Pudding ryżowowo-kokosowy
Budyń z ryżu to sycący, smaczny i prosty deser, który świetnie sprawdzi się na przyjęciach, nie tylko dla dzieci. Możesz udekorować go w dowolny sposób, w zależności od preferencji Twoich gości.
Rodzaj potrawy |
Deser |
Rodzaj kuchni |
Nowoczesna |
Stopień trudności |
Łatwy |
Kategorie |
Desery, przyjazny dzieciom |
Czas |
15-30 minut |
Rodzaje diet |
Bezglutenowa, wegetariańska |
Technika kulinarna |
Gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook) |
Główne składniki |
Mleko kokosowe, jajka, ryż |
Czas przygotowywania |
10 minut |
Czas pieczenia |
16 minut |
Ilość porcji |
8 porcji |
SKŁADNIKI
- 1 szklanka ryżu Arborio lub jaśminowego
- 1 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 puszka mleka kokosowego (200 ml)
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 200 g ananasa z puszki, dobrze odsączonego i zmiksowanego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do garnka Instant Pot wsyp ryż, wlej wodę i dodaj olej oraz sól. Zamknij i zablokuj pokrywę, i ustaw tryb gotowania wysokim ciśnieniem na czas 3 minut.
- Gdy usłyszysz sygnał dźwiękowy świadczący o zakończeniu gotowania, wyłącz szybkowar i użyj metody naturalnego uwalniania ciśnienia przez 10 minut. Następnie użyj przełącznika uwalniania pary, aby szybko usunąć pozostałe we wnętrzu podwyższone ciśnienie.
- Dodaj mleko kokosowe i cukier do ryżu w szybkowarze. Wymieszaj, aby połączyć składniki.
- W małej misce ubij jajka z mlekiem i wanilią. Przelej przez drobne sitko do garnka wewnętrznego Instant Pot.
- Włącz tryb sauté i cały czas mieszając poczekaj, aż masa zacznie się gotować. Wyłącz szybkowar. Dodaj mus z ananasa.
- Wlej do salaterek i włóż do lodówki. Pudding po schłodzeniu zgęstnieje.
- Możesz podawać z bitą śmietaną, prażonymi płatkami kokosa oraz wiśniami w likierze.
