Rosół warzywny
Wywar roślinny to wegetariański zamiennik rosołu. Odpowiednio przygotowany może być równie smaczny, aromatyczny i bogaty w składniki odżywcze co tradycyjny rosół. Bulion ten może stanowić danie samo w sobie lub stanowić bazę licznych przepisów na zupy czy dania jednogarnkowe.
Rodzaj potrawy |
Zupa |
Rodzaj kuchni |
Indyjska / wegetariańska |
Stopień trudności |
Łatwy |
Kategoria |
Zupy, gulasze i buliony |
Czas |
15-30 minut |
Rodzaje diet |
Wegetariańska, wegańska, bezmleczna, niskowęglowodanowa, niskotłuszczowa |
Technika kulinarna |
Podsmażanie (Sauté), Szybkowar (Pressure Cook) |
Główne składniki |
Warzywa |
Czas przygotowywania |
10 minut |
Czas gotowania |
35 minut |
Ilość porcji |
6-8 porcje |
LISTA SKŁADNIKÓW
- 1-2 łyżki oleju roślinnego (opcjonalnie)
- 3,4 - 4 cm kawałek imbiru (przeciśniętego przez praskę)
- 8-10 ząbków czosnku (przeciśniętych przez praskę)
- 1/2 szklanki świeżo posiekanej zielonej kolendry
- 10 posiekanych listków mięty
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego (lub 2 łyżeczki pasty miso)
- Woda (ilość określona w przepisie)
- Sok z jednej cytryny
WARZYWA: - 1 cebula posiekana
- 1 marchewka pokrojona w plasterki
- 1 szklanka pokrojonej dyni
- 1 szklanka pokrojonej cukinii
- 2 ostre papryczki (np. serrano)
- 1 pęczek posiekanej zielonej cebulki
- 2 pokrojone pomidory
- 1/2 główki posiekanej kapusty
- 3/4 szklanki kukurydzy
PRZYPRAWY: - 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 2 łyżeczki nasion kuminu
- Sól do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
-
Na swoim Instant Pot włącz tryb podsmażania Saute.
-
Dodaj olej i poczekaj, aż się rozgrzeje.
-
Na dno garnka wrzuć imbir i czosnek, smaż przez około 2 minuty.
-
Teraz dodaj wszystkie warzywa, dobrze wymieszaj i smaż przez kilka minut do lekkiego zarumienienia.
-
Dodaj kolendrę, miętę i pozostałe przyprawy. Dodaj sos sojowy lub pastę miso i dobrze wymieszaj.
-
Dodaj wodę tuż poniżej maksymalnego poziomu garnka Instant. Upewnij się, że nie przekraczasz maksymalnego poziomu.
-
Dodaj sok z 1 całej cytryny, dobrze wymieszaj.
-
Wyłącz tryb Sauté.
-
Włącz tryb gotowania próżniowego (Pressure Cook) i upewnij się, że pokrywa jest zamknięta, a przełącznik uwalniania pary jest w pozycji uszczelniania (Seal/Sealing). Ustaw czas gotowania na 25 minut.
-
Po zakończonym gotowaniu użyj naturalnego uwalniania ciśnienia. Jest to bardzo ważne, ponieważ w środku jest dużo gorącego płynu i szybkie uwolnienie ciśnienia mogłoby okazać się niebezpieczne.
-
Odcedź bulion i używaj dowolnie. Możesz przechowywać go w lodówce przez 3 do 4 dni lub w zamrażarce do 2-3 miesięcy.
Smacznego!
