Tajskie curry z dyni

Curry to najpopularniejsze i najbardziej uniwersalne danie kuchni indyjskiej. Można przyrządzać rozmaite smakowo wersje tego dania, które są zarówno pyszne, jak i pożywne. Tym razem prezentujemy słodkawą wersję dyniową. Tak jak inne tego typu dania można podawać z ulubionym ryżem lub z pieczywem.

Rodzaj potrawy

Przystawka / dodatek do dania głównego 

Rodzaj kuchni

Indyjska

Stopień trudności

Łatwy

Kategoria

Dodatki, Wegańskie i wegetariańskie

Czas

15-30 minut

Rodzaje diet

Bezmleczna, bezglutenowa, wegańska, wegetariańska, niskotłuszczowa

Technika kulinarna

Podsmażanie (Sauté), gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook)

Główne składniki

Dynia, brokuł, mleko kokosowe, orzeszki ziemne

Czas przygotowywania

5 minut

Czas gotowania

15 minut

Ilość porcji

2 porcje

LISTA SKŁADNIKÓW

  • 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
  • 1 ½ szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki ghee lub oleju kokosowego (wersja wegańska)
  • 1 średnia cebula pokrojona w plasterki
  • 1 kawałek (½ wielkości) drobno posiekanego imbiru
  • 1 szklanka dowolnego rodzaju kiełków
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych
  • 4 różyczki brokuła surowe
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka nasion kuminu
  • ⅛ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • ⅛ łyżeczki czarnego pieprzu
  • Garść orzeszków ziemnych oraz surowe różyczki brokuła do dekoracji dania

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Umieść wewnętrzny garnek ze stali nierdzewnej w korpusie urządzenia Instant Pot®. Wybierz tryb podsmażania naciskając Saute i ustaw czas na 4 minuty. Dodaj masło ghee lub olej, posiekaną zieloną cebulę, posiekany imbir, sól, kumin, cynamon, pieprz i pokrojoną w kostkę dynię. Mieszaj co jakiś czas.

  2. Dodaj mleko kokosowe i kiełki. Zamknij i zablokuj pokrywkę Instant Pot®. Upewnij się, że uchwyt uwalniania pary jest ustawiony w pozycji zamkniętej pod ciśnieniem. Wybierz tryb gotowania pod ciśnieniem naciskając odpowiedni przycisk programu i ustaw poziom ciśnienia na wysoki (High), a  czas na 1 minutę.

  3. Po zakończeniu naciśnij przycisk Cancel i przestaw przełącznik wylotu pary na pozycję odpowietrzania (Vent). Po zwolnieniu całego ciśnienia otwórz pokrywę.

  4.  Dla dekoracji możesz dodać orzeszki ziemne oraz małe kawałki surowego brokuła. Możesz podawać gotową potrawę samodzielnie lub z dodatkiem ulubionego rodzaju ryżu, lub pieczywa.

Smacznego!

Tajskie curry z dyni
Tajskie curry z dyni