Pudding ryżowowo-kokosowy

Budyń z ryżu to sycący, smaczny i prosty deser, który świetnie sprawdzi się na przyjęciach, nie tylko dla dzieci. Możesz udekorować go w dowolny sposób, w zależności od preferencji Twoich gości.

Rodzaj potrawy

Deser

Rodzaj kuchni

Nowoczesna

Stopień trudności

Łatwy

Kategorie

Desery, przyjazny dzieciom

Czas

15-30 minut

Rodzaje diet

Bezglutenowa, wegetariańska

Technika kulinarna

Gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook)

Główne składniki

Mleko kokosowe, jajka, ryż

Czas przygotowywania

10 minut

Czas pieczenia

16 minut

Ilość porcji

8 porcji

SKŁADNIKI
  • 1 szklanka ryżu Arborio lub jaśminowego
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 puszka mleka kokosowego (200 ml)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 g ananasa z puszki, dobrze odsączonego i zmiksowanego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Do garnka Instant Pot wsyp ryż, wlej wodę i dodaj olej oraz sól. Zamknij i zablokuj pokrywę, i ustaw tryb gotowania wysokim ciśnieniem na czas 3 minut.
  2. Gdy usłyszysz sygnał dźwiękowy świadczący o zakończeniu gotowania, wyłącz szybkowar i użyj metody naturalnego uwalniania ciśnienia przez 10 minut. Następnie użyj przełącznika uwalniania pary, aby szybko usunąć pozostałe we wnętrzu podwyższone ciśnienie.
  3. Dodaj mleko kokosowe i cukier do ryżu w szybkowarze. Wymieszaj, aby połączyć składniki.
  4. W małej misce ubij jajka z mlekiem i wanilią. Przelej przez drobne sitko do garnka wewnętrznego Instant Pot.
  5. Włącz tryb sauté i cały czas mieszając poczekaj, aż masa zacznie się gotować. Wyłącz szybkowar. Dodaj mus z ananasa.
  6. Wlej do salaterek i włóż do lodówki. Pudding po schłodzeniu zgęstnieje.
  7. Możesz podawać z bitą śmietaną, prażonymi płatkami kokosa oraz wiśniami w likierze.
Pudding ryżowowo-kokosowy
Pudding ryżowowo-kokosowy