Ziemniaczki “smażone” gorącym powietrzem

Kto z nas nie przepada za frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami? Beztłuszczowa frytkownica Air Fryer daje możliwość wyczarowania kolejnej wersji ziemniaczanych przysmaków! Mniej tłuszczu to zdrowsza przekąska. To połączenie smaku pieczonych ziemniaków z chrupkością frytek. Dodatkowo szybki obieg powietrza sprawi, że ziemniaki będą gotowe w ekspresowym tempie.

Rodzaj potrawy

Obiad, Przystawka

Rodzaj kuchni

Nowoczesna

Stopień trudności

Łatwy

Kategoria

Przystawki, Dodatki do dań

Czas

15-30 minut

Rodzaje diet

Wegańska, Wegetariańska, Niskotłuszczowa

Technika kulinarna

Smażenie beztłuszczowe (Air Fry)

Główne składniki

Ziemniaki

Czas przygotowywania

10 minut

Czas gotowania

20 minut

Ilość porcji

4 porcje

LISTA SKŁADNIKÓW
  • 0,5 kg młodych ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki papryki
  • posiekana natka pietruszki do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Rozgrzej frytkownicę powietrzną Vortex do 200° C.

  2. Opłucz i osusz ziemniaki. Pokrój je w kawałki (łódeczki) o zbliżonej wielkości, a następnie wymieszaj z oliwą i solą.

  3. Po nagrzaniu frytkownicy umieść przyprawione ziemniaki w koszu do smażenia rozkładając je równomiernie (może być konieczne smażenie partiami, w zależności od wielkości frytkownicy).

  4. Smaż w trybie „Air Fry” przez 20 minut, pamiętając o potrząśnięciu koszem (przemieszaniem składników) w połowie procesu.

  5. Po zakończeniu przenieś ziemniaki do dużej miski i wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i/lub innymi dodatkowymi ziołami. Podawaj na gorąco z lubionym sosem.

Smacznego!

Ziemniaczki “smażone” gorącym powietrzem
Ziemniaczki “smażone” gorącym powietrzem