Churros

Churros to tradycyjna słodka przekąska rodem z kuchni hiszpańskiej. To rodzaj grubych paluszków z ciasta smażonych na głębokim oleju w wysokiej temperaturze i nadziewanych kremem. Mając do dyzpozycji frytkownicę beztłuszczową warto pokusić się o wypróbowanie odchudzonych, lecz równie chrupiących churros “smażonych” gorącym powietrzem!

Rodzaj potrawy

Deser

Rodzaj kuchni

Hiszpańska

Stopień trudności

Średnia

Kategoria

Przekąski i słodycze, Instant Vortex

Czas

15-30 minut

Rodzaje diet

Tradycyjna (opcjonalnie wegetariańska)

Technika kulinarna

Smażenie beztłuszczowe (Air Fry/Roast)

Główne składniki

Kaszka kukurydziana, bulion, Parmezan

Czas przygotowywania

15 minut

Czas gotowania

10 minut

Ilość porcji

20 porcji

LISTA SKŁADNIKÓW

Suche składniki:

  • ½ szklanki mąki pszennej uniwersalnej 100 g
  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 15 łyżek masła (200 g)
  • ¼ szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • ½ szklanki białego cukru

Do wypełnienia:

  • opcjonalnie dulce de leche karmel lub czekolada
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Wodę, masło, cukier i sól umieścić w rondelku na małym ogniu. Mieszaj, aż się zagotuje, a następnie zdejmij z ognia.

  2. Stopniowo wsypuj mąkę, ciągle mieszając. Następnie umieść z powrotem rondel na małym ogniu, kontynuując mieszanie przez około 5 minut. Zdejmij rondel z ognia.

  3. Wbij jajka jedno po drugim do masy, dobrze ubijając po każdym. Odstaw ciasto na co najmniej 1 godzinę.

  4. Na panelu sterowania Instant Vortex wybierz tryb pieczenia naciskając “Roast”, ustaw czas na 10 minut i temperaturę na 175°C. 

  5. W międzyczasie przełóż ciasto do szprycy wyposażonej w końcówkę do szprycowania w kształcie gwiazdy.

  6. Wyciskaj kolejne pałeczki churros na papier do pieczenia umieszczony na dnie kosza do smażenia. 

  7. Włóż kosz do frytkownicy i naciśnij “Start”.

  8. Po upieczeniu bardzo ostrożnie wyjmuj kolejne churros, a następnie jeszcze gorące możesz posypać białym cukrem.

  9. Możesz podawać churros jako samodzielną przekąskę lub ponadziewać pałeczki dowolnym kremem (po ostygnięciu), lub polać roztopioną czekoladą.

Smacznego!

Churros
Churros