna pieczeń wołowa dzięki dodatkowi przypraw kuchni włoskiej zyska wyjątkowego, ziołowego aromatu. Dzięki wstępnemu podsmażeniu mięso zachowa większość soków oraz głębię smaku. Gotowanie w zwiększonym ciśnieniu sprawi, że mięso z pewnością będzie dogotowane i to w skróconym czasie. Rezultatem będzie bardzo delikatna i aromatyczna pieczeń, którą możesz wykorzystać jako składnik obiadu lub używać jako wędlinę na kanapki.
Rodzaj potrawy |
Danie Główne |
Rodzaj kuchni |
Włoska |
Stopień trudności |
Łatwy |
Kategorie |
Mięso |
Czas |
30-60 min |
Dieta |
Bezglutenowa, low carb, paleo |
Technika kulinarna |
Gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook) |
Główne składniki |
Karkówka Wołowa, zioła, warzywa |
Czas przygotowywania |
15 minut |
Czas pieczenia |
55 minut |
Ilość porcji |
6 porcji |
SKŁADNIKI
- około 1,5 kg karkówki wołowej bez kości
- 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 1 łyżka masła klarowanego/ghee
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej lub nieoczyszczonej kłodawskiej
- 2 szklanki bulionu wołowego
- 1 łyżka sosu sojowego (lub sosu aminos z kwiatów palmy kokosowej)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1-2 łodygi selera naciowego posiekanego
- 1 liść laurowy
- 2 łyżeczki świeżych liści tymianku lub 1 łyżeczka suszonych
- 2 łyżeczki świeżo posiekanego oregano lub 1 łyżeczka suszonego
- 1 łyżka posiekanych liści bazylii lub 1 łyżeczka suszonych
- 0,5 kg białej cebuli sparzonej wrzątkiem
- 4 marchewki obrane i pokrojone w grube plastry
- 3 małe korzenie pasternaku (lub pietruszki) obrane i pokrojone w grube plastry
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ostrym nożem poprzecinaj mięso na pieczeń, tak aby powstały małe szczeliny na głębokość około 2 cm i powciskaj w nie plasterki czosnku.
- Ustaw swój Instant Pot na tryb smażenia na patelni (Sauté). Gdy garnek odpowiednio rozgrzeje się, dodaj na dno masło i po jego roztopieniu podsmaż kawałek mięsa z każdej strony.
- Następnie delikatnie wlej bulion wołowy, dodaj sos sojowy (lub kokosowy), koncentrat pomidorowy, seler, liść laurowy, tymianek, oregano, bazylię i zamknij pokrywkę. Wyłącz tryb patelni (Sauté).
- Zamknij pokrywę, uszczelnij ją i ustaw tryb gotowania wysokim ciśnieniem (Pressure Cook). Gotuj przez 45 minut. Kiedy czas gotowania dobiegnie końca, użyj metody szybkiego uwalniania pary, aby obniżyć ciśnienie.
- Dodaj cebulę, marchew i pasternak i zamknij pokrywkę.
- Ponownie ustaw szybkowar w tryb wysokiego ciśnienia i gotuj przez 10 minut.
- Ponownie zastosuj metodę szybkiego uwalniania pary, wyjmij pieczeń i warzywa na półmisek.
Smacznego!
