Zupa z białej fasoli i jarmużu
Jeśli szukasz sycącej wegańskiej zupy, pełnej smaku i wartości odżywczych, nie szukaj dalej! Zupa z białej fasoli i jarmużu to bardzo proste danie jednogarnkowe dla osób przywiązujących wagę do zdrowej diety. Zupa będzie błyskawiczna w przygotowaniu, jeśli tylko nie zapomnisz o wcześniejszym namoczeniu białej fasoli (najlepiej zostawić do namoczenia wieczorem na całą noc).
Rodzaj potrawy |
Zupa, danie jednogarnkowe |
Rodzaj kuchni |
Tradycyjna |
Stopień trudności |
łatwy |
Kategoria |
Zupy, gulasze i buliony |
Czas |
30-60 minut |
Rodzaje diet |
Niskotłuszczowa |
Technika kulinarna |
Gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook), Smażenie (Soute) |
Główne składniki |
Fasola biała, jarmuż, seler, cebula |
Czas przygotowywania |
10 minut |
Czas gotowania |
50 minut |
Ilość porcji |
6 porcji |
LISTA SKŁADNIKÓW
- 0,5 kg suchej białej fasoli
- 2 łodygi posiekanego selera
- 1 średnia biała cebula obrana i pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 3 szklanki posiekanej kapusty
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 6 szklanek bulionu warzywnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
-
Białą fasolę wypłucz. Wsyp do dużej miski, zalej wodą (tak, aby w całości była przykryta) i pozostaw na noc do namoczenia.
-
Przed samym przygotowaniem odlej pozostałą wodę i przełóż fasolę do garnka Instant Pot®.
-
Dodaj pozostałe składniki do naczynia wewnętrznego Instant Pot®. Zamknij pokrywę, ustaw uwalnianie pary na pozycję zamkniętą (Seal/Sealing). Wybierz tryb gotowania pod ciśnieniem (Manual/Pressure Cooking) i ustaw czas na 20 minut.
-
Gdy minutnik wyda sygnał dźwiękowy oznaczający koniec gotowania, pozostaw garnek zamknięty przez około 20 minut. Pozwoli to na naturalne obniżenie ciśnienia, tak aby zawartość garnka nie rozpryskiwała się.
-
Zdejmij pokrywę i dobrze wymieszaj. Podawaj na gorąco.
Smacznego!

