Udka z kurczaka w sosie
Instant Pot to urządzenie idealne do przygotowywania mięsa, tak aby pozostało soczyste i pełne smaku. Najlepsze udko z kurczaka uzyskasz, gotując je w całości, z kośćmi i skórą.
Poniższy przepis mięso o intensywnym smaku. Proponujemy więc podanie kurczaka z kleistą polentą, która zwiększy delikatność dania.
Rodzaj potrawy |
Danie Główne |
Rodzaj kuchni |
Amerykańska |
Stopień trudności |
Łatwy |
Kategorie |
Drób |
Czas |
30-60 min |
Dieta |
Niskowęglowodanowa, niskotłuszczowa, niskosodowa |
Technika kulinarna |
Gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook), smażenie (Sauté) |
Główne składniki |
Kurczak, pomidory, pieczarki |
Czas przygotowywania |
10 minut |
Czas gotowania |
20 minuty |
Ilość porcji |
4 porcje |
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1/2 średniej cebuli pokrojonej w plastry
- 250 g pokrojonych w plasterki pieczarek
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- 1/4 szklanki czerwonego wina (opcjonalnie lub zastąp wodą, lub bulionem z kurczaka)
- około 1,4 kg ud kurczaka ze skórą i z kością
- 800 g krojonych pomidorów z sokiem (2 puszki)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Wybierz funkcję sauté, aby podgrzać garnek wewnętrzny Instant Pot. Gdy na wyświetlaczu pojawi się napis „Hot” (Rozgrzane), dodaj olej i poczekaj, aż się nagrzeje. Dodaj cebulę, pieczarki i czosnek i podsmażaj, ciągle mieszając, aż pieczarki puszczą (około 5 minut).
- Wlej wino i dokładnie wymieszaj, aby usunąć glazurę z dna garnka wewnętrznego, zeskrobując wszystkie przyrumienione kawałki przyklejone do dna.
- Włóż do garnka udka z kurczaka skórą do dołu. Naciśnij przycisk Cancel (Anuluj), aby zakończyć program sauté. Dodaj pomidory, sól, pieprz, oregano, tymianek, rozmaryn i 1/2 szklanki (120 ml) wody. Wymieszaj, aby połączyć składniki.
- Zamknij pokrywę, upewniając się, że zawór jest obrócony do pozycji Seal (uszczelnienia). Wybierz tryb gotowania pod ciśnieniem Pressure Cook i ustaw czas pracy na 20 minut.
- Po zakończeniu gotowania przekręć zawór do pozycji odpowietrzania, aby zmniejszyć ciśnienie. Gdy całe ciśnienie zostanie zwolnione, ostrożnie otwórz pokrywkę i delikatnie wymieszaj, aby połączyć składniki.
- Wyjmij kurczaka za pomocą szczypiec i połóż na półmisku. Polej kurczaka sosem i podawaj z polentą.
Smacznego!
