Wieprzowina po hawajsku
Połączenie słonego sosu sojowego, słodyczy miodu i ananasa tworzą wyjątkowy sos barbecue do wieprzowiny inspirowany kuchnią wysp hawajskich. Tak przyrządzone mięso można podać jako składnik obiadu np. z ryżem lub zajadać na kanapkach.
Rodzaj potrawy |
Danie Główne |
Rodzaj kuchni |
Nowoczesna |
Stopień trudności |
Średni |
Kategoria |
Mięso |
Czas |
1-2 godziny |
Rodzaje diet |
Tradycyjna |
Technika kulinarna |
Podsmażanie (Sauté), gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook) |
Główne składniki |
Wieprzowina, ananas z puszki |
Czas przygotowywania |
15 minut |
Czas gotowania |
60 minut |
Ilość porcji |
4-6 porcji |
LISTA SKŁADNIKÓW
NA SOS:
- 1/2 szklanki syropu z puszki z ananasem
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 3 ząbki czosnku obrane i zmielone
- 1 łyżka świeżego mielonego imbiru
- 1 łyżka sosu chili
- 1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków
DO PRZYGOTOWANIA MIĘSA:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- około 1,5 kg mięsa wieprzowego (od łopatki) pokrojone na kawałki (około 8-10 cm)
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- szklanka syropu z puszki z ananasem
- 3 cebule dymki ze szczypiorkiem pokrojone w paski
- opcjonalnie bułki i sałatka do podania kanapek z gotową wołowiną
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Aby przygotować sos, otwórz puszkę z ananasem w kawałkach. Przelej sok do małej miski. Odłóż kawałki ananasa do późniejszego dowolnego użycia. W małym rondelku wymieszaj 1/2 szklanki soku ananasowego, sosu sojowego, miodu, czosnku, imbiru, sosu chili i chińskiej mieszanki 5 smaków. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Odłóż gotowy sos hawajski do późniejszego użycia.
- Aby przygotować mięso, wybierz funkcję sauté na Instant Pot i poczekaj, aż garnek wewnętrzny się rozgrzeje. Dodaj oliwę z oliwek, w takiej ilości, aby pokryć dno garnka. Gdy wyświetlacz pokaże „Hot” (Gorące), dodaj kawałki wieprzowiny. Pozostaw wieprzowinę bez mieszania przez 3 do 4 minut, a następnie odwróć kawałki, aby podsmażyć je z każdej strony. Nie wkładaj jednocześnie zbyt dużo kawałków mięsa na dno garnka, lepiej podsmażać je partiami.
- Naciśnij przycisk Cancel, aby wyłączyć funkcję sauté. Dodaj 1 szklankę odlanego wcześniej syropu ananasowego. Aby dokładnie usunąć glazurę z dna garnka, użyj drewnianej łyżki do zeskrobania przyrumienionych pozostałości.
- Zamknij pokrywę, upewniając się, że zawór jest obrócony do pozycji uszczelnienia (Seal/Sealing). Wybierz tryb gotowania pod ciśnieniem (Pressure Cook) i ustaw czas na 60 minut.
- Po zakończeniu gotowania pozostaw urządzenie do naturalnego uwolnienia pary przez 10 minut. Następnie przekręć zawór do pozycji odpowietrzania (Vent/Venting), aby uwolnić pozostałe ciśnienie. Po zwolnieniu całego ciśnienia ostrożnie otwórz i zdejmij pokrywę.
- Szczypcami powyjmuj kawałki wieprzowiny na półmisek. Za pomocą dwóch widelców poszarp wieprzowinę, w razie potrzeby pozbywając się większych kawałków pozostałego tłuszczu. Możesz do smaku doprawić jeszcze solą i pieprzem.
- Polej mięso przygotowanym wcześniej sosem hawajskim. Wierzch możesz udekorować kawałeczkami ananasa i posikaną zieloną cebulką. Proponujemy podawać mięso z bułeczkami i sałatką coleslaw.
Smacznego!
