Zupa dyniowa
Zupa z dyni to pyszne, sycące danie, które najlepiej smakuje jesienią, kiedy świeżych dyń jest pod dostatkiem. Dynia jest jednak warzywem, które łatwo się przechowuje, więc możemy korzystać z niej również zimą i wczesną wiosną. Poniższa propozycja zupy dyniowej to wersja wegańska i bezglutenowa, świetna dla osób stosujących tego rodzaju diety eliminacyjne.
Rodzaj potrawy |
Zupa |
Rodzaj kuchni |
Nowoczesna |
Stopień trudności |
Łatwy |
Kategorie |
Zupy, gulasze i buliony |
Czas |
poniżej 15 min |
Dieta |
Bezmleczna, bezglutenowa, niskotłuszczowa, roślinna, paleo, wegańska, wegetariańska |
Technika kulinarna |
Gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook) |
Główne składniki |
Dynia piżmowa, marchewka, imbir |
Czas przygotowywania |
5 minut |
Czas gotowania |
10 minut |
Ilość porcji |
4-6 porcji |
SKŁADNIKI
- 1 obrana i pokrojona w kostkę dynia piżmowa (około 4 szklanek)
- 1 szklanka posiekanej żółtej cebuli
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżeczki startego świeżego imbiru (opcjonalnie suszony)
- 1 szklanka startej marchewki
- 1 starte jabłko
- 2 szklanki wody
- 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- czarny pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Przygotuj i odmierz wszystkie składniki przed rozpoczęciem.
- Naciśnij przycisk Sauté na Instant Pot i poczekaj 2 minuty, aż naczynie odpowiednio się nagrzeje. Wrzuć do środka posiekaną cebulę i smaż przez 5 minut, dodając odrobinę wody, gdy kawałki zaczną sklejać się, przywierać lub wysychać.
- Dodaj pokrojoną dynię, czosnek, imbir, marchew, jabłko i sól i wymieszaj. Wyłącz Instant Pot i wlej odpowiednią ilość wody. Zamknij i zablokuj pokrywę na miejscu, upewniając się, że przełącznik uwalniania ciśnienia znajduje się w pozycji uszczelnienia (Seal).
- Użyj ustawienia ręcznego (Manual) i ustaw minutnik na 5 minut. Kiedy czas dobiegnie końca i minutnik wyłączy się, użyj naturalnej metody uwalniania ciśnienia.
- Gdy całe ciśnienie zostanie uwolnione z wnętrza Instant Pot, zdejmij pokrywkę i pozostaw do ostygnięcia przez około 15 minut.
- Zmiksuj zupę partiami w blenderze (lub wszystko za jednym razem, używając blendera ręcznego), aż cała zupa zostanie zmiksowana i będzie super kremowa i gładka.
- Podawaj ze świeżo posikaną pietruszką i szczyptą świeżo mielonego czarnego pieprzu.
Smacznego!
