Zupa dyniowa

Zupa z dyni to pyszne, sycące danie, które najlepiej smakuje jesienią, kiedy świeżych dyń jest pod dostatkiem. Dynia jest jednak warzywem, które łatwo się przechowuje, więc możemy korzystać z niej również zimą i wczesną wiosną. Poniższa propozycja zupy dyniowej to wersja wegańska i bezglutenowa, świetna dla osób stosujących tego rodzaju diety eliminacyjne.

Rodzaj potrawy

Zupa

Rodzaj kuchni

Nowoczesna

Stopień trudności

Łatwy

Kategorie

Zupy, gulasze i buliony

Czas

poniżej 15 min

Dieta

Bezmleczna, bezglutenowa, niskotłuszczowa, roślinna, paleo, wegańska, wegetariańska

Technika kulinarna

Gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook)

Główne składniki

Dynia piżmowa, marchewka, imbir

Czas przygotowywania

5 minut

Czas gotowania

10 minut

Ilość porcji

4-6 porcji

SKŁADNIKI
  • 1 obrana i pokrojona w kostkę dynia piżmowa (około 4 szklanek)
  • 1 szklanka posiekanej żółtej cebuli
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru (opcjonalnie suszony)
  • 1 szklanka startej marchewki
  • 1 starte jabłko
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • czarny pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Przygotuj i odmierz wszystkie składniki przed rozpoczęciem.
  2. Naciśnij przycisk Sauté na Instant Pot i poczekaj 2 minuty, aż naczynie odpowiednio się nagrzeje. Wrzuć do środka posiekaną cebulę i smaż przez 5 minut, dodając odrobinę wody, gdy kawałki zaczną sklejać się, przywierać lub wysychać.
  3. Dodaj pokrojoną dynię, czosnek, imbir, marchew, jabłko i sól i wymieszaj. Wyłącz Instant Pot i wlej odpowiednią ilość wody. Zamknij i zablokuj pokrywę na miejscu, upewniając się, że przełącznik uwalniania ciśnienia znajduje się w pozycji uszczelnienia (Seal).
  4. Użyj ustawienia ręcznego (Manual) i ustaw minutnik na 5 minut. Kiedy czas dobiegnie końca i minutnik wyłączy się, użyj naturalnej metody uwalniania ciśnienia.
  5. Gdy całe ciśnienie zostanie uwolnione z wnętrza Instant Pot, zdejmij pokrywkę i pozostaw do ostygnięcia przez około 15 minut.
  6. Zmiksuj zupę partiami w blenderze (lub wszystko za jednym razem, używając blendera ręcznego), aż cała zupa zostanie zmiksowana i będzie super kremowa i gładka.
  7. Podawaj ze świeżo posikaną pietruszką i szczyptą świeżo mielonego czarnego pieprzu. 

Smacznego!

Zupa dyniowa
Zupa dyniowa