Churros
Churros to tradycyjna słodka przekąska rodem z kuchni hiszpańskiej. To rodzaj grubych paluszków z ciasta smażonych na głębokim oleju w wysokiej temperaturze i nadziewanych kremem. Mając do dyzpozycji frytkownicę beztłuszczową warto pokusić się o wypróbowanie odchudzonych, lecz równie chrupiących churros “smażonych” gorącym powietrzem!
Rodzaj potrawy |
Deser |
Rodzaj kuchni |
Hiszpańska |
Stopień trudności |
Średnia |
Kategoria |
Przekąski i słodycze, Instant Vortex |
Czas |
15-30 minut |
Rodzaje diet |
Tradycyjna (opcjonalnie wegetariańska) |
Technika kulinarna |
Smażenie beztłuszczowe (Air Fry/Roast) |
Główne składniki |
Kaszka kukurydziana, bulion, Parmezan |
Czas przygotowywania |
15 minut |
Czas gotowania |
10 minut |
Ilość porcji |
20 porcji |
LISTA SKŁADNIKÓW
Suche składniki:
- ½ szklanki mąki pszennej uniwersalnej 100 g
- 1 szklanka wody (250 ml)
- 15 łyżek masła (200 g)
- ¼ szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- ½ szklanki białego cukru
Do wypełnienia:
- opcjonalnie dulce de leche karmel lub czekolada
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
-
Wodę, masło, cukier i sól umieścić w rondelku na małym ogniu. Mieszaj, aż się zagotuje, a następnie zdejmij z ognia.
-
Stopniowo wsypuj mąkę, ciągle mieszając. Następnie umieść z powrotem rondel na małym ogniu, kontynuując mieszanie przez około 5 minut. Zdejmij rondel z ognia.
-
Wbij jajka jedno po drugim do masy, dobrze ubijając po każdym. Odstaw ciasto na co najmniej 1 godzinę.
-
Na panelu sterowania Instant Vortex wybierz tryb pieczenia naciskając “Roast”, ustaw czas na 10 minut i temperaturę na 175°C.
-
W międzyczasie przełóż ciasto do szprycy wyposażonej w końcówkę do szprycowania w kształcie gwiazdy.
-
Wyciskaj kolejne pałeczki churros na papier do pieczenia umieszczony na dnie kosza do smażenia.
-
Włóż kosz do frytkownicy i naciśnij “Start”.
-
Po upieczeniu bardzo ostrożnie wyjmuj kolejne churros, a następnie jeszcze gorące możesz posypać białym cukrem.
-
Możesz podawać churros jako samodzielną przekąskę lub ponadziewać pałeczki dowolnym kremem (po ostygnięciu), lub polać roztopioną czekoladą.
Smacznego!

