Pierś z kurczaka w sosie pieczarko-porowym

Piersi z kurczaka to bardzo delikatny, a przez to uniwersalny rodzaj mięsa. Przygotowane w szybkowarze zachowują swoją soczystość i delikatny smak. Połączenie słodkawych porów z ziemistym smakiem pieczarek daje w rezultacie pyszny, kremowy sos, idealnie komponujący się z mięsem z kurczaka. Ale najważniejszym atutem jest fakt, że dzięki gotowaniu w zwiększonym ciśnieniu, potrawa będzie gotowa wyjątkowo szybko.

Rodzaj potrawy

Danie główne

Rodzaj kuchni

Nowoczesna

Stopień trudności

Łatwy

Kategoria

Potrawy z drobiu

Czas

15-30 minut

Rodzaje diet

Low carb, paleo, bezglutenowa

Technika kulinarna

Gotowanie pod ciśnieniem

Główne składniki

Kurczak, por, pieczarki

Czas przygotowywania

15 minut

Czas gotowania

10 minut

Ilość porcji

6 porcji

SKŁADNIKI
  • 6 piersi z kurczaka bez kości i skóry
  • 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej lub kłodawskiej nieoczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 4 łyżki masła klarowanego/ghee
  • ok. 1 kg pora — jedynie jego białe i jasnozielone części, pokrojone w krążki
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina lub bulionu drobiowego
  • ok. 0,5 kg pieczarek białych lub brunatnych, pokrojonych w dość grube plastry
  • 2 łyżki skrobi (ziemniaczanej lub kukurydzianej)
  • 1/2 szklanki mleka zwykłego lub roślinnego niesłodzonego
  • posiekane szalotki lub natka pietruszki do przybrania (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Piersi z kurczaka opłucz i osusz, a następnie przypraw solą i pieprzem.
  2. Ustaw Instant Pot na program podsmażania (Sauté). Gdy naczynie będzie już gorące, rozgrzej na dnie masło i zrumień piersi kurczaka z obu stron. Wyjmij mięso z szybkowaru i przełóż na talerz.
  3. Wlej wino (lub wywar) na dno szybkowaru i ciągle mieszając (i odklejając pozostałości mięsa z dna) zredukuj do uzyskania około 2 łyżek stołowych, co powinno zająć około 1 do 2 minut.
  4. Do wina/rosołu dodaj pokrojonego pora i pieczarki, oraz przełóż do garnka kawałki mięsa.
  5. Ustaw tryb gotowania pod ciśnieniem na poziomie wysokim (High) przez 8 minut. Zamknij pokrywę oraz w razie potrzeby uszczelnij ją przestawiając przełącznik zaworu na pozycję Seal.
  6. Kiedy czas gotowania dobiegnie końca, pozwól, aby ciśnienie w naturalny sposób obniżało się przez 4 minuty, a następnie zwolnij pozostałe ciśnienie, korzystając z metody szybkiego uwalniania.
  7. Przełóż piersi kurczaka na talerz.
  8. Wymieszaj skrobię z mlekiem i wlej do naczynia Instant Pot. Ponownie włącz ustawienie Sauté na dużej mocy i od czasu do czasu mieszając, poczekaj, aż sos zgęstnieje (powinno to zająć ok. 2 min).
  9. Piersi kurczaka podawaj polane sosem z kawałkami pora i pieczarek.

Smacznego!

Pierś z kurczaka w sosie pieczarko-porowym
Pierś z kurczaka w sosie pieczarko-porowym