Koreańskie pikantne skrzydełka z kalafiora
Kalafior to warzywo o wielu twarzach! Ugotowany na parze jest bardzo delikatny w smaku... Można jednak zamienić go w wyrazistą, pełną smaków i ostrości przekąskę. Z pomocą przychodzi kuchnia koreańska i przepis na smażone różyczki kalafiora, które do złudzenia przypominają panierowane kawałki kurczaka! Dodatkowo dzięki zastosowaniu frytkownicy powietrznej Air Fry nie musimy przejmować się nadmierną ilością tłuszczu w usmażonych kawałkach kalafiora.
Rodzaj potrawy |
Przystawka / dodatek do dania głównego |
Rodzaj kuchni |
Azjatycka |
Stopień trudności |
Średni |
Kategoria |
Dodatki do dań |
Czas |
30-60 minut |
Rodzaje diet |
Wegetariańska, niskotłuszczowa |
Technika kulinarna |
Podsmażanie (Sauté), smażenie beztłuszczowe (Air Fry) |
Główne składniki |
Kalafior, jajka, mąka, czosnek, japońskie panko, ketchup, koreańska pasta chili (Go-chu-jang), ananas, sos sojowy |
Czas przygotowywania |
20 minut |
Czas gotowania |
15 minut |
Ilość porcji |
2-3 porcje |
LISTA SKŁADNIKÓW
Na sos:
- 1/2 szklanki płatków chili
- 1/2 szklanki koreańskiej pasty chili Go-chu-jang
- 1/8 szklanki sosu sojowego
- 1/2 szklanki posiekanego czosnku
- 2 szklanki syropu kukurydzianego
- 1/4 szklanki octu jabłkowego lub białego octu
- 1 szklanka ketchupu
- 1 szklanka ananasa z grubsza zmiażdżonego w robocie kuchennym
- 1/8 szklanki oleju arachidowego lub roślinnego
Skrzydełka kalafiora:
- 1 kalafiora (około 0,5 kg) pokroić na mniejsze różyczki kalafiora
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w proszku
- 1 łyżeczka proszku cebulowego
- 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- 2 szklanki japońskiego panko (można zastąpic bułką tartą)
- Olej w sprayu do „smażenia” we frytkownicy powietrznej Vortex
- Opcjonalnie 1 łyżka posiekanej zielonej cebuli i sezamu do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
-
Przygotuj sos. Użyj do tego celu szybkowaru Instant Pot lub zwykłej patelni. Ustaw garnek Instant Pot na programie Saute na poziomie High. Ustaw czas na 5 minut. Naciśnij Start.
-
Dodaj olej do rondla lub garnka wewnętrznego. Gdy olej się rozgrzeje dodać czosnek i smażyć przez minutę. Dodaj pozostałe składniki na sos i od czasu do czasu mieszaj. Nakładaj pokrywę szybkowaru, ponieważ gdy sos zgęstnieje i będzie rozpryskiwał się wokół garnka.
-
Po zakończeniu cyklu gotowania przelej sos do żaroodpornego szklanego pojemnika do przechowywania żywności.
-
Przejdź do przygotowania „skrzydełek” kalafiora. Kalafior dobrze umyj i osusz. Ułóż na dużej desce do krojenia. Używając dużego, ciężkiego noża, przetnij go na pół od dolnej łodygi aż do góry. Kalafiora podziel na mniejsze różyczki.
-
Umieść mąkę, proszek czosnkowy, cebulę w proszku, wędzoną paprykę w proszku, sól i pieprz w torebce z zamkiem błyskawicznym i dodaj przygotowane różyczki kalafiora. Zamknij torebkę i potrząsaj nią, aż kalafior będzie dokładnie obtoczony przyprawami. Wyjmij kalafiora z torebki i połóż na czystym talerzu.
-
W niewielkiej misce roztrzep jajka ze szczyptą soli. Bułkę tartą panko wysyp na płaski pojemnik/talerz. Panieruj wszystkie różyczki kalafiora. Kolejno wkładaj kawałki do jajka, a następnie bułki. Dokładnie obtocz kalafior w panko ze wszystkich stron i umieść „skrzydełka” w koszyku frytownicy Vortex, pozostawiając między nimi odpowiednie odstępy. Spryskaj danie olejem do gotowania w sprayu.
-
Wybierz tryb smażenia AIR FRY i ustaw temperaturę na 205° C na 14 minut. Naciśnij Start. Po wstępnym nagrzaniu umieść kosz wewnątrz frytownicy.
-
Gdy wyświetli się komunikat TURN FOOD delikatnie poprzewracaj kawałki kalafiora szczypcami. Możesz ponownie spryskać kalafiora odrobiną oleju w sprayu.
-
Gdy czas gotowania dobiegnie końca, upewnij się, że panierka przybrała złocistobrązowe zabarwienie. W razie potrzeby włącz smażenie jeszcze na parę minut.
-
Wyciągnij kalafior na talerz. Do dużej miski wlej sos, dodaj kalafior i dobrze wymieszaj, aż kawałki równomiernie pokryją się sosem.
Udekoruj 1 łyżką posiekanej zielonej cebulki i sezamem. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Smacznego!