Pierś z kaczki metodą Sous Vide
Mięso z kurczaka gotowane metodą Slow Cook jest soczyste i pełne aromatu. Gotowe udka z kurczaka proponujemy podawać z dobrym makaronem, ryżem lub puree z ziemniaków. Każdy z tych dodatków można również łatwo przygotować za pomocą szybkowaru Instant Pot.
Rodzaj potrawy |
Danie Główne |
Rodzaj kuchni |
Nowoczesna |
Stopień trudności |
Średni |
Kategorie |
Drób |
Czas |
30-60 min |
Dieta |
Dieta niskowęglowodanowa, Paleo |
Technika kulinarna |
Sous Vide |
Główne składniki |
Kaczka, morele, przyprawy |
Czas przygotowywania |
10 minut |
Czas gotowania |
42 minuty |
Ilość porcji |
2 porcje |
SKŁADNIKI
- 2 piersi z kaczki bez kości, ze skórą
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki świeżo zmielonego czosnku
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/3 łyżeczki suchego tymianku
- 1/3 łyżeczki kulek pieprzu
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 3 łyżka przetartych moreli zmieszanych z 2 łyżkami wody
- 2 łyżeczki cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Piersi z kaczki dokładnie wypłucz, a następnie natrzyj mieszanką przypraw. W przykrytym naczyniu wstaw do lodówki na około 2 godziny. Przełóż mięso do woreczka zamykanego próżniowo lub do woreczka strunowego starając się pozbyć nadmiaru powietrza i zamknąć jak najszczelniej.
- Do garnka wewnętrznego Instant Po wlej wodę (do linii oznaczającej połowę).
- Pozostawiając nieprzykryte naczynie, włącz tryb gotowania Sous Vide (jeśli Twój model go nie posiada to wybierz tryb Keep Warm — utrzymywania ciepła).
- Po rozgrzaniu wody umieść woreczek w łaźni wodnej i pozostaw na 35-40 minut.
- Wyciągnij worek z wody, a następnie mięso z woreczka. Osusz piersi kaczki z nadmiaru wilgoci.
- Używając trybu Sauté, dodaj 1 łyżkę oleju na dno naczynia Instant Pot i na średniej mocy przyrumień mięso z obu stron na złocisty kolor (po koło 30 sekund z każdej strony).
- Zrób sos morelowy, mieszając przetarte morele, cukier i wodę gotując w małym garnku przez około 5 minut na małym ogniu.
- Gotowe piersi z kaczki pokrój w plastry i podawaj polane sosem morelowym.
Smacznego!
