Pudding czekoladowo-kawowy

Kto nie lubi pysznych czekoladowych deserów podawanych z lodami? Szybkowar Instant Pot to nie tylko łatwe i smaczne dania obiadowe czy ciepłe kolacje, ale także możliwość tworzenia nowych odsłon smakowitych deserów! Przedstawiamy przepis na klasyk kuchni amerykańskiej, czyli pudding, czyli wilgotne budyniowe ciasto, które najlepiej smakuje podawane na ciepło.

Rodzaj potrawy

Deser

Rodzaj kuchni

Amerykańska

Stopień trudności

Średni

Kategorie

Desery

Czas

15-30 minut

Rodzaje diet

Wegetariańska

Technika kulinarna

Gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook)

Główne składniki

Kakao, jajka, mąka.

Czas przygotowywania

15 minut

Czas gotowania

11 minut

Ilość porcji

8

LISTA SKŁADNIKÓW
  • Olej w sprayu
  • 5 łyżek cukru
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki niesłodzonego kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka — żółtka i białka oddzielone
  • 2 łyżki likieru o smaku kawowym
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 szklanki lodów o smaku kawy lub wanilii
  • dodatkowo wiórki czekoladowe do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Wlej 2 szklanki wody do wewnętrznego garnka Instant Pot. Umieść stojak do gotowania na parze w garnku wewnętrznym, uchwyty ustaw pionowo.
  2. Pokryj okrągłą tortownicę na ciasto olejem w sprayu; posyp 1 łyżką cukru i delikatnie potrząsając, pokryj nim spód brytfanki.

  3. Czekoladę i masło rozpuść w niewielkim rondelku, ustaw najmniejszą moc grzania kuchenki i ciągle mieszaj zawartość.

  4. W suchej misce wymieszaj ze sobą mąkę, kakao i sól.

  5. Białka ubijaj mikserem na dużych obrotach, zaraz przed uzyskaniem pełnej sztywności dodaj 2 łyżki cukru i ubij pianę do końca na sztywno.

  6. Połącz żółtka i pozostałe 2 łyżki cukru w ​​dużej misce. Ubijaj mikserem na wysokich obrotach, aż masa zgęstnieje i pojaśnieje. Następnie nadal ubijając, dodaj likier, kawę rozpuszczalną i przygotowaną wcześniej masę czekoladową z masłem. 

  7. Delikatnie wmieszaj ubite białka w masę z żółtek, a następnie przesiej do masy mąkę.

  8. Do przygotowanej tortownicy delikatnie przełóż ciasto i rozprowadź bez zbędnego mieszania czy potrząsania.

  9. Tortownicę owiń szczelnie folią aluminiową i ostrożnie połóż na stojaku wewnątrz naczynia szybkowaru.

  10. Zamknij i zablokuj pokrywę Instant Pot. Przekręć uchwyt uwalniania pary do pozycji „Uszczelnianie” (Sealing/Seal). Wybierz funkcję Manual (Ustawiania ręcznego) i ustaw na gotowanie pod wysokim ciśnieniem (Pressure Cook) przez 11 minut.

  11. Gdy czas pracy dobiegnie końca, wyłącz szybkowar. Rozhermetyzuj szybkowar metodą  szybkiego zwolnienia ciśnienia i otwórz pokrywę. Wyjmij tortownicę z naczynia wewnętrznego, korzystając z uchwytów stojaka.

  12. Wyciągaj jeszcze ciepłe ciasto do miseczek i podawaj od razu z lodami i posypką z wiórków czekoladowych.

Smacznego!

Pudding czekoladowo-kawowy
Pudding czekoladowo-kawowy