Pierś z kaczki metodą Sous Vide

Mięso z kurczaka gotowane metodą Slow Cook jest soczyste i pełne aromatu. Gotowe udka z kurczaka proponujemy podawać z dobrym makaronem, ryżem lub puree z ziemniaków. Każdy z tych dodatków można również łatwo przygotować za pomocą szybkowaru Instant Pot.

Rodzaj potrawy

Danie Główne

Rodzaj kuchni

Nowoczesna

Stopień trudności

Średni 

Kategorie

Drób

Czas

30-60 min

Dieta

Dieta niskowęglowodanowa, Paleo

Technika kulinarna

Sous Vide

Główne składniki

Kaczka, morele, przyprawy

Czas przygotowywania

10 minut

Czas gotowania

42 minuty

Ilość porcji

2 porcje

SKŁADNIKI
  • 2 piersi z kaczki bez kości, ze skórą
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki suchego tymianku
  • 1/3 łyżeczki kulek pieprzu
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 3 łyżka przetartych moreli zmieszanych z 2 łyżkami wody
  • 2 łyżeczki cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Piersi z kaczki dokładnie wypłucz, a następnie natrzyj mieszanką przypraw. W przykrytym naczyniu wstaw do lodówki na około 2 godziny. Przełóż mięso do woreczka zamykanego próżniowo lub do woreczka strunowego starając się pozbyć nadmiaru powietrza i zamknąć jak najszczelniej.
  2. Do garnka wewnętrznego Instant Po wlej wodę (do linii oznaczającej połowę).
  3. Pozostawiając nieprzykryte naczynie, włącz tryb gotowania Sous Vide (jeśli Twój model go nie posiada to wybierz tryb Keep Warm — utrzymywania ciepła).
  4. Po rozgrzaniu wody umieść woreczek w łaźni wodnej i pozostaw na 35-40 minut.
  5. Wyciągnij worek z wody, a następnie mięso z woreczka. Osusz piersi kaczki z nadmiaru wilgoci.
  6. Używając trybu Sauté, dodaj 1 łyżkę oleju na dno naczynia Instant Pot i na średniej mocy przyrumień mięso z obu stron na złocisty kolor (po koło 30 sekund z każdej strony).
  7. Zrób sos morelowy, mieszając przetarte morele, cukier i wodę gotując w małym garnku przez około 5 minut na małym ogniu.
  8. Gotowe piersi z kaczki pokrój w plastry i podawaj polane sosem morelowym.

Smacznego!

Pierś z kaczki metodą Sous Vide
Pierś z kaczki metodą Sous Vide