Pudding ryżowy z mango i sezamem
Instant Pot to idealny sprzęt do gotowania ryżu. Ryż i mleko będą gotowały się powoli bez ryzyka przypalenia, a powstały pudding ryżowy będzie miał aksamitnie kremową konsystencję. Bogatszego smaku nadadzą dodawane na koniec gotowania jajka, a czarna pasta sezamowa doda orientalną nutę i orzechowego posmaku. Pastę z czarnego sezamu można nabyć w sklepach z azjatyckimi produktami. Można też wykonać ją samodzielnie poprzez zmielenie 1 czubatej łyżki czarnego sezamu za pomocą młynka i wymieszaniu z 1 łyżką miodu.
Rodzaj potrawy |
Deser |
Rodzaj kuchni |
Nowoczesna |
Stopień trudności |
Łatwy |
Kategorie |
Desery |
Czas |
15-30 minut |
Dieta |
Tradycyjna, wegetariańska |
Technika kulinarna |
Gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook) |
Główne składniki |
Ryż, mleko, mango |
Czas przygotowywania |
5 minut |
Czas gotowania |
10 minut |
Ilość porcji |
6 porcji |
SKŁADNIKI
- 1 szklanka krótkoziarnistego białego ryżu dobrze wypłukanego i odsączonego
- 5 szklanek pełnego mleka
- 2/3 szklanki cukru
- 1 szczypta soli
- 2 duże jajka ubite w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka czarnej pasty sezamowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 duże dojrzałe mango obrane i pokrojone
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
-
Połącz ryż, mleko, cukier i sól w garnku swojego Instant Pota. Wymieszaj i zamknij szczelnie pokrywę (na pozycji Seal/Sealing).
-
Gotuj pod wysokim ciśnieniem przez 10 minut, a następnie zastosuj naturalne uwalnianie pary.
-
Dobrze wymieszaj masę za pomocą trzepaczki. Do roztrzepanych jajek powoli wlej 1 szklankę gorącej masy mleczno-ryżowej cały czas ubijając. Następnie całość z powrotem wlej do garnka Instant Pot, również ciągle mieszając trzepaczką.
-
Włącz funkcję Sauté. Ubijaj, aż mieszanka zacznie się gotować i gęstnieć. Wyłącz funkcję Sauté.
-
Dodaj czarną pastę sezamową i ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszaj.
-
Poczekaj, aż pudding ryżowy ostygnie. Podczas stygnięcia pudding mocno tężeje. Możesz podawać na ciepło lub na zimno ze świeżym, pokrojonym mango.
Smacznego!
