Zupa z makaronem z cukinii

Zupa idealna na okres jesienno-zimowy. Cudownie rozgrzewa, dodaje sił i wspomaga regenerację sił przy przeziębieniach czy grypie. Pełna zdrowych warzyw, a do tego aromatyczna i odrobinę pikantna świetnie sprawdzi się przy leczeniu zatok i wzmocnieniu osłabionego organizmu.

Rodzaj potrawy

Zupa danie

Rodzaj kuchni

Nowoczesna

Stopień trudności

Łatwy

Kategoria

Zupy, gulasze i buliony

Czas

30-60 minut

Rodzaje diet

Niskowęglowodanowa, ketogeniczna

Technika kulinarna

Podsmażanie (Sauté), Zupa (Broth)/Szybkowar (Pressure Cook)

Główne składniki

Kurczak, rosół z kurczaka, cukinia

Czas przygotowywania

15 minut

Czas gotowania

20 minut

Ilość porcji

6 porcji

LISTA SKŁADNIKÓW
  • 3 cukinie do zrobienia makaronu (maszynką lub obieraczką)
  • 3 łodygi selera naciowego pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki marynowanych papryczek jalapeno pokrojonych w kostkę
  • około 1 szklanki kapusty pak choi pokrojonej w paski
  • 1/2 szklanki świeżych liści szpinaku
  • 1/4 szklanki pieczarek pokrojonych w kostkę
  • 1/4 średniej cebuli pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 szklanki gotowanego kurczaka pokrojonego w kostkę
  • 3 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. W niedużej misce przygotuj pokrojony seler, jalapeno, pak choy i szpinak. Cukinię obierz w spiralę lub paski za pomocą obieraczki i odłóż do osobnej miski. W celu zachowania jak największej ilości składników odżywczych w cukinii zostanie ona dodana po zakończeniu procesu gotowania pod ciśnieniem. 

  2. Naciśnij przycisk Sauté i dodaj olej kokosowy na dno garnka Instant Pot. Gdy olej się rozgrzeje, dodaj pieczarki i cebulę. Smaż przez około 4-6 minut, do zeszklenia cebuli. Dodaj seler, jalapenos, pak choy i szpinak do Instant Pot. Podsmażaj przez kolejne 4 minuty, a następnie naciśnij przycisk Cancel, aby przerwać grzanie.

  3. Dodaj ugotowanego kurczaka pokrojonego w kostkę, bulion, liść laurowy i przyprawy do garnka Instant Pot i szczelnie zamknij pokrywę. Jeśli Twój Instant Pot posiada program do zup (Soup (Zupa) wybierz go i ustaw czas na 20 minut. Jeśli nie, wybierz program gotowania ciśnieniowego (Pressure Cook).

  4. Gdy czas gotowania dobiegnie końca, zastosuj 10-minutowe naturalne uwalnianie pary w celu obniżenia ciśnienia i po tym czasie otwórz pokrywę.

  5. Dodaj paski cukinii, włącz tryb utrzymywania ciepła (Keep Warm) i pozostaw danie na minimum 10 minut, aby cukinia nieco zmiękła. Podawaj na ciepło. 

Smacznego!

Zupa z makaronem z cukinii
Zupa z makaronem z cukinii