Wegański sos serowy

Tym razem coś dla wielbicieli serowego smaku, którzy z różnych względów zrezygnowali, chcą zrezygnować lub pragną ograniczyć ilość spożywanego nabiału. Niezbędnymi składnikami są nieaktywne płatki drożdżowe odpowiedzialne za serowy posmak sosu oraz kurkuma, która nada żółciutkiego koloru. Dzięki garnkowi Instant Pot przepis jest błyskawiczny w wykonaniu.

Rodzaj potrawy

Dodatek do potraw

Rodzaj kuchni

Nowoczesna

Stopień trudności

Łatwy

Kategorie

Przystawki

Czas

poniżej 15 min

Dieta

Bezmleczna, bezglutenowa, niskotłuszczowa, roślinna, wegańska, wegetariańska

Technika kulinarna

Gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook)

Główne składniki

Marchew, ziemniaki, drożdże nieaktywne

Czas przygotowywania

5 minut

Czas gotowania

5 minut

Ilość porcji

4-6 porcji

SKŁADNIKI
  • 2 szklanki obranych i startych ziemniaków
  • 1 szklanka startej marchewki
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli
  • 3 całe ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki drożdży nieaktywnych
  • 1 łyżeczka startego świeżego korzenia kurkumy (lub kurkumy w proszku)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Umieść wszystkie składniki w naczyniu wewnętrznym Instant Pot i zamknij pokrywę, upewniając się, że przełącznik uwalniania pary jest w pozycji uszczelnienia (Seal).
  2. Użyj ustawienia Manual (ręczny dobór parametrów) i ustaw czas gotowania na 5 minut. Użyj metody szybkiego uwalniania pary, gdy czas pracy dobiegnie końca.
  3. Po zwolnieniu ciśnienia zdejmij pokrywę i pozostaw do ostygnięcia na około 15 minut.
  4. Przełóż zawartość garnka Instant Pot do kielicha blendera i miksuj do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji (około 2 minut).
  5. „Serowa” wegańska mikstura świetnie sprawdzi się jako sos do makaronu, warzyw czy zapiekanek.

Smacznego!

Wegański sos serowy
Wegański sos serowy