Ryż z bakłażanem po indyjsku

Łatwe jednogarnkowe i sycące danie, które można szybko przygotować nawet podczas intensywnego czasu w trakcie tygodnia. Proste, smaczne i łatwe do wykonania danie aromatycznej kuchni indyjskiej.

Rodzaj potrawy

Danie główne

Rodzaj kuchni

Indyjska

Stopień trudności

Łatwy

Kategoria

Wegańskie i wegetariańskie

Czas

30-60 min

Rodzaje diet

Bezmleczna, bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Technika kulinarna

Podsmażanie (Sauté), tryb gotowania ryżu (Rice)

Główne składniki

Ryż, bakłażan

Czas przygotowywania

10 minut

Czas gotowania

25 minut

Ilość porcji

3-4 porcje

LISTA SKŁADNIKÓW
  • 2-3 łyżki masła klarowanego (ghee) lub dowolnego oleju
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • kilka sztuk suszonych liści curry (opcjonalnie)
  • 1/4 szklanki cebuli pokrojonej w plasterki
  • 2 zielone papryczki chili posiekane (lub dowolna ilość do smaku)
  • 1 łyżka pasty imbirowo-czosnkowej
  • 2 drobno pokrojone pomidory
  • 1 duży bakłażan pokrojony w kostkę
  • 2 szklanki ryżu
  • 4 szklanki wody (do gotowania ryżu)
    Przyprawy:
  • 2 łyżeczki nasion kuminu (kmin rzymski)
  • 1 1/2 łyżki sproszkowanej kolendry
  • 2 łyżeczki garam masala
  • sól do smaku
  • czerwone chili w proszku do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Na instant Pot włącz tryb Sauté na poziomie High (wysoki) i dodaj masło ghee. Gdy masło odpowiednio się rozgrzeje, dodaj nasiona kuminu, liście curry i orzechy nerkowca. Podsmażaj wszystko, aż orzechy nerkowca się zarumienią .

  2. Dodaj cebulę i posiekane zielone chili i smaż przez 2-3 minuty. Następnie dodaj pastę imbirowo-czosnkową i smaż jeszcze ok. 2 minuty.

  3. Teraz dodaj pokrojonego bakłażana i smaż przez 3 minuty, a następnie dodaj pomidory i smaż na papkę.
    Dodaj sproszkowaną kolendrę, garam masala, czerwone chili w proszku, sól i dobrze wymieszaj. Smaż jeszcze przez ok. 2 minuty. Dodaj ryż i wodę, wymieszaj.

  4. Wyłącz tryb Sauté, przykryj garnek pokrywką i ustaw odpowietrznik w pozycji uszczelnienia (Seal/Sealing).

  5. Wybierz tryb gotowania ryżu (Rice) na czas odpowiedni do użytego rodzaju ryżu, a po zakończeniu zastosuj naturalnego uwalniania ciśnienia (lub poczekaj przynajmniej 4 minuty przed ręcznym uwolnieniem ciśnienia).

  6. Gotowe danie możesz udekorować świeżą kolendrą.

UWAGI DO PRZEPISU:
  • Możesz użyć ryżu basmati lub innego dowolnego rodzaju ryżu. Czas gotowania może się różnić w zależności od rodzaju użytego ryżu.
  • W wersji wegańskiej użyj oleju zamiast ghee.

Smacznego!

Ryż z bakłażanem po indyjsku
Ryż z bakłażanem po indyjsku