Zupa minestrone
Minestrone to smaczna i sycąca włoska zupa z kolorowych warzyw, fasoli i zieleniny. To danie, które powinno zagościć na stałe w Twojej diecie ze względu na wysoką zawartość cennych składników odżywczych, przeciwutleniaczy oraz błonnika.
Rodzaj potrawy |
Zupa |
Rodzaj kuchni |
Włoska |
Stopień trudności |
Łatwy |
Kategorie |
Zupy, dania jednogarnkowe, dania z roślinami strączkowymi |
Czas |
15-30 minut |
Rodzaje diet |
Wegetariańska, Wegańska (bez parmezanu) |
Technika kulinarna |
Gotowanie pod ciśnieniem |
Główne składniki |
Warzywa, fasola, zielenina |
Czas przygotowywania |
15 minut |
Czas gotowania |
6 minut |
Ilość porcji |
8 |
LISTA SKŁADNIKÓW
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średnia posiekana cebula
- 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki lub 1 łyżka suszonej
- 1 ząbek czosnku rozgnieciony
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1 puszka (450 g) czerwonej fasoli
- 6 świeżych średnich pomidorów obranych i pokrojonych w grubą kostkę (lub 2 puszki)
- 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w plasterki (około 1 szklanka)
- 2 średnie marchewki pokrojone w plasterki (około 1 szklanka)
- 1 średnia cukinia przekrojona na pół i pokrojona w plastry (około 2 szklanki)
- 1/2 szklanki surowego makaronu (np. kolanka)
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki przyprawy do dań włoskich
- 1/8 łyżeczki mielonej słodkiej czerwonej papryki
- Około 3 szklanek poszarpanych liści jarmużu bez szypułek
- Świeżo starty ser Parmezan do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Zdejmij pokrywkę z 6-litrowego Instant Pot. Naciśnij przycisk [Sauté] (podsmażanie). Użyj przycisku [Adjust] (Dostosuj), aby wybrać tryb Normal. Gdy na wyświetlaczu pojawi się napis Hot nalej oliwę.
- Włóż do garnka pokrojoną cebulę. Podsmażaj cebulę, co jakiś czas mieszając, przez około 5 minut lub do momentu, gdy cebula będzie miękka, ale nie zarumieniona. Dodaj pietruszkę i czosnek. Podsmażaj mieszając przez 30 sekund. Następnie zalej wywarem i dodaj fasolkę.
- Dodaj resztę warzyw — pomidory, seler, marchew, cukinię oraz makaron i przyprawy (bazylię, przyprawę włoską i czerwoną paprykę). Wyłącz szybkowar, zamknij i zablokuj pokrywę Instant Pot’a.
- Przekręć uchwyt uwalniania pary do pozycji “Seal/Sealing” (Uszczelnianie). Naciśnij [Manual] (Ustawianie ręczne); wybierz opcję [High pressure] (Wysokie ciśnienie) i użyj [-] lub [+], aby wybrać 6-minutowy czas gotowania pod ciśnieniem. Kiedy czas się skończy, wyłącz szybkowar. Otwórz szybkowar za pomocą szybkiego uwalniania pary. Naciśnij [Sauté]. Użyj [Adjust] (Dostosuj), aby wybrać tryb „More” (Więcej).
- Dodaj jarmuż i od czasu do czasu mieszając, poczekaj około 2-3 minuty aż zupa się zagotuje, a jarmuż zwiędnie. Wyłącz szybkowar.
- Podawaj zupę posypaną świeżo startym parmezanem.
Smacznego!
