Udka z kurczaka w sosie

Instant Pot to urządzenie idealne do przygotowywania mięsa, tak aby pozostało soczyste i pełne smaku. Najlepsze udko z kurczaka uzyskasz, gotując je w całości, z kośćmi i skórą.

Poniższy przepis mięso o intensywnym smaku. Proponujemy więc podanie kurczaka z kleistą polentą, która zwiększy delikatność dania.

Rodzaj potrawy

Danie Główne

Rodzaj kuchni

Amerykańska

Stopień trudności

Łatwy

Kategorie

Drób

Czas

30-60 min

Dieta

Niskowęglowodanowa, niskotłuszczowa, niskosodowa

Technika kulinarna

Gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook), smażenie (Sauté)

Główne składniki

Kurczak, pomidory, pieczarki

Czas przygotowywania

10 minut

Czas gotowania

20 minuty

Ilość porcji

4 porcje

SKŁADNIKI
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1/2 średniej cebuli pokrojonej w plastry
  • 250 g pokrojonych w plasterki pieczarek
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki czerwonego wina (opcjonalnie lub zastąp wodą, lub bulionem z kurczaka)
  • około 1,4 kg ud kurczaka ze skórą i z kością
  • 800 g krojonych pomidorów z sokiem (2 puszki)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Wybierz funkcję sauté, aby podgrzać garnek wewnętrzny Instant Pot. Gdy na wyświetlaczu pojawi się napis „Hot” (Rozgrzane), dodaj olej i poczekaj, aż się nagrzeje. Dodaj cebulę, pieczarki i czosnek i podsmażaj, ciągle mieszając, aż pieczarki puszczą (około 5 minut).
  2. Wlej wino i dokładnie wymieszaj, aby usunąć glazurę z dna garnka wewnętrznego, zeskrobując wszystkie przyrumienione kawałki przyklejone do dna.
  3. Włóż do garnka udka z kurczaka skórą do dołu. Naciśnij przycisk Cancel (Anuluj), aby zakończyć program sauté. Dodaj pomidory, sól, pieprz, oregano, tymianek, rozmaryn i 1/2 szklanki (120 ml) wody. Wymieszaj, aby połączyć składniki.
  4. Zamknij pokrywę, upewniając się, że zawór jest obrócony do pozycji Seal (uszczelnienia). Wybierz tryb gotowania pod ciśnieniem Pressure Cook i ustaw czas pracy na 20 minut.
  5. Po zakończeniu gotowania przekręć zawór do pozycji odpowietrzania, aby zmniejszyć ciśnienie. Gdy całe ciśnienie zostanie zwolnione, ostrożnie otwórz pokrywkę i delikatnie wymieszaj, aby połączyć składniki.
  6. Wyjmij kurczaka za pomocą szczypiec i połóż na półmisku. Polej kurczaka sosem i podawaj z polentą.

Smacznego!

Udka z kurczaka w sosie
Udka z kurczaka w sosie