Zupa minestrone

Minestrone to smaczna i sycąca włoska zupa z kolorowych warzyw, fasoli i zieleniny. To danie, które powinno zagościć na stałe w Twojej diecie ze względu na wysoką zawartość cennych składników odżywczych, przeciwutleniaczy oraz błonnika.

Rodzaj potrawy

Zupa

Rodzaj kuchni

Włoska

Stopień trudności

Łatwy

Kategorie

Zupy, dania jednogarnkowe, dania z roślinami strączkowymi

Czas

15-30 minut

Rodzaje diet

Wegetariańska, Wegańska (bez parmezanu)

Technika kulinarna

Gotowanie pod ciśnieniem

Główne składniki

Warzywa, fasola, zielenina

Czas przygotowywania

15 minut

Czas gotowania

6 minut

Ilość porcji

8

LISTA SKŁADNIKÓW
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia posiekana cebula
  • 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki lub 1 łyżka suszonej
  • 1 ząbek czosnku rozgnieciony
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 puszka (450 g) czerwonej fasoli
  • 6 świeżych średnich pomidorów obranych i pokrojonych w grubą kostkę (lub 2 puszki)
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w plasterki (około 1 szklanka)
  • 2 średnie marchewki pokrojone w plasterki (około 1 szklanka)
  • 1 średnia cukinia przekrojona na pół i pokrojona w plastry (około 2 szklanki)
  • 1/2 szklanki surowego makaronu (np. kolanka)
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do dań włoskich
  • 1/8 łyżeczki mielonej słodkiej czerwonej papryki
  • Około 3 szklanek poszarpanych liści jarmużu bez szypułek
  • Świeżo starty ser Parmezan do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Zdejmij pokrywkę z 6-litrowego Instant Pot. Naciśnij przycisk [Sauté] (podsmażanie). Użyj przycisku [Adjust] (Dostosuj), aby wybrać tryb Normal. Gdy na wyświetlaczu pojawi się napis Hot nalej oliwę.
  2. Włóż do garnka pokrojoną cebulę. Podsmażaj cebulę, co jakiś czas mieszając, przez około 5 minut lub do momentu, gdy cebula będzie miękka, ale nie zarumieniona. Dodaj pietruszkę i czosnek. Podsmażaj mieszając przez 30 sekund. Następnie zalej wywarem i dodaj fasolkę.
  3. Dodaj resztę warzyw — pomidory, seler, marchew, cukinię oraz makaron i przyprawy (bazylię, przyprawę włoską i czerwoną paprykę). Wyłącz szybkowar, zamknij i zablokuj pokrywę Instant Pot’a.
  4. Przekręć uchwyt uwalniania pary do pozycji “Seal/Sealing” (Uszczelnianie). Naciśnij [Manual] (Ustawianie ręczne); wybierz opcję [High pressure] (Wysokie ciśnienie) i użyj [-] lub [+], aby wybrać 6-minutowy czas gotowania pod ciśnieniem. Kiedy czas się skończy, wyłącz szybkowar. Otwórz szybkowar za pomocą szybkiego uwalniania pary. Naciśnij [Sauté]. Użyj [Adjust] (Dostosuj), aby wybrać tryb „More” (Więcej).
  5. Dodaj jarmuż i od czasu do czasu mieszając, poczekaj około 2-3 minuty aż zupa się zagotuje, a jarmuż zwiędnie. Wyłącz szybkowar.
  6. Podawaj zupę posypaną świeżo startym parmezanem.

Smacznego!

Zupa minestrone
Zupa minestrone