Krewetki w kokosowej panierce

Panierowane krewetki to łatwa i efektowna potrawa. Doskonale sprawdzi się jako danie na imprezę, ale też wieczorna niskotłuszczowa przekąska.

Rodzaj potrawy

Kolacja, Lunch

Rodzaj kuchni

Nowoczesna

Stopień trudności

Łatwy

Kategoria

Przystawki

Czas

15-30 minut

Rodzaje diet

Niskotłuszczowa

Technika kulinarna

Smażenie beztłuszczowe (Air Fry)

Główne składniki

Krewetki

Czas przygotowywania

15 minut

Czas gotowania

8 minut

Ilość porcji

4 porcje

LISTA SKŁADNIKÓW
  • 500 g krewetek ekwadorskich (surowych, obranych, pozbawionych żyłek i rozmrożonych)
  • ¼ szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ szklanki bułki tartej
  • ¼ szklanki wiórków kokosowych
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1½ łyżki oliwy z oliwek
  • ¼ szklanki sosu do sajgonek do podania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Przygotuj składniki do panierowania. Na jednym talerzu wysyp mąkę. W misce roztrzep jajko i posól. Na drugim talerzu wymieszaj bułkę tartą z wiórkami kokosowymi, pieprzem cayenne i papryką.

  2. Obtaczaj krewetki kolejno w mące, dokładnie pokrywając każdą z nich.

  3. Następnie zanurzaj krewetki w jajku i w bułce tartej, a potem odkładaj każdą osobno na inny talerz.

  4. Na panelu sterowania Instant Vortex Air Fryer naciśnij Air Fry, a następnie ustaw czas na 8 minut i temperaturę na 205˚C (400˚F). Naciśnij Start.

  5. Gdy na wyświetlaczu pojawi się Add Food, otwórz kosz i poukładaj panierowane krewetki na ruszcie, tak aby nie zachodziły na siebie. Wierzch krewetek posmaruj (lub spryskaj) oliwą z oliwek. Zamknij, wsuwając kosz.

  6. Gdy czas pieczenia dobiegnie końca, otwórz urządzenie i powyjmuj panierowane krewetki za pomocą szczypiec. Podawaj na gorąco, z sosem spring roll.

Smacznego!

Krewetki w kokosowej panierce
Krewetki w kokosowej panierce