Zupa grochowa

To lżejsza i nowoczesna oraz wegetariańska wersja tradycyjnej grochówki. Z tym przepisem szybko wykonasz sycącą zupę — danie w jednym garnku (o poj. 7,6l) dla nawet 10 osób.

Rodzaj potrawy

Zupa

Rodzaj kuchni

Nowoczesna

Stopień trudności

Łatwy

Kategorie

Zupy i gulasze

Czas

Poniżej 15 min

Rodzaje diet

Bezmleczna, bezglutenowa, niskotłuszczowa, wegańska, wegetariańska

Technika kulinarna

Gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook) / Wolne gotowanie (Slow Cook)

Główne składniki

Groch w połówkach, ziemniaki, suszone pomidory, pieczarki

Czas przygotowywania

5 minut

Czas pieczenia

8 minut

Ilość porcji

6-10 porcji

SKŁADNIKI
  • 0,5 kg grochu łuskanego w połówkach
  • 1 duża cebula posiekana
  • 0,5 kg marchewki pokrojonej w plasterki
  • 1 łodyga selera naciowego pokrojonego w plasterki
  • 2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 8 szklanek gorącej wody
  • 2 szklanki suszonych pomidorów bez oleju, posiekanych
  • 200 g suszonych grzybów (podgrzybków lub borowików)
  • 6-8 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku
  • 1-2 łyżek przyprawy z suszonych warzyw
  • 4 łyżeczki suszonej pietruszki lub pęczek posiekanej świeżej
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Umieść wszystkie składniki w naczyniu wewnętrznym Instant Pot. Zamknij i uszczelnij pokrywę.
  2. Gotuj w trybie wysokiego ciśnienia przez 8 minut. Możesz również wybrać tryb wolnego gotowania (Slow Cook), który na poziomie niskim (Low) zajmie około 6-8 godzin.
  3. Kiedy czas gotowania dobiegnie końca, pozwól na naturalne uwolnienie ciśnienia.
  4. Możesz podawać danie z brązowym ryżem, surowym lub ugotowanym szpinakiem, lub innymi warzywami. Dla dekoracji przed podaniem dodaj świeżo posikanej natki pietruszki.

Smacznego!

Zupa grochowa
Zupa grochowa