Krewetki w kokosowej panierce
Panierowane krewetki to łatwa i efektowna potrawa. Doskonale sprawdzi się jako danie na imprezę, ale też wieczorna niskotłuszczowa przekąska.
Rodzaj potrawy |
Kolacja, Lunch |
Rodzaj kuchni |
Nowoczesna |
Stopień trudności |
Łatwy |
Kategoria |
Przystawki |
Czas |
15-30 minut |
Rodzaje diet |
Niskotłuszczowa |
Technika kulinarna |
Smażenie beztłuszczowe (Air Fry) |
Główne składniki |
Krewetki |
Czas przygotowywania |
15 minut |
Czas gotowania |
8 minut |
Ilość porcji |
4 porcje |
LISTA SKŁADNIKÓW
- 500 g krewetek ekwadorskich (surowych, obranych, pozbawionych żyłek i rozmrożonych)
- ¼ szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
- ½ szklanki bułki tartej
- ¼ szklanki wiórków kokosowych
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka papryki
- 1½ łyżki oliwy z oliwek
- ¼ szklanki sosu do sajgonek do podania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
-
Przygotuj składniki do panierowania. Na jednym talerzu wysyp mąkę. W misce roztrzep jajko i posól. Na drugim talerzu wymieszaj bułkę tartą z wiórkami kokosowymi, pieprzem cayenne i papryką.
-
Obtaczaj krewetki kolejno w mące, dokładnie pokrywając każdą z nich.
-
Następnie zanurzaj krewetki w jajku i w bułce tartej, a potem odkładaj każdą osobno na inny talerz.
-
Na panelu sterowania Instant Vortex Air Fryer naciśnij Air Fry, a następnie ustaw czas na 8 minut i temperaturę na 205˚C (400˚F). Naciśnij Start.
-
Gdy na wyświetlaczu pojawi się Add Food, otwórz kosz i poukładaj panierowane krewetki na ruszcie, tak aby nie zachodziły na siebie. Wierzch krewetek posmaruj (lub spryskaj) oliwą z oliwek. Zamknij, wsuwając kosz.
-
Gdy czas pieczenia dobiegnie końca, otwórz urządzenie i powyjmuj panierowane krewetki za pomocą szczypiec. Podawaj na gorąco, z sosem spring roll.
Smacznego!

