Kawałki kurczaka w panierce z sosem miodowo-musztardowym
Chrupiące kawałki z kurczaka, zwane również nuggetsami, to przysmak niejednego wielbiciela klasycznych smaków. Panierka chłonąca tłuszcz w trakcie klasycznego smażenia nie jest jednak zbyt pożądanym składnikiem zdrowej diety. Dlatego też idealnym rozwiązaniem będzie użycie do smażenia sprzętu typu Air Fryer! Zapewni on pożądaną chrupkość przy jednoczesnym obniżeniu kaloryczności potrawy.
Rodzaj potrawy |
Dodatek do obiadu, przekąska |
Rodzaj kuchni |
Amerykańska |
Stopień trudności |
Łatwy |
Kategoria |
Dania główne, przekąski |
Czas |
30-60 minut |
Rodzaje diet |
Niskotłuszczowa |
Technika kulinarna |
Smażenie beztłuszczowe (Air Fry) |
Główne składniki |
Pierś z kurczaka, musztarda |
Czas przygotowywania |
50 minut (w tym 30 min na marynowanie) |
Czas gotowania |
10 minut |
Ilość porcji |
6 porcji |
LISTA SKŁADNIKÓW
- 850 g mięsa z piersi z kurczaka bez kości
Do marynowania mięsa:
- 1½ łyżeczki soli
- 2 łyżki musztardy
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
Na panierkę:
- ⅓ szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1¼ szklanki bułki tartej
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Na sos:
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki jogurtu greckiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
-
Mięso kurczaka pokrój w taki sposób, aby otrzymać 4 kawałki z każdej piersi.
-
Za pomocą tłuczka do mięsa rozbij delikatnie kawałki kurczaka (około 4 razy na sztukę). Dzięki temu mięso zyska większą delikatność i soczystość.
-
W dużej misce wymieszaj przyprawy do marynowania (1½ łyżeczki soli, 2 łyżki musztardy i granulowany czosnek). Dodaj kawałki kurczaka i dokładnie wymieszaj.
-
Przykryj miskę i pozostaw do marynowania w lodówce przez co najmniej 30 minut. Można też pozostawić do marynowania przez całą noc, aby mięso lepiej wchłonęło smaki.
-
Przygotuj składniki do panierowania. Na płaskiej tacy rozsyp mąkę. Do miski wbij 2 jajka, dodaj 1 łyżeczkę soli i ubij widelcem, aż jajko będzie miało jednolitą konsystencję. W kolejnej misce wymieszaj bułkę tartą z oregano i papryką.
-
Poukładaj kawałki kurczaka na tacy z mąką, jeden obok drugiego. Wciskaj kawałki kurczaka w mąkę, aż pokryją się nią ze wszystkich stron.
-
Następnie kolejno każdy kawałek kurczaka obtaczaj w jajku, a następnie w bułce tartej. Gotowe opanierowane kawałki poukładaj na osobnym talerzu.
-
Na panelu sterowania Instant Vortex Air Fryer naciśnij tryb „smażenia beztłuszczowego” (Air Fry), a następnie ustaw czas na 10 minut i temperaturę na 205˚C. Naciśnij Start.
-
Gdy na wyświetlaczu pojawi się komunikat „Add Food”, otwórz kosz i umieść kurczaka na ruszcie, w takiej ilości, aby zachować odstęp między kawałkami. Wierzch posmaruj oliwą z oliwek. Zamknij.
-
Gdy na wyświetlaczu pojawi się komunikat „Turn Food”, otwórz kosz z jedzeniem i poobracaj kawałki kurczaka szczypcami. Zamknij ponownie.
-
Po upływie czasu pieczenia wyjmij gotowego upieczonego kurczaka. Powtarzaj od kroku 7 z pozostałymi kawałkami, aż wszystkie zostaną upieczone.
-
W międzyczasie przygotuj sos. W misce wymieszaj miód z musztardą i jogurtem. Kurczaka podawaj na gorąco, z sosem.
Smacznego!

