Pudding ryżowy z mango i sezamem

Instant Pot to idealny sprzęt do gotowania ryżu. Ryż i mleko będą gotowały się powoli bez ryzyka przypalenia, a powstały pudding ryżowy będzie miał aksamitnie kremową konsystencję. Bogatszego smaku nadadzą dodawane na koniec gotowania jajka, a czarna pasta sezamowa doda orientalną nutę i orzechowego posmaku. Pastę z czarnego sezamu można nabyć w sklepach z azjatyckimi produktami. Można też wykonać ją samodzielnie poprzez zmielenie 1 czubatej łyżki czarnego sezamu za pomocą młynka i wymieszaniu z 1 łyżką miodu.

Rodzaj potrawy

Deser

Rodzaj kuchni

Nowoczesna

Stopień trudności

Łatwy

Kategorie

Desery

Czas

15-30 minut

Dieta

Tradycyjna, wegetariańska

Technika kulinarna

Gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook)

Główne składniki

Ryż, mleko, mango

Czas przygotowywania

5 minut

Czas gotowania

10 minut

Ilość porcji

6 porcji

SKŁADNIKI
  • 1 szklanka krótkoziarnistego białego ryżu dobrze wypłukanego i odsączonego
  • 5 szklanek pełnego mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 szczypta soli
  • 2 duże jajka ubite w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka czarnej pasty sezamowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 duże dojrzałe mango obrane i pokrojone
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Połącz ryż, mleko, cukier i sól w garnku swojego Instant Pota. Wymieszaj i zamknij szczelnie pokrywę (na pozycji Seal/Sealing).

  2. Gotuj pod wysokim ciśnieniem przez 10 minut, a następnie zastosuj naturalne uwalnianie pary.

  3. Dobrze wymieszaj masę za pomocą trzepaczki. Do roztrzepanych jajek powoli wlej 1 szklankę gorącej masy mleczno-ryżowej cały czas ubijając. Następnie całość z powrotem wlej do garnka Instant Pot, również ciągle mieszając trzepaczką.

  4. Włącz funkcję Sauté. Ubijaj, aż mieszanka zacznie się gotować i gęstnieć. Wyłącz funkcję Sauté.

  5. Dodaj czarną pastę sezamową i ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszaj.

  6. Poczekaj, aż pudding ryżowy ostygnie. Podczas stygnięcia pudding mocno tężeje. Możesz podawać na ciepło lub na zimno ze świeżym, pokrojonym mango.

Smacznego!

Pudding ryżowy z mango i sezamem
Pudding ryżowy z mango i sezamem