Ziemniaczki “smażone” gorącym powietrzem
Kto z nas nie przepada za frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami? Beztłuszczowa frytkownica Air Fryer daje możliwość wyczarowania kolejnej wersji ziemniaczanych przysmaków! Mniej tłuszczu to zdrowsza przekąska. To połączenie smaku pieczonych ziemniaków z chrupkością frytek. Dodatkowo szybki obieg powietrza sprawi, że ziemniaki będą gotowe w ekspresowym tempie.
Rodzaj potrawy |
Obiad, Przystawka |
Rodzaj kuchni |
Nowoczesna |
Stopień trudności |
Łatwy |
Kategoria |
Przystawki, Dodatki do dań |
Czas |
15-30 minut |
Rodzaje diet |
Wegańska, Wegetariańska, Niskotłuszczowa |
Technika kulinarna |
Smażenie beztłuszczowe (Air Fry) |
Główne składniki |
Ziemniaki |
Czas przygotowywania |
10 minut |
Czas gotowania |
20 minut |
Ilość porcji |
4 porcje |
LISTA SKŁADNIKÓW
- 0,5 kg młodych ziemniaków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki papryki
- posiekana natka pietruszki do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
-
Rozgrzej frytkownicę powietrzną Vortex do 200° C.
-
Opłucz i osusz ziemniaki. Pokrój je w kawałki (łódeczki) o zbliżonej wielkości, a następnie wymieszaj z oliwą i solą.
-
Po nagrzaniu frytkownicy umieść przyprawione ziemniaki w koszu do smażenia rozkładając je równomiernie (może być konieczne smażenie partiami, w zależności od wielkości frytkownicy).
-
Smaż w trybie „Air Fry” przez 20 minut, pamiętając o potrząśnięciu koszem (przemieszaniem składników) w połowie procesu.
-
Po zakończeniu przenieś ziemniaki do dużej miski i wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i/lub innymi dodatkowymi ziołami. Podawaj na gorąco z lubionym sosem.
Smacznego!