Bezglutenowe ciasteczka owsiane z komosą ryżową i jabłkami

Ciasteczka kojarzą się nam z niezbyt zdrowymi przekąskami. Jeśli jednak odpowiednio dobierzemy zdrowe składniki, możemy jeść je nawet na śniadanie bez wyrzutów sumienia! Poniższy przepis sprawdzi się dla osób na diecie bezglutenowej lub dla osób chcących gluten w diecie ograniczać. To również świetna alternatywa dla słodyczy czy słodkich śniadań dla dzieci, która dostarczy im wielu niezbędnych składników odżywczych!

Rodzaj potrawy

Śniadanie, przekąski

Rodzaj kuchni

Nowoczesna

Stopień trudności

Łatwy

Kategoria

Śniadania, przekąski

Czas

15-30 minut

Rodzaje diet

Bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Technika kulinarna

Smażenie beztłuszczowe (Air Fry) lub pieczenie (Bake)

Główne składniki

Płatki owsiane, ekspandowana komosa ryżowa, jabłka

Czas przygotowywania

15 minut

Czas gotowania

6 minut

Ilość porcji

6 porcji

LISTA SKŁADNIKÓW
  • ¼ szklanki syropu klonowego
  • ⅓ szklanki tahini (można zastąpić masłem orzechowym)
  • 1 łyżeczka płynnego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ½ szklanki bezglutenowych płatków owsianych
  • ½ szklanki ekspandowanej komosy ryżowej (Quinoa)
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1 jabłko pokrojone w małą kostkę
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. W misce umieść syrop klonowy, tahini, olej kokosowy i wanilię. Wymieszaj, aż wszystko się połączy.
  2. Dodaj płatki owsiane, kulki dmuchanej komosy ryżowej, cynamon i pokrojone jabłko. Wymieszaj łyżką, aż wszystko dobrze się połączy.

  3. Przygotuj papier do pieczenia wielkości dna kosza Twojego Vortex.

  4. Nakładaj na niego po łyżce masy, formując spłaszczony kształt ciasteczek.

  5. Wybierz program pieczenia gorącym powietrzem (Bake; lub alternatywnie Air Fry), ustaw czas na 6 minut i temperaturę na 180°C. Naciśnij Start.

  6. Gdy pojawi się na ekranie komunikat Add Food (dodaj składniki), umieść papier z ciasteczkami wewnątrz kosza, upewniając się, że nie nachodzą na siebie. Zamknij.

  7. Gdy czas się skończy, otwórz kosz frytownicy i sprawdź swoje ciasteczka.

  8. Wyjmij ciastka z koszy, odstaw na około 5 minut do ostygnięcia. Następnie pościągaj z papieru i ciesz się smakiem!

  9. Powtórz proces z resztą masy, która pozostała.

  10. Jeśli chcesz, możesz przechowywać je w szczelnym pojemniku. Dla urozmaicenia możesz dodać inne zdrowe nasiona takie jak chia, siemię lniane, sezam, pestki dyni lub zamienić jabłko na gruszkę, kawałki czekolady lub orzechy.
     

Smacznego!

Bezglutenowe ciasteczka owsiane z komosą ryżową i jabłkami
Bezglutenowe ciasteczka owsiane z komosą ryżową i jabłkami