Zupa grochowa
To lżejsza i nowoczesna oraz wegetariańska wersja tradycyjnej grochówki. Z tym przepisem szybko wykonasz sycącą zupę — danie w jednym garnku (o poj. 7,6l) dla nawet 10 osób.
Rodzaj potrawy |
Zupa |
Rodzaj kuchni |
Nowoczesna |
Stopień trudności |
Łatwy |
Kategorie |
Zupy i gulasze |
Czas |
Poniżej 15 min |
Rodzaje diet |
Bezmleczna, bezglutenowa, niskotłuszczowa, wegańska, wegetariańska |
Technika kulinarna |
Gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook) / Wolne gotowanie (Slow Cook) |
Główne składniki |
Groch w połówkach, ziemniaki, suszone pomidory, pieczarki |
Czas przygotowywania |
5 minut |
Czas pieczenia |
8 minut |
Ilość porcji |
6-10 porcji |
SKŁADNIKI
- 0,5 kg grochu łuskanego w połówkach
- 1 duża cebula posiekana
- 0,5 kg marchewki pokrojonej w plasterki
- 1 łodyga selera naciowego pokrojonego w plasterki
- 2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
- 8 szklanek gorącej wody
- 2 szklanki suszonych pomidorów bez oleju, posiekanych
- 200 g suszonych grzybów (podgrzybków lub borowików)
- 6-8 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku
- 1-2 łyżek przyprawy z suszonych warzyw
- 4 łyżeczki suszonej pietruszki lub pęczek posiekanej świeżej
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Umieść wszystkie składniki w naczyniu wewnętrznym Instant Pot. Zamknij i uszczelnij pokrywę.
- Gotuj w trybie wysokiego ciśnienia przez 8 minut. Możesz również wybrać tryb wolnego gotowania (Slow Cook), który na poziomie niskim (Low) zajmie około 6-8 godzin.
- Kiedy czas gotowania dobiegnie końca, pozwól na naturalne uwolnienie ciśnienia.
- Możesz podawać danie z brązowym ryżem, surowym lub ugotowanym szpinakiem, lub innymi warzywami. Dla dekoracji przed podaniem dodaj świeżo posikanej natki pietruszki.
Smacznego!

