Zupa z makaronem z cukinii
Zupa idealna na okres jesienno-zimowy. Cudownie rozgrzewa, dodaje sił i wspomaga regenerację sił przy przeziębieniach czy grypie. Pełna zdrowych warzyw, a do tego aromatyczna i odrobinę pikantna świetnie sprawdzi się przy leczeniu zatok i wzmocnieniu osłabionego organizmu.
Rodzaj potrawy |
Zupa danie |
Rodzaj kuchni |
Nowoczesna |
Stopień trudności |
Łatwy |
Kategoria |
Zupy, gulasze i buliony |
Czas |
30-60 minut |
Rodzaje diet |
Niskowęglowodanowa, ketogeniczna |
Technika kulinarna |
Podsmażanie (Sauté), Zupa (Broth)/Szybkowar (Pressure Cook) |
Główne składniki |
Kurczak, rosół z kurczaka, cukinia |
Czas przygotowywania |
15 minut |
Czas gotowania |
20 minut |
Ilość porcji |
6 porcji |
LISTA SKŁADNIKÓW
- 3 cukinie do zrobienia makaronu (maszynką lub obieraczką)
- 3 łodygi selera naciowego pokrojone w kostkę
- 2 łyżki marynowanych papryczek jalapeno pokrojonych w kostkę
- około 1 szklanki kapusty pak choi pokrojonej w paski
- 1/2 szklanki świeżych liści szpinaku
- 1/4 szklanki pieczarek pokrojonych w kostkę
- 1/4 średniej cebuli pokrojonej w kostkę
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 szklanki gotowanego kurczaka pokrojonego w kostkę
- 3 szklanki bulionu z kurczaka
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
-
W niedużej misce przygotuj pokrojony seler, jalapeno, pak choy i szpinak. Cukinię obierz w spiralę lub paski za pomocą obieraczki i odłóż do osobnej miski. W celu zachowania jak największej ilości składników odżywczych w cukinii zostanie ona dodana po zakończeniu procesu gotowania pod ciśnieniem.
-
Naciśnij przycisk Sauté i dodaj olej kokosowy na dno garnka Instant Pot. Gdy olej się rozgrzeje, dodaj pieczarki i cebulę. Smaż przez około 4-6 minut, do zeszklenia cebuli. Dodaj seler, jalapenos, pak choy i szpinak do Instant Pot. Podsmażaj przez kolejne 4 minuty, a następnie naciśnij przycisk Cancel, aby przerwać grzanie.
-
Dodaj ugotowanego kurczaka pokrojonego w kostkę, bulion, liść laurowy i przyprawy do garnka Instant Pot i szczelnie zamknij pokrywę. Jeśli Twój Instant Pot posiada program do zup (Soup (Zupa) wybierz go i ustaw czas na 20 minut. Jeśli nie, wybierz program gotowania ciśnieniowego (Pressure Cook).
-
Gdy czas gotowania dobiegnie końca, zastosuj 10-minutowe naturalne uwalnianie pary w celu obniżenia ciśnienia i po tym czasie otwórz pokrywę.
-
Dodaj paski cukinii, włącz tryb utrzymywania ciepła (Keep Warm) i pozostaw danie na minimum 10 minut, aby cukinia nieco zmiękła. Podawaj na ciepło.
Smacznego!
