Udka z kurczaka metodą Slow Cook
Mięso z kurczaka gotowane metodą Slow Cook jest soczyste i pełne aromatu. Gotowe udka z kurczaka proponujemy podawać z dobrym makaronem, ryżem lub puree z ziemniaków. Każdy z tych dodatków można również łatwo przygotować za pomocą szybkowaru Instant Pot.
Rodzaj potrawy |
Danie Główne |
Rodzaj kuchni |
Europejska |
Stopień trudności |
Łatwy |
Kategorie |
Drób |
Czas |
powyżej 2 godzin |
Dieta |
Bez nabiału |
Technika kulinarna |
Wolne gotowanie (Slow Cook) |
Główne składniki |
Kurczak, wywar drobiowy (bulion), warzywa |
Czas przygotowywania |
25 minut |
Czas gotowania |
3 godziny |
Ilość porcji |
6 porcji |
SKŁADNIKI
- 6 udek z kurczaka bez skóry i kości
- 3 szklanki mąki z białego ryżu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 szklanki posiekanej cebuli
- 1 szklanka drobno pokrojonej czerwonej papryki
- 1/2 szklanki marchewki pokrojonej w paseczki
- 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 1 1/4 szklanki bulionu z kurczaka bez tłuszczu, o niskiej zawartości sodu
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany o obniżonej zawartości tłuszczu
- 2 łyżki suszonej słodkiej papryki
- 1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Posyp kawałki kurczaka 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. Umieść mąkę w płytkim naczyniu, zanurzaj po kolei udka kurczaka w mące, nie pozbywaj się pozostałej mąki.
- Rozgrzej szybkowar na trybie podsmażania (Soute), dodaj odrobinę oleju i rozprowadź równomiernie. Udka połóż na rozgrzanym oleju i smaż około 3 minut z każdej strony lub do momentu uzyskania złocistego koloru.
- Do naczynia Instant Pot dodaj cebulę, czerwoną paprykę, marchewkę, pieczarki i czosnek. W razie potrzeby możesz dodać jeszcze trochę tłuszczu.
- Podsmażaj, cały czas mieszając przez 6 minut lub do uzyskania miękkości warzyw. Przenieś mieszankę cebulową do szybkowaru.
- W misce wymieszaj z bulionem pozostałą część mąki, resztkę soli i czarnego pieprzu, proszkowaną paprykę.
- Dodaj bulion z przyprawami do szybkowaru. Zamknij i zablokuj pokrywę Instant Pot. Przekręć uchwyt uwalniania pary do pozycji „Odpowietrzanie” (Vent/Venting). Naciśnij [Slow Cook] i użyj [Adjust], aby wybrać tryb „Low”. Naciskając [-] lub [+], dostosuj czas gotowania, tak aby wynosił 3 godziny.
- Po zakończonym gotowaniu wyjmij kurczaka z szybkowaru i umieść na półmisku.
- Jeśli chcesz, możesz teraz zebrać nadmiar tłuszczu z powierzchni sosu i dodaj śmietanę.
- Udka z kurczaka podawaj polane sosem i posypane świeżo posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
