Ziemniaczane ratatouille

Ratatui to pyszne, szybkie i zdrowe danie warzywne kuchni francuskiej. Poniższy przepis został opracowany dla Instant Potów wersji 8, czyli o pojemności 7,6l.

Rodzaj potrawy

Danie główne / kolacja

Rodzaj kuchni

Francuska

Stopień trudności

Łatwy

Kategorie

Wegańskie i wegetariańskie

Czas

Poniżej 15 min

Rodzaje diet

Bezmleczna, bezglutenowa, paleo, wegańska, wegetariańska

Technika kulinarna

Gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook) / wolne gotowanie (Slow Cook)

Główne składniki

Ziemniaki, cukinia, bakłażan, pomidory

Czas przygotowywania

5 minut

Czas pieczenia

10 minut

Ilość porcji

6-8 porcji

SKŁADNIKI
  • 1/2 szklanki wody
  • Około 250 g żółtej cukinii (kabaczek)
  • Około 250 g zielonej cukinii (kabaczek)
  • Około 350 g bakłażana
  • 1 żółta lub pomarańczowa papryka
  • Około 100 g pieczarek Portobello
  • Około 200 g posiekanej czerwonej cebuli
  • Około 700 g ziemniaków
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów
  • 1/2 szklanki świeżej bazylii, drobno posiekanej w paseczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Umieść wszystkie składniki z wyjątkiem świeżej bazylii w 8 litrowym garnku Instant Pot i gotuj pod wysokim ciśnieniem przez 10 minut.
  2. Użyj szybkiego uwalniania pary.
  3. Na koniec dodaj posiekaną bazylię.
  4. Możesz podawać z ugotowanym ryżem.

Smacznego!

Ziemniaczane ratatouille
Ziemniaczane ratatouille