Pierś z kurczaka w sosie pieczarko-porowym
Piersi z kurczaka to bardzo delikatny, a przez to uniwersalny rodzaj mięsa. Przygotowane w szybkowarze zachowują swoją soczystość i delikatny smak. Połączenie słodkawych porów z ziemistym smakiem pieczarek daje w rezultacie pyszny, kremowy sos, idealnie komponujący się z mięsem z kurczaka. Ale najważniejszym atutem jest fakt, że dzięki gotowaniu w zwiększonym ciśnieniu, potrawa będzie gotowa wyjątkowo szybko.
Rodzaj potrawy |
Danie główne |
Rodzaj kuchni |
Nowoczesna |
Stopień trudności |
Łatwy |
Kategoria |
Potrawy z drobiu |
Czas |
15-30 minut |
Rodzaje diet |
Low carb, paleo, bezglutenowa |
Technika kulinarna |
Gotowanie pod ciśnieniem |
Główne składniki |
Kurczak, por, pieczarki |
Czas przygotowywania |
15 minut |
Czas gotowania |
10 minut |
Ilość porcji |
6 porcji |
SKŁADNIKI
- 6 piersi z kurczaka bez kości i skóry
- 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej lub kłodawskiej nieoczyszczonej
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 4 łyżki masła klarowanego/ghee
- ok. 1 kg pora — jedynie jego białe i jasnozielone części, pokrojone w krążki
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina lub bulionu drobiowego
- ok. 0,5 kg pieczarek białych lub brunatnych, pokrojonych w dość grube plastry
- 2 łyżki skrobi (ziemniaczanej lub kukurydzianej)
- 1/2 szklanki mleka zwykłego lub roślinnego niesłodzonego
- posiekane szalotki lub natka pietruszki do przybrania (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Piersi z kurczaka opłucz i osusz, a następnie przypraw solą i pieprzem.
- Ustaw Instant Pot na program podsmażania (Sauté). Gdy naczynie będzie już gorące, rozgrzej na dnie masło i zrumień piersi kurczaka z obu stron. Wyjmij mięso z szybkowaru i przełóż na talerz.
- Wlej wino (lub wywar) na dno szybkowaru i ciągle mieszając (i odklejając pozostałości mięsa z dna) zredukuj do uzyskania około 2 łyżek stołowych, co powinno zająć około 1 do 2 minut.
- Do wina/rosołu dodaj pokrojonego pora i pieczarki, oraz przełóż do garnka kawałki mięsa.
- Ustaw tryb gotowania pod ciśnieniem na poziomie wysokim (High) przez 8 minut. Zamknij pokrywę oraz w razie potrzeby uszczelnij ją przestawiając przełącznik zaworu na pozycję Seal.
- Kiedy czas gotowania dobiegnie końca, pozwól, aby ciśnienie w naturalny sposób obniżało się przez 4 minuty, a następnie zwolnij pozostałe ciśnienie, korzystając z metody szybkiego uwalniania.
- Przełóż piersi kurczaka na talerz.
- Wymieszaj skrobię z mlekiem i wlej do naczynia Instant Pot. Ponownie włącz ustawienie Sauté na dużej mocy i od czasu do czasu mieszając, poczekaj, aż sos zgęstnieje (powinno to zająć ok. 2 min).
- Piersi kurczaka podawaj polane sosem z kawałkami pora i pieczarek.
Smacznego!
