Wegański sos serowy
Tym razem coś dla wielbicieli serowego smaku, którzy z różnych względów zrezygnowali, chcą zrezygnować lub pragną ograniczyć ilość spożywanego nabiału. Niezbędnymi składnikami są nieaktywne płatki drożdżowe odpowiedzialne za serowy posmak sosu oraz kurkuma, która nada żółciutkiego koloru. Dzięki garnkowi Instant Pot przepis jest błyskawiczny w wykonaniu.
Rodzaj potrawy |
Dodatek do potraw |
Rodzaj kuchni |
Nowoczesna |
Stopień trudności |
Łatwy |
Kategorie |
Przystawki |
Czas |
poniżej 15 min |
Dieta |
Bezmleczna, bezglutenowa, niskotłuszczowa, roślinna, wegańska, wegetariańska |
Technika kulinarna |
Gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook) |
Główne składniki |
Marchew, ziemniaki, drożdże nieaktywne |
Czas przygotowywania |
5 minut |
Czas gotowania |
5 minut |
Ilość porcji |
4-6 porcji |
SKŁADNIKI
- 2 szklanki obranych i startych ziemniaków
- 1 szklanka startej marchewki
- 1/2 szklanki posiekanej cebuli
- 3 całe ząbki czosnku
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca
- 1/2 szklanki drożdży nieaktywnych
- 1 łyżeczka startego świeżego korzenia kurkumy (lub kurkumy w proszku)
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Umieść wszystkie składniki w naczyniu wewnętrznym Instant Pot i zamknij pokrywę, upewniając się, że przełącznik uwalniania pary jest w pozycji uszczelnienia (Seal).
- Użyj ustawienia Manual (ręczny dobór parametrów) i ustaw czas gotowania na 5 minut. Użyj metody szybkiego uwalniania pary, gdy czas pracy dobiegnie końca.
- Po zwolnieniu ciśnienia zdejmij pokrywę i pozostaw do ostygnięcia na około 15 minut.
- Przełóż zawartość garnka Instant Pot do kielicha blendera i miksuj do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji (około 2 minut).
- „Serowa” wegańska mikstura świetnie sprawdzi się jako sos do makaronu, warzyw czy zapiekanek.
Smacznego!
